Mi repül felettem: varjú vagy holló?

Egy-két évtizede még nem kellett ezen törni a fejünket kirándulás közben, mert olyan ritkák voltak a hollók, mint a „fehér holló”.

travelzona_vetesi_varju_Budapest_20131109_Orban_Zoltan_0001
Vetési varjú (Fotó: Orbán Zoltán)

Szerencsére mára ez megváltozott, a védelemnek és a hollók alkalmazkodóképességének köszönhetően most már gyakran találkozhatunk velük. Tehát: varjú vagy holló? A színezetük nem segít, mert mindketten feketék. Persze csak akkor, ha „varjú” alatt a vetési varjút értjük. A könyvekben olvasható testméretek sem segítenek egy kíváncsi kirándulónak, hiszen hiába írják, hogy a holló sokkal nagyobb, a természetben szinte sosem látjuk őket egymás mellett. Reménytelen lenne megkülönböztetni őket?

travelzona_hollo_parlagi_sasokkal_Jaszsag_20131203_Orban_Zoltan_0001
Egy holló szárnyal parlagi sasok között a Jászságban (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem kell feladni, menni fog!

A hangjuk jelentősen különbözik. Szerencsére igen szószátyár madarak, főként repülés közben kiáltoznak a párjuknak, vagy a velük repülő fajtársaiknak. Mi mindkettejükre azt mondjuk, hogy „kárognak”. A vetési varjak erős, reszelős hangja tényleg messzehangzó „kááár”. A hollók azonban némi szlávos mássalhangzó torlódással így kiáltanak: „krrrrrr”. Olyan, mint egy szokatlanul erős torokköszörülés. Ha kirándulás közben meghalljuk, érdemes felfelé nézegetnünk, míg meglátjuk őket. Általában kettesben repülnek, mert életre szóló monogám párkapcsolatban élnek.

travelzona_hollók ék alakú farka_FE

Hollópár (Fotó: Frekot Erika)

A varjak kedvelik egymás társaságát

A másik lehetséges megkülönböztetési mód a számuk. A vetési varjak kedvelik egymás társaságát. Télen a városokba is nagy csapatokban érkeznek. Téli vendégeink a Kelet-európai síkságról „ruccannak át” hozzánk és csatlakoznak a hazai rokonokhoz. A mieink nyárra is maradnak, de fészkelni is csak tömegesen szeretnek. Egy varjútelep igen hangos szomszédság! A korán kiröptetett fiókák után sem marad üresen a varjúfészek, szívesen elfoglalják a kék vércsék.

travelzona_vetesi_varju_keritesen_Budapest_20170126_Orban_Zoltan_0001

Vetési varjú Budapesten (Fotó: Orbán Zoltán)

A hollók számára fontos a családi kötelék

A hollók azonban szívesebben mozognak kettesben vagy a kireptetett fiókáikkal családi kötelékben. Ilyenkor hihetetlen légi akrobata mutatványokkal szórakoztatják egymást (és a tátott szájjal bámészkodó turistát).

travelzona_hollo_repul_Budapest_20151101_Orban_Zotlan_0001

A hollónak szépen látszik repülés közben az ék alakú farka (Fotó: Orbán Zoltán)

Apropó, repülés. Még az alulról felfelé leselkedő ember is megláthatja a különbséget a két faj között. A farkuk, ami mint minden madárnak, nekik is csak tollakból áll (nem húzódik benne gerincoszlop), eltérő alakú. A hollók farka repülés közben ék alakban hátrafelé kicsúcsosodik. A vetési varjaké pedig enyhe ívben lekerekített. Remélem, segíthettem a megkülönböztetésben. Mindenkinek élvezetes leskelődést kívánok!