Ócsa: nádfedeles pincék rejtekén

Budapesttől alig 30 kilométerre éli Ócsa évszázadok óta megszokott, nyugodt, falusias életét. A település híres református temploma és tájháza mellett érdemes „elzarándokolni” az Öreghegy dűlő különleges hangulatú pincéihez is, amelyek egyedi kialakításuknál fogva sajátságos atmoszférát kölcsönöznek a tájnak.

travelzona_ocsai_pincek14

A XIII. században e vidéken letelepedő premontrei szerzetesek nemcsak egy csodálatos templomot hagytak ránk, hanem nekik köszönhetjük a borászkodás meghonosítását is.

Hajdanán az ócsai Öreghegyen, mint katonák, cövekeltek a szőlőtőkék. Mára már megritkult nagy részük – bár még ma is akad jó néhány -, de a nádfedeles, földbe vájt pincék mind a mai napig sorakoznak egymás hegyén-hátán.

travelzona_ocsai_pincek17

Megkapó látvány sétálgatni az ódon pincék borillatos világában, s széttekinteni az előttünk hömpölygő tájon.

Hazánk ezen szegletében egyedülálló pincék találhatók, amelyek üledékes kőzetbe fúródó testét hosszan elnyújtózkodó nyeregtetős nádtető fedi és védi az időjárás viszontagságaitól. A gádorok (hordógurítás céljára kialakított pincetorok), vagyis a pincebejáratok hosszan, menetesen süllyednek a földbe. Ilyen megoldást csak ritkán látni hazánkban. A pincék további különlegessége, hogy sok esetben az anyapince több ágra oszlik. Nem csoda, hogy ezen különleges kialakítású bortároló építmények ma már műemlékvédelem  alatt állnak.

travelzona_ocsai_pincek5

Az ócsai homokos tájon inkább homoki borokat termelnek, de nem csak emiatt igazán jelentős ez a táj az itt lakók számára. Ha a régi nádtetők között kódorog az ember, hamar megérti, hogy e terület igazi közösségteremtő erővel rendelkezik. Könnyű elképzelni, amikor a gazdák kiülnek a pincéjük előtti padokra, felkeresik egymást és helyben megbeszélik a világ és a falu dolgait. Meghitt hangulatot, megejtően idilli állapotot és légkört sugallnak a porták és bájosan szép környezetük.

travelzona_ocsai_pincek30

Jó lenne, ha e kis falvacska védett pincesora sokáig fennmaradna még, hogy megőrizze és fennen hirdesse az utókor számára  a falusi hagyományokat, valamint a szőlő- és bortermesztés dicsőségét.

travelzona_ocsai_pincek22

Ha Ócsán jársz, semmi esetre se hagyd ki a híres, műemlékvédelem alatt álló Református templomot és a tőszomszédságában található tájházat.

Ezt nézd meg még Ócsán:

Református templom
Ócsai tájház
Ócsai Tájvédelmi körzet

 

Képgaléria:

Térkép: