A bűbájos Brugge nem egy szarfészek

Az „Erőszakik” (in Bruges) című népszerű, Golden Globe-díjra is jelölt igencsak fanyar humorral megáldott filmben többször elhangzik a kissé esetlen bérgyilkos (Ray – Colin Farrell) szájából, hogy Brugge egy szarfészek. Bizton állíthatom, hogy a „főszereplőnek” nagyon nincsen igaza, ugyanis a Csipkerózsika-álmát alvó város inkább hasonlít egy hamisítatlan, középkori ékszerdobozra, annak minden kincsével, mint bármi másra.

travelzona_brugge5

Észak Velencéje

A filmben egyébként meg is csillannak az észak Velencéjének is nevezett városka megannyi kincsei. De természetesen nemcsak a filmet érdemes megtekinteni, hanem teljes mivoltában Brugge-t (ejtsd Brüzs) is. Ha már a névnél tartunk: írják így is, és úgy is, vagyis Brugge-nek (holland) és Bruges-nek (angol) is. Olyan, mint a whisky, vagyis a whiskey: mind a kettő helyes.

travelzona_brugge9

A város neve nagy valószínűséggel az ógermán Bryggia szóból származik, amely kikötőhidat vagy hidat takar. Mindegy is, a lényeg, hogy ne csak az internetről vagy képeslapokról ismerjük meg Brugge-t, hanem utazzunk el, és a saját szemünkkel győződjünk meg arról, hogy az „Erőszakikban” elhangzott becsmérlő jelző köszönő viszonyban sincs a valósággal.

travelzona_brugge6

A Brüsszeltől alig 100 km-re fekvő, napjainkban közel százhúszezer lelket számláló flandriai település története igen messziről datálódik. Jól lehet, a település „csírái” már a IV. században kialakultak, de magát a települést I. Balduin gróf alapította a IX században, s a történelmi dokumentumok alapján 1128-ban már városi rangra emelkedett.

travelzona_brugge20

Ódon épületek, bájos utcácskák bűvöletében

Brugge-t számtalan szempont miatt nagyon lehet szeretni, hisz az emberléptékű település óvárosa mind a mai napig olyan, mintha megállt volna az idő: a középkor óta szinte mit sem változott. Csodálatos ódon épületek, bájos macskaköves utcácskák, hangulatos éttermek, cukrászdák és pubok teszik vonzóvá a parányi várost.

travelzona_brugge29

A különleges atmoszférát csak fokozza az az idillikus csatornarendszer, amely behálózza, mintegy körülöleli a belváros szívét. Nem hiába szerepel a történelmi belváros az UNESCO világörökségi listáján.

travelzona_brugge7

Kutya jó dolgunk van

Felejthetetlen élmény csónakban ülni, és ringatózni a vízen, miközben – szó szerint – csendesen suhannak el mellettünk a középkori épületek árnyai. Olyan mintha egy időutazáson vennék részt. Ha szerencsénk van, hajókázás közben megpillanthatjuk a város ikonikussá vált nevezetességét, azt a mogyorószínű labradort, amely a legnagyobb nyugalomban szemlélődik gazdija szobájának ablakából, mit sem törődve a fényképezőgépek kattogásával, rá sem hederít a kíváncsiskodókra.

travelzona_brugge19

Egy- két nap alatt kényelmesen bebarangolhatjuk a belvárost, de ha kedvük szottyan, akár lovas kocsival is megszemlélhetjük, amelyek a főtér egyik szegletében várják utasaikat. Ahogy a lovak patkója kopog a macskaköves utcákon a többszáz éves épületek között, egy gondosan megrendezett történelmi film díszletei között érezhetjük magunkat.

travelzona_brugge15

Az óváros szívében

Az óváros szíve a régi piactér (Grote Markt), a közel száz méter magas óratoronnyal (Belfort). Ha itt járunk, ne sajnáljuk leszurkolni azt a pár eurót, amelyért cserébe 366 lépcsőn kaptathatunk fel a toronyba, hogy aztán onnan gyönyörködhessünk a maketteknek és színházi előadás kellékeinek tűnő házacskákban, vendégektől hangos, teraszos éttermekben, s az alattunk nyüzsgő város forgatagában. A főtér „kellékei” között megcsodálhatjuk a Városházát (Stadhuis) is, amelyben – többek között – a város történetét hűen bemutató állandó kiállítás lakik.

travelzona_brugge36

Bevallom, csak nehezen szabadultam a főtér lenyűgöző, régi korok históriáit sugárzó épületeitől, mindegyik egy külön csoda.  A főtér oldalában rejtőzködik a Szent Vér Bazilika (Heilig-Bloedbasiliek), amelyre mindenképpen megéri időt szentelnünk.

travelzona_brugge12

Még egy világörökségi listás műemlék

A város „epicentrumától” kissé eltávolodva, figyelemre méltó a Begina-udvar (Beginjhof), amely mind a mai napig őrzi a beginák (Németalföldről induló női vallási mozgalom tagjai) hajdani életterét. Az épületegyüttes egyébként szintén megtalálható a világörökségi listán. Innen egy kőhajításnyira található a Minnewater park, ahol már-már giccsesen idilli környezetben szerelmespárok andalognak, hattyúkat etetve.

travelzona_brugge26

Csoki, csoki hátán

Az édes szerelemről eszünkbe juthat Belgium egyik leghíresebb nevezetessége, a csoki is. A városban egymást érik a tüneményes csokiboltok, ahol különlegesebbnél különlegesebb képzőművészeti alkotásoknak is beillő csokicsodákat vásárolhatunk és kóstolhatunk. S ha már az édes bűnbeesés mellett döntünk, ki ne hagyjuk valamelyik kiülős éttermet. Nemigen foghatunk mellé, szinte mindegyik hangulatos, egyedi atmoszférájú.

travelzona_brugge23
Ez mind csokoládéból készült. Ilyen szerszámokat szívesen tartanának otthon a gyermekek is…

travelzona_brugge1

A város egyik közkedvelt étterme

Ha az egész napos kószálás miatt estére alig maradt jártányi erőnk, üljünk be egy hívogató étterembe, ahol belga finomságokkal kényeztetnek el minket, majd mindenképp tegyünk egy sétát a kivilágított Brugge-ben. Ilyenkor a város merőben más arcát mutatja, s minden fáradozást megér az ékszerdobozt és annak „tartalmát” éjszakai csillogásban is átélni.

travelzona_brugge41

Brugge éjszaka

travelzona_brugge43

Egyik kőhíd támfala érdekes árnyékot vet éjszaka a XVII. században épült házakra

Érdekesség:

A brugge-i önkormányzat besokallt a naponta a városba begördülő több száz sörszállító teherautótól, amely nemcsak a város „összképét” csúfítja el, hanem meglehetősen nagy zajjal is jár, így agyafúrt módon kitalálták, hogy a helyi sörök transzportálására ún. sörcsatornát fúrnak a város alá.  A 3 kilométer hosszú, föld alatti sörvezetéket mintegy 4 millió eurós költségből valósították meg, és a költségekhez természetesen hozzájárultak a város „sörrajongói” is. Azt nem tudni, hogy suttyomban építettek-e néhány sörcsapot is Brugge utcáin, de mindenképpen megéri személyesen utánajárni…

travelzona_brugge_sor_01

Fotó: breweryshow.com

 

Tudtad?
Számos pompás templommal büszkélkedhet a város: Boldogasszony templomában (Onze-Lieve-Vrouwkerk

Brugge-ben megtekinthetsz egy „hamisítatlan” Gyémántmúzeumot és Sörmúzeumot is.

A városról több sört is elneveztek: Brugs (Witbier), Brugse Tripel, Brugse  Zot

travelzona_brugge10

Így jutsz el Brugge-be:

Naponta rendszeres vonatjáratok indulnak Brüsszel – Gent – Brugge vonalon. A fővárosból kevesebb, mint egy óra alatt röpít a vonat Brugge-be.

travelzona_brugge22

Brugge híres szülöttjei:

Guido Gezelle költő (1830-1899)

Giovanni Stradano festő (1523-1605)

Adrian Willaert, zeneszerző (1490-1562)

Adriaen Isenbrant reneszánsz festő (1490-1551)

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

 

Térkép: