Monnickendam: hajdani halászközpontból nyaralóhely

A holland fővárostól, Amszterdamtól egy kőhajításnyira északra, a festői Gouwzee kicsiny öblében bújik meg egy aprócska városka, Monnickendam. Ha Észak-Hollandiába visz minket a kíváncsiság, ezt az aprócska várost semmi esetre se hagyjuk ki.

monnickendam_travelzona18

Monnickendam – kereskedő szempontból – jó fekvésének köszönhetően már 1356-ban városi rangra emelkedett. A gyönyörű állapotban megmaradt történelmi városmag arról árulkodik, hogy itt már hajdanán is tehetős, gazdag családok laktak, hisz több jó állapotban megmaradt épület is sok évszázados történettel büszkélkedhet.

A mintegy 5000 lélekszámot számláló városka a nevét az itt megtelepedő bencés szerzetesekről kapta, akik nem mellesleg a XIII. században gátat is építettek, az akkor már létező település megvédése érdekében.

monnickendam_travelzona28

Idill a nyugalom szigetén

Városi sétánkat érdemes kora reggelre, vagy a délelőtti órákra időzíteni, hogy a meseszép színes halászházacskák még a meleg napfényben fürödjenek. A városkán átfolyó csatorna bármelyik partján sétáljunk is, idilli, családias hangulat kerít hatalmába. Ez a szépség és a nyugalom szigete. A reggeli napsütésben egy kávé is dukál a számos szabadtéri kávézók valamelyikében.

monnickendam_travelzona29
Nem csoda, hogy a település nagy része műemlékvédelem alatt áll, hisz számos történelmi épülete a XVI-XVII. században keletkezett, és sokukat szépen felújított oromdíszek teszik még esztétikusabbá. Szinte minden épületnél megéri kicsit megállni és szemügyre venni a hajdani építészeti megoldásokat, homlokzatokat, díszeket, mívesen faragott farészeket.

A város kétségkívül egyik legimpozánsabb épülete a XV. században keletkezett Nagytemplom (Miklós templom), amely méltón uralja és meghatározza a városképet.

monnickendam_travelzona4

 „Toronyóra láncostól”

Az aprócska, de bájos városközpontban magasodik az öreg torony, tetején a világ egyik legrégibb harangjátékával. Az egykori Városháza tornya ma a Speeltor, amely nevét a harangjáték „speel” lovas figuráiról kapta.

monnickendam_travelzona6

Egyébként az 1596-ban – Peter van den Ghein által – készített harangjátékot minden félórában élvezhetjük. Szinte a Városháza tőszomszédságában csodálhatjuk meg a XVI. században épült Mázsaházat (Waag) is, benne egy németalföldi kerámiakiállítással.

monnickendam_travelzona8

Halászati központból nyaralóhely

Hajdanán pezsgő halászati élet zajlott itt, erről tanúskodnak egyébként a város több pontján is jól látható kifeszített halászhálók. Ez a település volt a régió egyik halászati központja. Az itt lakók évszázadokig jól megéltek munkájukból (halászatból), s a „krach” csak akkor ütött be, amikor megépült a 32 km hosszú Afsluitdijk zárógát Den Oever és Zurich között. Az Afsluitdijk gát – de igazándiból egy 2×2 sávos autópálya – választja el a Zuiderzeet, Hollandia egykori beltengerét az Északi-tengertől.

monnickendam_travelzona14

A rendkívül nagy változás ellenére lakosság nem esett kétségbe, „nem nyalogatták sebeiket”, hanem gyorsan alkalmazkodtak az új lehetőségekhez.

A város kiváló fekvésének és ideális kikötőjének köszönhetően „rágyúrt” az idegenforgalomra, és egy karikacsapásra vonzó kiránduló-, illetve nyaralóhely lett. Kikötőiben szép yachtok és vitorlások ringatóznak a vízen.

Az ínycsiklandozó boking és füstölt angolna is sokat tett a hírnévért

A kisváros messze földről híres itt készített speciális füstölt haláról, a bokingról. Olyannyira ízletes ez a hal, hogy a kikötőben még egy bronz szobor is fennen hirdeti a füstölés technikáját. Ha a kanyargó macskaköves utcácskák ódon házai között sétálgatunk, ne lepődjünk meg, ha némelyik házból kellemes füstös levegő áramlik ki.

monnickendam_travelzona21
És jött a nagy ötlet: Jó néhány hajdani angolnafüstölő házat múzeummá alakítottak.

Egyébként mi is bekérezkedtünk egy angolnafüstölő „üzembe”, ahol meg is kóstoltuk az ínyencséget, és valóban különleges ízvilágú.

 monnickendam_travelzona20

Ezt nézd meg Monnickendamban:

Nagytemplom

Monnickendam kikötője (itt található a Touristinfo)

Angolnafüstölő múzeum (Marker múzeum, Kerkbuurt 44.)

Mázsaház (Waag): Egykori németalföldi cserépedények, csempék, tányérok kiállítása

Képgaléria:

 

 

Térkép: