Korfu: A Jón-tenger gyöngyszeme

A vakítóan tündöklő azúrkék Jón-tenger végtelen vizét nem messze a görög partoktól megszakítja egy parányi szigetecske, Korfu, amely mérete ellenére szinte mindennel rendelkezik, amire egy vérbeli turista vágyik.

travelzona_Korfu18

Kiváló „belépő” Korfura, ahogy az érkező repülőgépek a bájos Egér-sziget felett rákanyarodnak a kifutópályára, és a főváros házainak tetejét szinte súrolva landolnak az aszfaltcsíkon. Már ekkor sejthetjük, hogy egy különleges világba érkezünk.

A görög szigetek közül talán Korfu az egyik legnépszerűbb, köszönhető történelmének (elég csak a velenceiek hódító időszakára gondolnunk, amelynek építészeti nyomait számos helyen felfedezhetjük, de a franciák is hagytak jónéhány épületet örökül), elbűvölő városainak, kulturális nevezetességeinek, természeti szépségeinek és pihenésre csábító meseszép strandjainak.

travelzona_Korfu10

A sziget csakúgy illatozik a zöldellő növényzettől, a többszáz éves olajfáktól, a városokban és falvakban pedig értékes kultúrtörténeti épületekre, fényűző palotákra és bensőséges templomokra bukkanhatunk. Érdemes autót bérelni, és azzal felfedezni a sziget rejtett zugait.

travelzona_Korfu22

Hírességek nyomában

A kisebb, mint 600 km² nagyságú szigeten kötelező „mutatvány” felkeresni a fővárostól, Korfuvárostól (Kerkyra) alig néhány kilométerre álló Sissi kastélyát, vagyis az Achilleon palotát, amelyet Erzsébet királyné saját maga építtetett az 1870-es évek környékén, azzal a nem titkolt céllal, hogy itt rejtőzhessen el a bécsi udvar  „kellemetlenségei” elől. Mivel Sissi rajongott a görög mitológiáért, a palotának ő adta az Achilleon nevet.

travelzona_Korfu54

A palotától északra kalandozva a keskeny, kanyargós, de látványos úton jutunk el Kalamiba, ahol szintén egy „korfui” híresség lakott, Gerald Durrell író, számos kiváló könyv szerzője, aki állítólag az itt lévő házuk környékén gyűjtötte könyveihez a meglepő és vicces történeteket.  Széles természettudományos ismereteit kamatoztatta többek között a Családom és egyéb állatfajták című könyvében is.

travelzona_Korfu48
Az író hófehér háza azért is ideális, mert onnan kőhajításnyira egy kiváló strandon hűsölhetünk az kristálytiszta tenger kellemesen simogató vizében.

travelzona_Korfu49

Illatozó természet és csalogató strandok

A görögországi szigetek közül talán Korfu az egyik legzöldebb. Buja növényzete, gyönyörű virágjai lépten-nyomon ámulatba ejtik az embert, a szigetet keresztül-kasul bejárva pedig fűszernövények bódító illata keveredik a tenger frissítő szellőjével.

travelzona_Korfu53

Idilli öböl a “zöldszigeten”

travelzona_Korfu52

Az utak mellett pedig tekintélyes méretű olajfa-ültetvényekbe „botolhatunk”. A sziget szépsége a James Bond-filmek készítőit is megigézte, hisz itt forgatták a „For your eyes only” című filmet, de más nagyszerű filmtörténeti alkotás is született a szigeten.

Kerkyra forgatagában

A főváros, Kerkyra is megér egy misét, ahol tetten érhetők a hajdani hódítók (törökök, velenceiek, franciák, britek) által hátrahagyott gyönyörű épületek.

travelzona_Korfu3

Ne lepődjünk meg azon, hogy a városközpontban még egy krikettpálya is van, ami szintén az „őslakosoknak” köszönheti létét.

travelzona_Korfu14

Keressük fel a hangulatos tavernák egyikét, de a délutáni naplementében kellemesen sétálhatunk a kikötő környékén is, ahol anno két erődöt is építettek, „biztos, ami biztos alapon”. Érdemes csak úgy céltalanul is bóklászni városban, mert kedves utcácskákba tévedhetünk.

travelzona_Korfu31

A kikötő, háttérben az erőddel

travelzona_Korfu1

A főváros egyik hangulatos utcája

travelzona_Korfu38

A nyári forróságban jólesik a pihenés az árkádok alatt

Túrázás és strandolás

Van, aki nyaralás alatt inkább a tengerpartot kedveli, és naphosszat a tenger hullámait és a napozást élvezi, míg mások az aktív kikapcsolódás hívei. Korfun mindkét „társaság” jól jár.

travelzona_Korfu43

Aki szereti a kihívásokat, az keresse fel Korfu észak-keleti részén a Pantokrator-hegyet, és kapaszkodjon fel 906 méteres csúcsára. Innen felejthetetlen kilátásban lehet részünk, és a kora reggeli, illetve a késő délutáni fények a fotósok számára igazi csemegét ígérnek: keleti irányban megpillanthatjuk Albániát, délen Kerkyra és a hozzá tartozó partszakasz tűnik fel, no és persze a végtelen tenger. A csúcsot gyalogosan és autóval is elérhetjük, utóbbit számos hajtűkanyar leküzdésével.

TIPP: A csúcsot legkedvezőbb Pyrgi irányából elérni.

travelzona_Korfu23

A strandolók nagy kedvence a sziget észak-nyugati részén található Paleokastritsa, ahol mesésebbnél mesésebb, meghitt és hangulatos homokos öblök csalogatják a turistákat, amelyeket azonban nem mindig egyszerű feladat elérni. De hát az élet már csak ilyen, a jó dolgokért érdemes megküzdeni.

travelzona_Korfu25

A kultúra és a történelmi emlékek iránt érdeklődők mindenképp keressék fel a Paleokastritsa strandja fölött álló kolostort, amely bensőséges hangulatot áraszt, és testközelből csodálatos bizánci ikonokban is gyönyörködhetünk. A dombtetőről pedig felejthetetlen panoráma ajándékoz meg minket.

Mindenkit rabul ejt a szerelem csatornája (Canal d’Amour) 

travelzona_Korfu44A sziget északi részén érdemes felkeresni Sidari közelében lévő szerelem csatornáját (Canal d’Amour), ha szerelmes valaki, ha nem. A mondák alapján egy szerelmespár vált kővé itt hajdanán, és a legenda szerint, ha a szerelemesek együtt átúsznak a sziklák között, szerelmük életre szóló lesz. Érdekes csatorna alakzatot vájt ki a tenger a homokkőből, s a közelben vakítóan sárga homokos, lassan mélyülő strand igen-igen népszerű úti cél sokak számára.

travelzona_Korfu41

Számos strandon bérelhetünk vízi-eszközöket, és ha szeretjük a tenger alatti világot, nevezzünk be egy üvegaljú hajókázásra, felejthetetlen élményben lehet részünk.

travelzona_Korfu11

Ezt érdemes még megnézni, átélni:

  • Angelókastro: erőd a XIII. századból
  • Drásztisz-fok: Korfu egyik legfantasztikusabb partszakasza (északon)
  • Albánia: érdemes átruccanni Albániába, hisz 2 km-re van a sziget partjaitól
  • Bizánci Múzeum
  • Ha szeretnénk megtapasztalni a görög konyha változatos fogásait, látogassunk el egy hamisítatlan görög-estre.

travelzona_Korfu20

Korfu számokban:

Mekkora területe van:  585,3 km²
Milyen hosszúság: 64 km
Milyen széles: 32 km
Lakosai száma: 110.000 fő

Képgaléria:
« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

 

Térkép: