Hajdanán jól csapták a szelet: Tési Szélmalmok

Hajdanán az „ősök” jól megtervezett helyre építették a Tési Szélmalmokat, a Bakony legmagasabban fekvő településére, Tésre, így a 465 méteren álló malmok vitorláit könnyűszerrel hozták lendületbe a hegység szelei.

travelzona_Tesi_Szelmalmok6

Az Országos Kéktúra bakonyi szakaszán Jásd és Kisgyón között érdemes tenni egy apró kitérőt, mert nem mindennapi élményben lehet részünk.

Tésen, a Táncsics Mihály utca hátsó udvarán búzamezők ölelésében csodálhatjuk meg a méltán híres Tési Szélmalmokat.

travelzona_Tesi_Szelmalmok22

Jól megérdemelt pihenőjüket töltik a ma már ipartörténeti műemléknek számító nagyszerű építmények, és izgalmas belegondolni, hogy hajdanán a bakonyi szelek segítségével hogyan őröltek e malmok malomkövei finom búzát és gabonát.

travelzona_Tesi_Szelmalmok17

A környéken víz nemigen volt, így a nép találékonysága „szülte” e szélmalmokat. A településen és környékén több molnár család is élt: négy malom is dolgozott a faluban, de mára már csupán kettő marad, jó lehet ezek még mindig működőképes állapotban vannak.

travelzona_Tesi_Szelmalmok9

 

A Helt-féle malmot 1840-ben építette Pircher János. A malom híressége, hogy kőből épült, háromszintes és zsindelyteteje körbe forgatható, hat vitorlája egykor naponta 4 mázsa gabona őrlésében segítkezett.

travelzona_Tesi_Szelmalmok20

Tőle pár száz méterre vehetjük górcső alá az Ozi János asztalosmester által 1924-ben készített szélmalmot, amelynek felépítése nagymértékben megegyezik a Helt-félével. A különbség annyi, hogy az Ozi-féle malomban csak egy pár malomkő dolgozott.

travelzona_Tesi_Szelmalmok2

A magánmúzeum udvarán érdemes egy pillantást vetni a korhű kovácsműhelyre is, ahol a kovácsmesterség régi szerszámait, használati tárgyait, munkadarabjait nézhetjük meg.

travelzona_Tesi_Szelmalmok3

Múzeum nyitvatartása:

H-V: 9:00 – 18:00

Kulcs: Tés, Táncsics M. u. 20.

Tel.: 06204481033

travelzona_Tesi_Szelmalmok24

Ezt érdemes még megnézni a közelben:
Zirc (32 km)
Kirándulási lehetőség: A vadregényes Gaja-patak szurdokvölgyébe
A Kopasz-hegyen pedig a szellőben hajladozó természetvédelmi oltalom alatt álló  árvalányhajban gyönyörködhetünk.

travelzona_Tesi_Szelmalmok19

travelzona_Tesi_Szelmalmok4

travelzona_Tesi_Szelmalmok5

travelzona_Tesi_Szelmalmok16

travelzona_Tesi_Szelmalmok15

travelzona_Tesi_Szelmalmok12

travelzona_Tesi_Szelmalmok8

Térkép: