A debreceni virágkarnevál forgatagában

Tavaly ünnepelte fél évszázados fennállását a debreceni virágkarnevál, vagyis az első virágba öltöztetett kocsik 1966-ban gördültek végig a cívis városban. A messze földön híres virágkarneválra az idén is érdemes lesz ellátogatni.

travelzona_viragkarneval36

Felemelő látvány a virágba borult Debrecen utcáin sétálni, vagy éppen elvegyülni az ünneplők hadában, a kirakodó vásárok forgatagában. Ilyenkor még élőbb az amúgy is színes város.

travelzona_viragkarneval34

A Virágkarnevál voltaképpen egy többnapos rendezvénysorozat, amelynek csúcspontját kétségkívül az augusztus 20-i karneváli felvonulás jelenti. A színpompás felvonulás hangulatát nemzetközi tánccsoportok és különleges „attrakciók” teszik még emlékezetesebbé.

travelzona_viragkarneval20

A Virágkarnevál történetében már régi hagyomány, hogy nem csupán a színpompás virágdíszes kocsik vonulnak fel, hanem veterán autók, valamint hazai és külföldi művészeti csoportok is.

travelzona_viragkarneval23

Virágkocsik uralják az aszfaltot!

A virágkocsikat helyi cégek, szolgáltatók és állami szereplők készítik, és a művészi alkotásokhoz száraz-, valamint élővirágot is felhasználnak. A kocsidíszek mondanivalóját,  alakjait jóval a rendezvények előtt megtervezik, és javarészt hungarocellből faragják ki, majd jön a rendkívül időigényes, aprólékos díszítés. Először a tartósabb virágokat, díszítő elemeket helyezik el, majd a felvonulás előtti éjszaka felkerül a kocsikra a több százezer szál színes élővirág is.

travelzona_viragkarneval4

Általában 15-20 karneváli kocsit díszítenek fel, a kocsik átlagos magassága 5 méter, hosszuk pedig 10-12 méter. Az idén lesz egy több mint 20 méter hosszú virágkompozíció is, amely biztosan elvarázsolja majd az érdeklődőket.

travelzona_viragkarneval24

Külföldi tánccsoportok is fellépnek minden évben

terkep_karnevali felvonulas utvonala

forrás: debreceniviragkarneval.hu

A felvonulás reggel 7:00-kor indul a Piac utcáról majd a város főutcáján végighaladva a nagyerdei stadionba érkeznek meg a karneváli kocsik. Több lelátó is kínálkozik a felvonulás megtekintésére, és a jó helyekért bizony mélyen a pénztárcába kell nyúlnunk.

 

travelzona_viragkarneval10

Aki a jegyre nem szeretne áldozni, viszont a tömegtől látni is szeretne valamit, annak korán kell kelnie és elfoglalnia egy kedvező helyet.

travelzona_viragkarneval15

Este a debreceni stadionban gálaelőadás alatt is megtekinthetjük a karneváli kocsikat, igaz, csak a lelátókról.

travelzona_viragkarneval7

Jó tudni!
Aki esetleg nem tudná a felvonulás alatt alaposan szemügyre venni a virágkocsikat, azoknak érdemes másnap (augusztus 21-én) korán kelni, ugyanis ilyenkor hagyományosan kiállítják a karneváli kocsikat a nagytemplom előtti főutcán, hogy mindenki kedvére megszemlélhesse és kedvére fotózhassa.

 

travelzona_viragkarneval3

Hasznos:

Jegyek
Utazás 50%-os kedvezménnyel

Ha többnaposra szervezzük utunkat, a következőket érdemes még megnézni:

Nagytemplom
Református kollégium
Déry Múzeum
Nagyerdő
Nagyerdei Gyógyfürdő
Állatkert (gyerekek biztosan díjazzák)

Képgaléria:

« 2 A 2 »

Térkép: