A kőszáli kecske téli túlélési stratégiája

Az Alpok királya, a kőszáli kecske (Capra ibex) csodálatos állat, amely hihetetlen módon képes alkalmazkodni a szélsőséges időjáráshoz. Télen dacolva az akár mínusz -20 C fokos hideggel is éber marad, igaz, az életfunkcióit a minimálisra csökkenti.  Fantasztikus túlélési stratégiával rendelkezik.

steinbock_foto-npht-5

A kőszáli kecskét régen babonából – szarvának, csontjának gyógyerőt tulajdonítottak- majdnem teljesen kiirtották az Alpok régiójából. Széleskörű, átfogó intézkedéseknek köszönhetően sikerült megmenteni a kipusztulástól, és visszatelepíteni életterébe, a magashegységekbe. Az Alpokban számos projekt arra hivatott, hogy egyedszámuk biztosítva legyen.

dsc_7652

A legelképesztőbb helyről is képes táplálékot szerezni

A kőszáli kecskék télen is aktívak. Minden kis felületen – ahonnan a szél elfújja a havat – találnak száraz füvet, növényeket, olyan növényi táplálékot, amely túlélésüket elősegíti. A kőszáli kecskék patáján kívül egy kb. 2 mm-es él található, s belül a pata a radírgumiéhoz hasonló felülettel rendelkezik. E nemes állat ilyen „mászó-felszereléssel” a legelképzelhetetlenebb helyre is eljut táplálékért.

dsc_7683

Ennek ellenére figyelnie kell, hogy a téli fokozott hidegben ne sok energiát veszítsen. Ezért nagyon hűségesek a territóriumukhoz, s a hideg hónapokban nem sokat vándorolnak, hanem védett menedékhelyen, a táplálékforrásuk közelében tartózkodnak.

dsc_7425

A nyári hónapokban a jámboran legelésző, kérődző állatot ne riasszuk meg, hisz csak rövid vegetációs időszak – a növényzet amúgy is gyér – áll rendelkezésükre energiaraktáraik feltöltésére. A kérődző, legelésző állatok megzavarása menekülésre készteti őket, amely során rengeteg energiát veszthetnek.

steinbock_-fotoquelle-npht_-daniel-zupanc

Figyeljünk az állatokra!

Az Alpok színes állatvilágából a mormoták és a kőszáli kecskék téli viselkedésén keresztül láthatjuk, hogy a tél bizony komoly erőpróba elé állítja az állatvilágot.

20151125-steinbock-winter_foto-npht-1

Másszunk hegyet, sziklát, vagy csak túrázzunk, s azt az év bármely szakában tegyük, mindig úgy mozogjunk a természetben, hogy a lehető legkisebb beavatkozást okozzuk; így biztosak lehetünk benne, hogy a természet semmihez sem fogható titkai, csodái gyermekeinket is rabul ejtik, és csodálkozásra késztetik.

steinbocke_foto-npht_m-lackner-3