Lisszabon: a nyüzsgő bohémváros

A portugálok márpedig tudnak valamit. Fővárosuk, Lisszabon életigenlő, pezsgő éjszakai életű, bohém, évszázados történelemmel átitatott város, ahol „kötelező” hosszú gyalogos felfedezőtúrákat tenni, olykor – szó szerint – eltévedni, csakúgy, mint átélni egy utazást a híres lisszaboni villamosmatuzsálemek egyikével. Vesd bele magadat Lisszabon nyüzsgő életébe!

travelzona_Lisszabon59

Az Atlanti-óceán partján elhelyezkedő város sava-borsát a vérbeli mediterrán hangulat adja, úgyhogy éld át és hagyd sodorni magad a város forgatagával.

Ha landol a repülőgéped a lisszaboni reptéren és bejutsz a városba, első benyomásaid után meg fogod érteni az alábbi portugál mondást: „Braga imádkozik, Coimbra tanul, Porto dolgozik, Lisszabon pedig szórakozik”.

travelzona_Lisszabon31

Lisszabon nem csupán Portugália fővárosa, hanem az ország legpulzálóbb települése is egyben. Nem véletlen, hogy itt nem találsz olyan napszakot, amikor az utcák és terek „konganának” az ürességtől.

Dimbes-dombos főváros

A Tejo folyó tölcsértorkolatánál kialakult nagyvárost 53 kerületre osztották fel, amelyek közül 7 kerület képezi a történelmi belváros epicentrumát. A portugál főváros több dombra – pontosan hétre – épült, ahonnan pazar kilátás kínálkozik az alattunk elterülő házakra. A dombok közül a 227 méteres “Serra de Monsanto” a legmagasabb.

travelzona_Lisszabon1

Az óváros sikátorait, szűk utcácskáit gyalog célszerű bejárni, mivel jószerivel közlekedési eszközökkel nem is közelíthetők meg. Barangolásaim alkalmával azon gondolkoztam, hogy egy esetleges költözés alkalmával hogyan lehet kivitelezni ez a – helyi viszonyok tekintetében – nagy ívű projektet.

A történelmi városnegyed gerincét néhány hangulatos kerület testesíti meg.

Alfama – az óváros szíve

travelzona_Lisszabon48

A kerület neve – hangzása alapján is sejthetjük – arab eredetű, amely szökőkutat és fürdőt jelent. A város egyik leghangulatosabb és legrégebbi negyede, amely a várhegyre épült. Itt érdemes eltévedni, s közben felfedezni a – néha ki tudja hova vezető – meredek, girbe-gurba lépcsős utcácskákat, sikátorokat. Közben biztosan elkóborolunk a Miradouro de Santa Luzia, illetve a Castelo de Sao Jorge patinás épületéhez, ahonnan pazar kilátás nyílik a lábunk alatt elterülő városra. Egymásra épült házai egy mesevilág díszleteiként értelmezhetők. A történelmi városnegyedben a nevezetességek mellett hemzsegnek a hangulatosabbnál-hangulatosabb fado-bárok és barátiasan hívogató éttermek.

travelzona_Lisszabon46

Az elmúlt századokban az Alfama-ban a szegények és a halászok laktak, ennek nyomai még ma is tetten érhetők. Szerencsével határos módon a lisszaboni nagy 1755-ös földrengés nem tette tönkre az Alfama házait és idilli hangulatú utcáit, így hagyjunk időt az itteni elmerengésre. Ebben a kerületben csodálhatjuk meg a város legrégebbi katedrálisát, amelyet a XII-XIV században építették.

Bairro Alto – a „bulinegyed”

travelzona_Lisszabon51

A Bairro Alto (felsőváros) szintén a belváros szívét képezi, ahol – ha már szívről beszélünk– igazán lüktet az élet. Macskaköves utcáin hangulatos sétákat tehetünk, s közben megcsodálhatjuk a franciaerkélyes házakat és azok míves díszítésű öntöttvas korlátait.  A Bairro Alto évszázadok óta híres éjszakai életéről, igazi, fergeteges „bulinegyed”, ahol egymás érik a bárok, kocsmák és az éttermek. Ez a lisszaboni szórakozás epicentruma, ahol éjszaka is úgy folyik az élet, mint más nagyvárosok bevásárló utcáin fényes nappal.

Belém-torony – a város szimbóluma

travelzona_Lisszabon4

A negyed leghíresebb nevezetessége a Belém-torony (Torre de Belém), amelyet I. Mánuel kívánságára építettek 1515–1521 között. Joggal nevezhetjük a város szimbólumának. Az erődítmény patinás külsővel rendelkezik: mór stílusú őrtornyok, lírai hangulatú erkélyek, faragott díszek teszik rendkívül mutatóssá a történelmi épületet. Belseje nem ennyire prózai, hiszen falai között egykor fegyverraktár és börtön működött.

travelzona_Lisszabon33

A torony a történelem viharos éveiben rendszeresen fogadta a hajókat a világ minden részéről, egyúttal védelmet nyújtott a város kikötőjének. A Tejo folyó évszázadok alatt feltöltődött homokkal és hordalékkal, így az eredetileg a folyó  közepén álló tornyot ma már a partról is elérhetjük „száraz lábon”. Az erődítménnyel szemben büszkén emelkedik a Jeromosok kolostora.

Szent Jeromos-kolostor és templom – Vasco da Gama nyughelye

A Szent Jeromos-kolostor (Mosteiro dos Jerónimos) a város Belém kerületét díszíti. A kolostor és templom a portugál felfedezések arany korszakát idézi, s egyúttal az ország nagyformátumú személyiségeinek méltó nyughelyéül szolgál. Maradandó élmény az 1983 óta UNESCO világörökség részét képező épületegyüttes ódon falai és árkádjai alatt sétálgatni.

travelzona_Lisszabon13
Építése, amelyre  I. Mánuel adott utasítást – a XV. század elején – igen sokáig, majd fél évszázadik tartott. A templom gerincét hat gigantikus méretű, pálmafára emlékeztető oszlop tartja, a díszes oltár közelében található márványelefántok mellett csodálhatjuk meg a királyi szarkofágokat. Itt nyugszik többek között a híres felfedező Vasco da Gama is. Az épületegyütteshez tartozó kétszintes kerengő, mívesen faragott gótikus díszeivel méltán pályázhatna a világ egyik legszebb kerengője címére. Történelemtől átitatott vízköpői, szobrai merengésre csábítanak.

Castelo de Sao Jorge – hajdani uralkodók „mentsvára”

travelzona_Lisszabon18

A Szent György vár (Castelo de São Jorge) kiváló helyre épült: a város legmagasabb dombján fekszik. A középkori citadella az ország több uralkodójának jelentett megnyugtató védelmet. Az V. században gótok vetették meg itt a lábukat, majd a VIII- XII. század között a mórok „bitorolták” az építményt.  1147-ben pedig az ország első királya, I. Alfonz vette be a citadellát. A XVI. században a kastélyból „eltűntek” az uralkodók és  az építmény állaga vészesen leromlott. Több évszázados „Csipkerózsika” álom után, a XX. század első felében (1938-ban) újították fel.

Padrao dos Descobrimentos – a felfedező hajósok emlékműve

travelzona_Lisszabon34

Tengerész Henrik halálának 500. évfordulójára 1960-ban avatták fel ezt az 50 méter magas monumentális emlékművet, amely a tenger felől érkezve már messziről hirdeti a hős hajósok elévülhetetlen dicsőségét. A műemlék – stílusosan – egy hajóorrot idéz, amelyen a portugál hajótörténelem emblematikus személyiségei kaptak helyet. A hajóorr csúcsán büszkén áll Tengerész Henrik, mögötte pedig sorakozik a többi híres portugál felfedező, többek között Vasco da Gama és Diogo Cao is. Az épület belső terét okosan használták ki, hiszen egy informatív kiállítóteremnek ad otthont.

travelzona_Lisszabon_01

A műemlék előtti „placcon”  egy  márványmozaik jeleníti meg a régi idők portugál gyarmatainak világtérképét. A délutáni fényben szép fényképek készíthetők a műalkotásról.

Élményutazás villamossal 

travelzona_Lisszabon16

Lisszaboni kalandokhoz ugyanúgy hozzátartozik a város szimbólumává vált villamosok kipróbálása, mint a fado meghallgatása. Igazi élményszámba megy a már-már muzeális villamosokkal beutazni a város zegét-zugát. A villamosútvonalak pókhálószerűen kötik össze az egyes városrészeket. Legnépszerűbb a –  kultikusnak is mondható –  28-as villamos, amely igen hosszú útvonalon közlekedik a Martim Moniz tér és a Prazeres temető között, és kiváló lehetőség erről a közlekedési csodáról megszemlélni az Alfama-negyedet.  A 28-as pályája egyébként „körbejárja” a lisszaboni várat is. Hihetetlen utcákon – szó szerint – kígyóznak e sárga járművek és elképzelhetetlen helyeken vezet a pályájuk. Nem érdemes az ablakot nagyon letekerni és kidugni rajta a fejünket, mert túlzott kíváncsiságunk sokba kerülhet, a villinger ugyanis számos helyen szűk utcákon, éles kanyarokban, olykor pedig hullámvasút módjára –  hol lefele, hol felfelé – robog.

travelzona_Lisszabon15

Belső kopottas bőr- és fakialakítású „enteriőrje” pedig igazi időutazást feltételez. (A város egyes villamosaira állítólag egyenesen San Franciscóból tett szert.)

Jó tanács: Ha fel akarsz férni a 28-as villamosra, kelj fel korán és kezd ezzel az aznapi városnézést.

Santa Justa felvonó –  csodáljuk meg a magasból is Lisszabont

A Santa Justa felvonó (Elevador de Santa Justa) Lisszabon  egyik nevezetessége, amely minden útikönyv „kiemelt” látványosságként kezel. A reggeltől késő estig nyitva tartó „tömegközlekedési eszköz”  a Baixa-negyedet köti össze a Carmo térrel. A főváros domborzati jellemzői hajdan is gondot okoztak a tömegközlekedésben.

travelzona_Lisszabon30

A város építészei gondoltak egy merészet, és megálmodták a város alsó és felső szintjeit összekötő felvonókat. Többet is terveztek, de csak néhány valósult meg belőlük. A Santa Justa liftet 1901-ben adták át, s érdekessége, hogy kezdetben gőzzel működött, majd idővel modernizáción esett át, azóta elektromos áram hajtja. Ha beszállunk a liftbe becsüljük meg, hogy egy több,  mint 100 éves „fülkében” utazunk. A fémből készült szerkezet 45 méter magas, díszítése neogótikus.

Fotótipp: Ha szép felvételeket szeretnénk készíteni a belvárosról és a várhegyről, érdemes korán reggel vagy késő délután ellátogatnunk e turista-látványossághoz.

A Carmo-templom „csontváza”

Szemet gyönyörködtető műemlék, és a fotósoknak is izgalmas kihívást jelent az 1755-es földrengés áldozatává vált középkori Carmo-templom maradványa. Az építményből szinte csak a szerkezet maradt meg.

travelzona_Lisszabon24

A templom megmaradt részében szép kiállítás tekinthető meg, amely a templom történetét mutatja be, de érdekes síremlékek, és ásatásokból fennmaradt „ereklyék” is helyet kapnak. A tetőzet nélküli gótikus stílusú templomrom bizarr módon nyújtózkodik a szokványos épületek fölé.

Sé-katedrális – a város középkori büszkesége

travelzona_Lisszabon27

A XII. században emelt, román stílusú, monumentális katedrális, olyan, mintha a városközpont előtt tisztelegne: a város felé „tárja” hatalmas kapuját. Előtte szinte védjegyként a híres lisszaboni villamosok kanyarognak. Érdemes „bebocsátást kérni” a város legidősebb templomába. Már a katedrális bejárata is impozáns faragott kőalakzataival. Apró ablakai nem sok fényt engednek be, így a csenden kívül erős félhomály uralja a belső tereket. Ettől lesz bensőséges és meghitt.

Nyüzsgő piaci élet

travelzona_Lisszabon23

Érdemes korán kelni és ellátogatni az Alvalade Norte piacra, ahol mindenféle tengeri herkentyűt lehet vásárolni, sőt helyben készült finomságokat is kóstolhatunk.  Különleges zöldségből és gyümölcsből is Dunát – akarom mondani, Tejot – lehet rekeszteni.

Tippek az utazáshoz:

Utazás: rendszeresen mennek fapadosok Lisszabonba. Arra érdemes figyelni, hogy ha az általános európai hosszúhétvégés ünnepekre (május 1, húsvét, pünkösd, stb.) szervezzük az utunkat, akkor az indulás előtt jóval hamarabb vegyük meg a repülőjegyünket, különben sokkal drágább lehet.

travelzona_Lisszabon40

Szállás: Lisszabon kiválóan el van látva sok és sokfajta szálláslehetőséggel. már a belvárosban is találhatunk olcsónak mondható szobákat, igaz, ezek mérete olykor elég szűkös.

travelzona_Lisszabon52

Közlekedés a városban: Általában megéri megvásárolni a Lisszabon Card-ot (Lisszabon kártya), hiszen érvényes a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, és egyes éttermekben is kedvezményesen étkezhetünk.

Időeltolódás: Budapesthez viszonyítva mínusz egy óra.

travelzona_Lisszabon3

A kockaköveket furfangos ügyességgel rakják le, a többféle szín miatt „hullámokat keltenek” és ettől sok helyen olyan, mintha hömpölyögne a lábunk alatt a tér

travelzona_Lisszabon60

Lisszabon számokban:

Portugália fővárosának hozzávetőleg 550 ezer lakosa van.
Lisszabon 2470 kilométerre fekszik Budapesttől.

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép:

Ezt is nézd meg:

Madeira: Üde virágoskert az óceán közepén
Kikövezett út vezet a Pico Ruivo csúcsára