Az illatos almavidék bájai!

Egy „kőhajításnyira” fekszik a magyar határtól Ausztria bájos almavidéke, amely nemcsak az egymillió szép kiállású almafájáról és a hamisítatlan osztrák hangulatot árasztó takaros, patyolattisztaságú, színes virágoktól „roskadozó” falvairól híres, hanem kiváló adottságának köszönhetően a túra- és extrém sportok igazi szentélye is egyben.

travelzona_Almavidek12

Aki beteszi a lábát az idilli Stájerország sokszínű és változatos kertjébe, annyi különleges kikapcsolódási lehetőség között tobzódhat, hogy valósággal zavarba jön a bőség kínálatától. Így voltam ezzel én is…

Stájerország mészkőből álló dimbes-dombos hegyvidéke igen titokzatos, hiszen itt nemcsak a felszín bámulatos, hanem a mély is csodákat rejt, aminek egyik legszebb példája a Katerloch cseppkőbarlang. A varázslatos cseppkőerdő- labirintus a föld mélyében egy meseszép, türkizzöld barlangi tóhoz vezet, amelyben élesen tükröződnek a már-már giccsesen szép cseppkőoszlopok. A barlang felfedezése és feltárása Hermann és Regina Hofer áldozatos munkájának köszönhető. Az osztrák házaspár emberfeletti munkával, hosszú évekig dolgozott azon, hogy ma betekinthessünk a földalatti cseppkő-csodák lenyűgöző birodalmába.

travelzona_Almavidek19

GenussCard: élmény-kártya a javából!

Akár hányszor Ausztriába utazom, mindig megbizonyosodom a felől, hogy ők aztán nagyon értenek a turizmushoz és a vendéglátáshoz. Azt hinné az ember, hogy ezt a profizmust már nem lehet fokozni, de Kelet-Stájerországban mégis tudják: néhány éve ugyanis bevezettek egy nem akármilyen szolgáltatáscsomagot, a GenussCard-ot. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a GenussCard partnerjelzésű szálláshelyeken foglal szállást, akkor érkezéskor automatikusan kap egy vendégkártyát, amellyel az elutazás napjáig ingyenesen vehet igénybe több mint 120 féle (!) szolgáltatást a kastélylátogatástól a kulináris kóstolókon át a sportlétesítmények használatáig.

travelzona_Almavidek29

Természetesen a gyermekes családokra is gondoltak, hiszen a kedvezménydömping egy hamisítatlan csokoládémanufaktúra csokoládékóstolóját is tartalmazza vagy a Herberstein kastély tőszomszédságában lévő – 5 kontinens állatait felvonultató – állatkert belépőjét, illetve ingyenes csúszást az igen népszerű nyári bobpályán. A vendéglátók készségesen tájékoztatnak minket a kedvezményhelyek széles listájáról. Így a „bolondnak” is megéri alaposan utána nézni, hogy hol foglal szállást.

travelzona_Almavidek33

Echte házias ízek stájer módra

A tájegység déli lejtői ideális feltételeket kínálnak a gyümölcs-, illetve zöldségtermesztésnek. A mondák szerint a régió napsütötte lankáit egymillió almafa díszíti, és a gazdák – jó érzékkel – számos ízletes „hausgemachtes” terméket állítanak elő az ízletes termésből. Kihagyhatatlan az Apfelsaft, de az almapálinka vagy az almaecet is megér egy misét, és ha már a gasztronómiába csöppentünk, muszáj megemlíteni az egzotikus tormás ízesítésű almalevest is. A stájer vidék minden szeglete megadja a módját a szívélyes vendéglátásnak.

travelzona_Almavidek11

A hegyoldalak gazdaságaira jellemző és igen népszerű az úgynevezett Buschenschank, amit talán egy mindenféle jóval – házi kolbász, hússpecialitás, különféle sajtok -, dúsan megrakott házi paraszttálnak felel meg leginkább. Engem viszont egy otthonos vendéglőben a séf ajánlatára inkább a fokhagymás, omlós, ízletes sertésborda csábított el egy kiadós adag házi sörrel. A vacsora végeztével éreztem: „jó lóra” tettem!

travelzona_Almavidek15

Extrém sportok fellegvára

A stájer terep adta lehetőségek bőséggel gondoskodnak arról, hogy a kulináris élvezetekből fakadó többlet kalóriamennyiséget hatékonyan ledolgozhassuk.

Kiváló mountain bike túraútvonalak csalogatnak minket a stájer hegyekbe, és a panoráma kárpótol minket minden egyes izzadságcseppért. Mi Angertől egy 32 kilométeres körpanorámás etapot szemeltük ki, amely igencsak igénybe vette a lábunkat és persze a tüdőnket is.

travelzona_Almavidek9

Így útközben megpihentünk a Zetz hegység közelében igen népszerű 300 éves füstöskonyha (Rauchstubenhaus) árnyékában, ahol szerencsénkre épp „nagyüzem” fogadott minket, így saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogyan füstölik az igazi stájer finomságokat, majd a jó kedélyű gazda (Wirt) beinvitált minket egy ízletes burgonyakolbászra, amelynek különlegességét az adja, hogy a lereszelt krumplit megízesítve – mint a kolbászt – bélbe töltve sütik ki. Köretnek is isteni, sörkorcsolyának pedig fantasztikus. A tízórai elköltése után újult erővel folytattuk utunkat a drótszamár nyergében. A panoráma úton amerre a szem ellát, dús rétek, gondozott Almok, menedékházak és szinte mindenki számára elérhető hegycsúcsok tárultak a szemünk elé.

A hegyről lefele gurulva azon morfondíroztunk, hogy másnap a közeli Pöllau-völgy Naturparkot keressük fel, ahol titokzatos felfedező túrákat tehetünk, vagy a sokak által ismert és népszerű Medve-szurdokot (Bärenschützklamm) részesítsük előnyben. A közvélemény kutatáson végül az utóbbi nyert.

travelzona_Almavidek25

A medveszurdok Ausztria egyik legimpozánsabb sziklaszurdoka, amely 1978 óta áll természetvédelem alatt. Másfélszáz fahídon és létrán, valamint majd 3000 falépcsőn „küzdöttük” le az egyre nagyobb szintkülönbséget, miközben alattunk zabolátlan tempóban morajlott a víz és hömpölyög tova. A szurdokból kiérve egy rövid emelkedő után a közeli menedékháznál gyönyörködtünk az elnyújtózkodó völgyekben és hegyekben, amelyet már –már giccsesen színezett meg a távolban felsejlő szivárványnyaláb. Miután szusszantunk egyet, megtekintettük a Hüttétől néhány percre található impozáns fatemplomot, amely sok osztrák számára igazi „zarándokhelyként” szolgál.

A közeli térképet nézegetve, további kiváló túralehetőségek csábítanak továbbmenetelésre: aki ereje teljében érzi magát, az innen még felkaptathat a Rote Wand 1505 méteres csúcsára vagy az 1720 méter magas Hochlantschra. Ez utóbbi a Hüttétől még további 5km-t és 500 m szintkülönbséget jelent. Aki viszont erre nem érez magában kellő mennyiségű erőt, az a hegy másik oldalán kellemesen leereszkedhet a csodaszép környezetben lévő Teichalm-tóhoz.

travelzona_Almavidek31

Mennyei kalandok…

Kelet-Stájerország tipikusan az a hely, ahol az ember a szó jó és nemes értelmében a mennyekben érezheti magát. Hiszen az országban – hála a domborzati viszonyoknak és a kedvező fekvésnek – talán itt kínálkozik a legideálisabb időjárási körülmény a hőlégballonozásra és a paplanernyőzésre. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Stubenberg am See település a hőlégballonozás osztrák „bölcsője”. Egy ízig-vérig profi csapat az év minden szakában boszorkányos ügyességgel és megnyugtató szakértelemmel repít minket a „mennyek” birodalmába, ahonnan simogató, lágy szellőben kísérhetjük végig, hogyan bukfencezik a lemenő nap fénye az alattunk elterülő „terepasztal” tartozékain. Az élmény magával ragadó és rendkívül idilli.

travelzona_Almavidek22

Ha az Apfelwirt hotelben szállunk meg – ahol minden az almáról és a hőlégballonozásról szól -, akkor még a hőlégballonozást is jutányosan vehetjük igénybe, hiszen Péter, a szálló tulajdonosa, egyben a hőlégballonozás elismert osztrák szakembere is. Az idillikus élménynek az azt követő „felavatási” ünnepség külön patinát ad…

Szintén kihagyhatatlan és felejthetetlen élmény a vállalkozó szellemű, bevállalós turistáknak a Stumberger-tó feletti hegyről paplanernyővel felszabadultan beleugrani az alattunk tátongó mélységbe, s nagy köröket rajzolva gyönyörködni az alattunk keringő vörös vércse reptében vagy a tó tündöklő víztükrében.

travelzona_Almavidek21

Az almavidék fehér világa

A téli sportok szerelmesei is a jobbnál jobb lehetőségek között tobzódhatnak a stájer hegyek világában. Kiváló sífutópályák várják a sífutás rajongóit, de megpróbálkozhatunk egy kihívást jelentő hótalpas túrával vagy a túrasível is. Aki pedig szereti a nosztalgiát az takaróba burkolózva egy hangulatos – már-már mesébe illő – csilingelő lovas-szánon élvezheti a friss hegyi levegőt. A GenussCard adta kedvezményeket a közeljövőben a téli szezonra is szándékoznak kiterjeszteni, így téli útjaink során is érdemes számolni a régió adta különleges lehetőséggel. Legyen bármilyen időszak – tél, tavasz, nyár, ősz – az almavidék olyan lehetőségekkel halmoz el minket, mintha az osztrák természet igazi nagy „alma matere” lenne, ahova mindig szíves örömest visszatér a lelkes vándor!

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép: