Tornakápolna – a parányi zsákfalucska kincse

Tornakápolna nemcsak azért nevezetes, mert hazánk egyik legkisebb zsákfaluja, ahol mindössze 12 bejelentett fő lakik, hanem azért is, mert itt található az ország egyik legcsodálatosabb festettkazettás református temploma.

travelzona_Tornakapolna18

Az idilli fekvésű aprócska zsákfalu, Tornakápolna a dimbes-dombos Galyaságban, az Aggteleki-karsztól egy kőhajításnyira bújik meg.

A Szinpetriből ide vezető egyetlen betonútról szemet gyönyörködtető, ahogy a domboldalról erdők gurulnak a völgy felé, vagy egy-két magányos fa – dacolva a természet elemeivel – büszkén álldogál a dús réteken. Ez a vidék minden évszakban rabul ejti az embert. Tornakápolna egyébként az Aggteleki Nemzeti Park területén található, így kiváló túraútvonalak kínálják magukat a szinte érintetlen természetben.

travelzona_Tornakapolna14

Ebben a miliőben áll a hegytetőn a falvacska meseszép református temploma, amelyet a helyiek 1801-ben építettek. Tornyát néhány évvel később, 1806-ban emelték.

A XVIII. században itt még fából ácsolt kápolna szolgált Isten házául, amely a század vége felé sajnálatos módon leégett. Utána határozták el  a környék lakói, hogy egy masszívabb templomot építenek.

travelzona_Tornakapolna4

Isten eme háza késő barokk stílusban épült, lenyűgöző szépségű famennyezete a díszes szószékkel, tehetséges asztalosok keze munkáját dicséri. A templom 1977 óta áll műemlékvédelmi oltalom alatt.

Mennyezeti fakazettáin növényi indák tekergőznek, levelek és liliomok között.

A mennyezet középső kazettáján a következő írást olvashatjuk:

„EZT A HÁZAT A KÁPÓLNAI REF. SZ. EKK. MAGAKŐTSÉGÉN a SZ. HÁROm egy ISTEN DITSŐSSÉGÉRE IIdik FERENTZ FELS. KIRÁLYUNK ENGEDELMÉből a SZ. ARDAI. A.EKK. AKKORI PRED.T.T. LOVAS ISTVÁN ÚR IDEJÉben Nagy MATO ISTVÁN KUR.ban. SZŐR JÓSEF EGYHban ÚJJONNAN ÉPITTETE. 1802:ESZben
N. HUBAY SÁNDOR ÉS MADARÁSZ ISTVÁN ASZtalos Mester emberek által.

travelzona_Tornakapolna16

A szószék támfalát pedig a következő írás ékesíti:

ÓH MELY SZÉPEK EZ HEGYEN az EVANGÉLIUM HIRDETŐNEK LÁBAI, AKI BÉKESSÉGET HIRDET,ÖRÖMET MOND a JÓRÓL, SZABADULÁST PRÉDIKÁL, KI AZt MONDJA a SIONNAK: URALKODIK A TE ISTENED: ESa.
52.R.7. Vers.

travelzona_Tornakapolna5

A mívesen kidolgozott szószékkoronán a saját testéből kicsinyeit etető pelikán alakja rajzolódik ki.

E bájos műemléktemplomban bizton nyugalmat talál a test és a lélek is.

Érdekesség:

A templomtól nem messze található temetőben szép, faragott fejfákat fedezhetünk fel. Temetkeztek itt reformátusok, katolikusok és zsidók is.
A falvacska házain még tetten érhetők a népi építészet értékei, mint a fatornác vagy a kontyos tető.

travelzona_Tornakapolna2

Így jutsz el Tornakápolnára:

Közúton Miskolctól 65 km: Miskolcról a 26-os főúton Sajószentpéterig, majd a 27-os úton Edelény-Szendrőlád-Szendrő-Perkupa érintésével elérjük Szinpetrit, ahonnan már Tornakápolnára kacskaringózik az út.

travelzona_Tornakapolna6

Ezt érdemes még megnézni:

Tornaszentandrás: Árpád-kori templom a hegytetőn

Képgaléria:

 

 

Térkép: