Budapest: Párisi Udvar

A Párisi Udvar, vagy ahogy régen hívták, a Brudern-ház, Budapest szívét, a Ferenciek terét ékesíti. Jelenleg felújítás alatt áll, de még a felállványozása ellőtt szemfülesek voltunk, és készítettünk egy fotósorozatot az eredeti állapotról. Terveink szerint a renoválás utáni állapotokat is rögzíteni fogjuk, hogy összehasonlíthassuk, milyen változások történnek.

travelzona_budapest_parisi_udvar16

A több mint 100 éves eklektikus stílusú műemlékházat Schmahl Henrik tervezte, és a XX. század elején, egész pontosan 1909-1913 között épült. Hajdani funkcióját tekintve hosszú ideig a Belvárosi Takarékpénztár székházaként működött, de az ingatlan terjedelme miatt egyéb üzleteknek és magánlakásoknak is otthont adott.

travelzona_budapest_parisi_udvar9

E csodálatos, szemet gyönyörködtető műemlék építésében nem kisebb nevek vettek részt, mint Róth Miksa, Lipták Pál, Haas és Somogyi cége. De a messze földön híres Zsolnay-porcelán cég majolikái révén szintén kivette a részét az épület díszítésében.

travelzona_budapest_parisi_udvar2

Többféle stílus is tetten érhető

A korabeli budapesti képeslapokon gyakran feltűnő műemléképületen jól kivehetők a velencei, a szecessziós valamint a mór építészet stílusjegyei, és a majd 30 méter magas épület a 40 méter magas toronnyal gótikus stílusjegyeket is felvonultat. Az épület 1976 óta áll műemlékvédelem alatt.

travelzona_budapest_parisi_udvar11

Brudern-ház: az előd

A Párisi Udvar helyén álló hajdani épületet báró Brudern József báró építtette Pollack Mihály tervei alapján még az 1820-as években. (Innen származik a Brudern-ház elnevezés.) A legenda szerint az építészt a párizsi Passage des Panoramas épülete ihlette, így a köztudatban Párisi-ház néven vált ismertté. A hajdani Brudern- házat kikezdte az idő vasfoga, felőrölte a történelem, s a többszöri városrendezés, átépítések során lassan feledésbe merült, több részét lebontották, és a XIX század vége felé majdnem teljesen megsemmisült.

travelzona_budapest_parisi_udvar29

Párisi Udvar építése 1909-ben indult meg

Az épület a hozzátartozó telekkel a Belvárosi Takarékpénztár birtokába jutott, és terveik között szerepelt egy új központ létrehozása. Az újjáépítésre Schmahl Henrik tervei kaptak zöld utat. Az építkezés 1909 tavaszán indult meg, amelynek keretében először a Brudern-ház megmaradt részeit bontották el. Schmahl Henrik hű maradt az eredeti épület történelmi hagyományaihoz, és megtartotta a korábbi üzletház passzázsos stílusát.

travelzona_budapest_parisi_udvar20

Reméljük, a 2016-ban kezdődő felújítást követően újból méltó fényében csilloghat fővárosunk egyik legszebb műemlékháza.

travelzona_budapest_parisi_udvar42

Érdekesség:

A passzázs terét a Haas és Somogyi cég által gyártott, préselt üvegprizmákkal (ún. luxferprizma) burkolták, amelyet a legenda szerint több mint egy évig készítettek.

travelzona_budapest_parisi_udvar18

A Párizsi udvar kerámia burkolatú homlokzatának egy részét a Zsolnay porcelángyárban készítették, viszont a kültéri dekoráció jelentős része Németországból származik.

travelzona_budapest_parisi_udvar13

A földszinten a Jégbüfé 1952-ben nyitotta meg kapuit és egészen 2015 végéig működött.

2016 év elején kezdődött el az épület teljes felújítása. A tervek szerint luxusszálloda, luxusüzletek, éttermek kapnak majd helyet a felújított épületben.

Képgaléria:

« 1 A 2 »