Madeira: Üde virágoskert az óceán közepén

Portugália partvonalaitól kevesebb, mint 1000 kilométerre az Atlanti óceán kék felszínét megtöri egy aprócska sziget, Madeira, amelyet az örök tavasz szigeteként emlegetnek, joggal. Partvidéke lélegzetelállító csakúgy, mint az egész sziget kulturális és természeti sokszínűsége!

Hálát adhatunk Istennek, hogy a Föld teremtése közben Madeirára is „gondolt” (Isten bizonyosan jókedvében teremtette), bár a sziget évmilliókkal ezelőtti keletkezésében azért a tektonikai mozgásoknak is volt része, hiszen e mesesziget vulkáni eredetű.

travelzona_madeira_sz16

Tipp:

Ha madeirai látogatást tervezünk, érdemes egy lisszaboni hosszú hétvégével összekötni, így „két legyet is üthetünk egy csapásra,” annál is inkább, mert több fapados légitársaság is indít járatokat a szigetre a portugál fővárosból.

travelzona_madeira_sz43

Ahogy a repülőgépünk ereszkedik a Funchal kissé bizarr repülőterére (amely az óceán fölé épült és az utóbbi években hosszabbították meg a kifutópályáját), érdemes elgondolkozni azon, hogy az egykor kopár vulkáni sziget milyen gazdag vegetációnak örvend, köszönhetően a kedvező klimatikus viszonyoknak.

travelzona_madeira_sz34

 

Madeirát és a mellette lévő szigeteket (Porto Santo, Ilhas Desertas) Zarco portugál hajós fedezte fel 1419-ben. A sziget fővárosa Funchal szintén sok látnivalót rejt, érdemes felfedezni szubtrópusi parkjait (Jardim de Santa, Jardim de São Francisco, Quinta Vigia, Jardim Botanico stb.), kulturális helyszíneit ( Sé katedrális, Museu de Arte Sacra, Santa Clara templom) és ki ne hagyjuk a nyüzsgő piac hihetetlen forgatagát, ahol olyan gyümölcsöket vásárolhatunk, amelyeket eddig talán még nem is láttunk.

travelzona_madeira_sz5

Az árusok bátran kínálják portékáikat kóstolásra, és nem csinálnak belőle gondot, ha nem vásárolunk náluk. A virágárus asszonyok népviseletben kínálják színpompás virágjaikat, a hatalmas virágcsokrok mögül olykor alig látszanak ki.

travelzona_madeira_sz8

A fővárostól egy kőhajításnyira, fent a hegyen több szempontból is érdemes felkeresni Monte helyiséget. Egyrészt megcsodálhatjuk a trópusi kertet, másrészt viszont zarándokoljunk el Monte templomába, hisz a magyar történelem egyik megkerülhetetlen alakja, IV. Károly magyar király és ausztriai császár végső nyughelye.

travelzona_madeira_sz13

Egyébként itt, Montéban próbálhatjuk ki a híres tobogánt is, amely voltaképpen egy vesszőből font és fatalpakon csúszó szánkó. Korábban ezzel a közlekedési eszközzel közlekedtek, ma már viszont csupán turistalátványosság, és van abban valami „feeling”, ahogy az egyenruhába beöltözött tobogánosok lecsúsznak velünk a hegyről.

travelzona_madeira_sz10

Tipp:

Montéba felrepít a városból induló felvonó, ahonnan gyönyörű kilátás kínálkozik a városra és az óceánra, lefelé pedig megéri busszal jönni, mert élményszerű, ahogy a buszsofőrök a szűk utcákon az épületektől, kerítésektől, parkoló autóktól 3-4 cm-re gurulnak tova. Na persze a tobogánt se hagyjuk ki.

Messze a fővárostól

Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, érdemes akár több napra is kocsit bérelni, hisz a sziget rengeteg felfedezni való, varázslatos helyszínt és számtalan túralehetőséget kínál. Az utak pedig jó minőségűek és jók a jelzőtáblák is.

travelzona_madeira_sz27

Bármerre is vesszük az útirányt, nem érhet csalódás. A parányi sziget annyira változatos, dús és buja a vegetáció, hogy egyik pillanatban olyan érzésünk lehet, hogy Ausztrália eukaliptusz erdeiben kocsikázunk, míg a másikban a vörös színű föld a kubai Viñales- völgybe „repít” gondolatban. Ami a vegetációt illeti, bátran mondhatjuk, hogy több kontinens találkozóhelye, és ez teszi roppant izgalmassá, érdekessé a sziget tájait.

travelzona_madeira_sz2

Camara de Lobos-ban nem csupán a halszárítás ősi mesterségét élhetjük át, hanem felfedezhetjük Churchill kedvenc helyét a kikötői öböl felett, ahonnan idilli látványban lehet részünk, amihez a vízen ringatózó hajócskák adják meg az alaphangulatot.

travelzona_madeira_sz36

Camachaban a vesszőfonás tradícióival ismerkedhetünk meg, míg Santanában megcsodálhatjuk az ún. palheirókat, amelyek nádfedeles, takaros kis házacskák. Régen ilyenekben éltek az emberek, most viszont – mi mást is – mint virágmagokat értékesítenek bennük a népviseletbe beöltözött hölgyek.

travelzona_madeira_sz29

Hegyitúrák

A sziget vulkanikus hegyeiben több impozáns hegycsúcsra is feltúrázhatunk. Egyik legnépszerűbb a Pico Ruivo (1862 m), ahonnan lenyűgöző kilátásban lehet részünk, sőt elláthatunk a sziget harmadik legmagasabb csúcsára (Pico do Arieiro, 1818 m). Az igazán elszántak pedig csodás túrával küzdhetik le a két csúcs közötti távolságot. A Pico do Arieiro-ra egyébként autóval is fel lehet menni, s ha autót bérlünk, ki ne hagyjuk az Encumeada-hágót, amely a sziget északi és déli részét választja ketté. A hágó tetejéről megpillanthatjuk a végtelenbe tűnő óceánt is.

Túratipp: Egyik legszebb túra: Kikövezett út vezet a Pico Ruivo csúcsára

A sziget egyik legszebb és legnépszerűbb gyalogtúrája a Ponta de São Lorenco-i túra, amely Madeira keleti csücskébe viszi a látogatót. A túraútvonal meseszerű sziklaformációk mentén halad, és fantasztikus panorámával ajándékoz meg az egész túrán.

travelzona_madeira_sz39

 

Levadák szövevényében

Madeirát több mint 2000 km hosszú levadák hálózzák be. De mik is ezek a levadák? A levadák sűrű öntözőcsatornák, és azt a célt szolgálják, hogy a vízben bővelkedő területről a vizet a vízszegény területekre szállítják. A csatornák mentén fantasztikus gyalogösvények futnak, így buja vegetációban kalandos és gyönyörű túrákat tehetünk. Olykor a levadákat „elnyeli” a hegy, és alagutakban folytatják útjukat, ezért a túrázáshoz érdemes fejlámpát magunkkal vinni.

travelzona_madeira_sz17

Tipp: Levadatúrákhoz fejlámpát és vízálló túracipőt vigyünk magunkkal.

Ha már szigeten vagyunk, adódik a kérdés, hogy hol lehet egy jót fürdeni. Madeira nem kifejezettem a fürdőhelyeiről híres, mivel sziklafalai meredeken a tengerbe zuhannak. Azért létezik néhány kiváló helyszín a fürdőzésre. Ilyen az északi régióban fekvő Porto Moniz, ahol védve magunkat az óceán vad hullámaitól, sziklák alkotta természetes medencékben lubickolhatunk, de felkereshetjük Porto Santót is északkeleten, ahol több kilométer hosszú aranysárga homokos part várja a nap- és vízimádókat.

travelzona_madeira_sz23

Ha pedig este fáradtan, az élményektől telítődve beülünk egy kellemes étterembe, hogy megkóstoljuk a finom halakat, fogásokat, amit aztán lelocsolunk egy felséges madeira borral, joggal érezhetjük azt, hogy nem is lehetne tökéletesebb az utazás.

travelzona_madeira_sz47

Mikor menjünk Madeirára?

Az ünnepi időszakok (karácsony, húsvét) túlzsúfoltak, csakúgy, mint a július, augusztus. Júniusban még kevesebben vannak, lévén előszezon, és az idő is stabilan jó. Márciusban és októberben esik legtöbbet az eső.

Tömegközlekedés a szigeten: kiváló és olcsó a buszközlekedés. Busszal gyakorlatilag bárhova eljuthatunk.

Szállás: Érdemes hónapokkal az utazás előtt foglalni, akkor még kifoghatunk olcsó apartman-szállásokat a főváros jobb helyein is.

Időeltolódás: egy órával több, mint nálunk.

travelzona_madeira_sz3

Érdekesség: A szigeten született C.Ronaldo, akinek múzeuma a fővárosban található, a tengerparton. A bejárat előtt pedig ő pózol – bronzban!

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

Térkép: