Időutazás a Zsámbéki templom- és kolostorrom körül

Budapest „tőszomszédságában” fantasztikus kincsekre bukkanhatunk: fővárosunktól alig egy félórai autókázásra, a Zsámbéki-medencében bújik meg a hamisítatlan sváb település, Zsámbék. Igazi időutazásban lehet részünk, ha körbejárjuk hazánk egyik leghíresebb templom- és kolostorromját.

travelzona_Zsambek26

Mi egy kicsit viharos időben érkeztünk, ami szó szerint és átvitt értelemben is értendő, hiszen baljóslatú felhők gyülekeztek a premontrei prépostság felett, aminek csak azért örülhettünk, mert gyönyörű fényekkel ajándékozott meg a haragos égbolt, így különleges fényárban tündökölt a „csonkatemplom.”

travelzona_Zsambek23

A viharos idő átvitt értelmű jelentése pedig úgy nyer értelmet, hogy nemrégiben a műemlékek állagával foglalkozó szakemberek azt a megállapítást tették, hogy az idő vasfoga egyre mohóbban harap bele hazánk egyik legjelentősebb műemléktemplomába, így jó esetben is csupán 50 éve, azaz fél évszázada maradt hátra. A folyamatos kőhullás reális veszélyt jelent, így ha az állagmegóvásban nem történik a közeljövőben nagyobb horderejű változás, a szemünk láttára morzsolódik el kulturális örökségünk egyik legjelentősebb emléke.

travelzona_Zsambek31

Kis túlzással megjegyezhetnénk, hogy aki még a mostani, lenyűgöző mivoltában szeretné megtekinteni a templomromot, igyekeznie kell. Ugyanakkor bizakodónak kell lennünk abban, hogy ezt a nemzetközi területen is jelentős műemléket képesek leszünk megóvni a felnövekvő generációk számára is.

travelzona_Zsambek4

Kiváló kereskedelmi útvonalon feküdt

A földrajzilag a Gerecse tájegységhez tartozó Zsámbék területe már a római, valamint az avar korban is lakott volt, de igazi fénykorát az 1000-1200- as években élte, amihez nagy lendületet adott, hogy a település a Székesfehérvár – Esztergom kereskedelmi útvonalat metszette.

Írásos emlékek bizonyítják, hogy a honfoglalás utána évtizedekben (kb. 1050) már kőtemplomot emeltek a településen.

travelzona_Zsambek28

A késő román kori gótikus – hajdan – háromhajós monumentális templom a XIII. század elején (1220 környékén) épült, amely Margit királyné (III. Béla második felesége) hűséges alattvalójának, Aynard lovag leszármazottjainak köszönhető.

travelzona_Zsambek27

A bazilika mellett lévő kolostort először a premontreiek vették birtokukba és több mint két évszázadon át gondozták azt, majd az időközben meggyengült rendtől Mátyás király elvette a jogot és a pálos szerzetesek kezére adta.

A török hódoltság idején erődítménnyé alakították át, így az épületegyüttes viszonylag jó állapotban vészelte át a fenyegető kort.

travelzona_Zsambek19

A korábbi évszázadokban a Gerecse vidékén gyakoriak voltak a földrengések

Mivel a korai évszázadokban gyakoriak voltak a Zsámbéki – medencében  a földrengések, amelyekről már anno is komoly méréseket és feljegyzéseket végeztek, így az egyedülálló épületegyüttesnek is ez lett a veszte: az 1763-ban bekövetkezett földrengés oly mértékig pusztította el a bazilikát, amelyet sosem tudott kiheverni. A nagy erejű földmozgás a földdel tett egyenlővé az északi mellékhajó boltozatát és oldalfalát.

travelzona_Zsambek9

Ettől kezdve a dicső építmény „zuhanórepülésben” vált az idő martalékává, és méltatlan pusztulásnak indult. A sokak számára „értéktelenné” vált romépület köveit széthordták, hogy azokat saját célra használják fel.

Bízunk benne, hogy a XXI. században is lesz szándék e lenyűgöző román kori, emblematikus templomegyüttes élettartamának meghosszabbítására.

 

travelzona_Zsambek3

Tudtad?

 

Rómer Flóris művészettörténész, valamint Henszlmann Imre műtörténész komoly erőfeszítéseket tett a XIX század vége felé a romos templomegyüttes megmentésére.

 

Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter sem nézte tétlenül a hajdani bazilika teljes megsemmisülését, ezért 1889-ben Möller István építészmérnököt bizonyos állagmegóvási munkákkal bízott meg.

 

travelzona_Zsambek1

Díszes oszlopokkal ellátott régi sváb ház Zsámbékon

Érdekesség:

Zsámbékon él és dolgozik Lackfi János költő.

Képgaléria:
« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

Térkép: