Bringás világcsúcs a Himalája ormain

A Himalája vidékein télen kegyetlen időjárás uralkodik. Aki ott él, annak szinte nap mint nap meg kell küzdenie az életéért és a túlélésért. A hegységrendszer télen nem épp hívogató arcát mutatja a mountain bike-osok számára.

 dsc_0349

Egy svájci fiatalember, Claude Balsiger viszont olyannyira kedveli a Himalája zord vidékeit, hogy előszeretettel biciklizik nemcsak nyáron, hanem télen is a világ legnagyobb hegységrendszerének bércei között. Télen a befagyott Zanskar folyó jegén – első pionírként – több hétig tekerte a pedált, de ő tartja a hegyikerékpározás magassági világrekordját is. Nem mindennapi himalájai élményeiről beszélgettünk vele.

dsc_1181

Hogyan és mikor vált szenvedélyeddé a hegyikerékpározás?

Az ezredforduló jeles esemény és meghatározó időszak volt számomra, hisz akkortól élek szoros kötelékben a kerékpárommal. 2005-ig rengeteget utaztam és nagy nehézséget okozott minduntalan meghozni a döntést: utazom vagy biciklizem. Mindegyik a szenvedélyemmé vált, így elhatároztam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal és együtt valósítom meg a kettőt.

Honnan jött a hatezer méter fölötti mountain bike-ozás ötlete?  

dsc_0827

2007-től sokat utaztam egyedül a Singletrail-en a Himalájában, és különleges kihívásokat kerestem. Közel két évig jártam a Ladakh környéki felföldet. Számtalan négy- és ötezres hágót szeltem át, de egyetlen egy hegycsúcson sem jártam. A Rupshu felföld finoman ívelt hegyei között jött az „ihlet”, hogy megpróbálok feljutni a felém tornyosuló hegyek egyikére – persze biciklivel.

Mi a lényeges különbség a síkvidéken, illetve a hatezer méteres magasságban történő biciklizés között?

 dsc_0456

Körülbelül 5300 méter tengerszint feletti magasságban az élet rendkívül keménnyé válik. Ott már „gyilkos dolog”  biciklivel úton lenni, különösen akkor, ha az oxigénben ritka levegőben felfelé nyomod a pedált. Ilyenkor rendesen zihál a mellkasod, és a tüdődbe áramló minden egyes molekula oxigénért valósággal meg kell küzdened.

Hogyan készültél a kemény kihívásra?
Annak érdekében, hogy bírjam a fizikai igénybevételt és terhelést, közel két hónapig akklimatizációs edzéseket tartottam a drótszamáron négyezer méter fölötti magasságban.

Rendkívül nagy hangsúlyt fektettem az állóképességemre, hisz a Himalája vidékein ez az a fizikai képesség, amely nélkül nem élsz túl. De a több ezer méteres hágókon folyamatosan csiszolgattam a mounten bike-os technikai tudásomat is.

dsc_1295

A kerékpáros magassági rekord elérésekor mennyi időt vettek igénybe az előkészületek?

Gondosan tanulmányoztam a hegyvidéket mounten bike-ozás szempontjából, ami igen időigényes feladat, bár szép kihívásnak bizonyult. Ez több évig tartott. Magára a 6175 méteres világcsúcskísérletre fizikálisan egy évig készültem.

dsc_0492

Hogyan lehet egyáltalán hatezer méteres magasságban hegymenetben tekerni a pedált?

A megfelelő koncentráció és a jó fizikai állóképesség elengedhetetlen csakúgy, mint a kiváló technikai tudás és egyensúlyérzék, hisz ebben a magasságban már nem léteznek utak.

dsc_1270

Az expedíciók során mely tényezők jelentették a legkeményebb kihívást?

A fizikai és pszichés alkalmasság alapvető fontosságú. A siker kritériuma a megfelelő mentális képesség és terhelhetőség. Átlagon felüli kitartással, akaraterővel kell rendelkezned, hogy a mindennapokban el tudd viselni a viszonylag hosszú ideig tartó mostoha körülményeket. Ide tartozik a sátorban történő alvás, a kegyetlen – olykor mínusz 20-25 C fok – hideg és a fáradtságérzés, kimerültség megfelelő kezelése.

dsc_0920

Melyek azok a nehézségek, amelyekkel a Himalája hegyvonulatai között mounten bike-ozás során számolni kell?

A Himalája hegységrendszere egy gigantikus területet ölel fel, ahol igen változatos – olykor rendkívül eltérő – körülmények és adottságok léteznek. Én az idő nagy részét Ladakhban és körülötte töltöttem. India ezen részén viszonylag elviselhető körülmények fogadtak, Tibetről már nem mondanám ugyanezt. Ott lényegesen nehezebb feltételek mellett kellett tekernem a pedált, elég csak az engedélyeket említenem, amelyek beszerzése időigényes folyamat, de a helyi rendőrség is igen szigorú a külföldi látogatókkal szemben. Nepálban túl meredekek a hegyek, amelyek rendkívül nehézzé teszik a hegyikerékpározást. Ennek ellenére Nepál egyes helyei biciklivel kiválóan járhatók.

Voltak olyan pillanatok, amikor úgy gondoltad, itt a vég, feladod?

dsc_1589
2010-ben, az első világrekord kísérletemet a súlyos árvíz és természeti katasztrófák miatt – a karnyújtásnyira lévő csúcs előtt – kényszerültem feladni. Bevallom, ez a tény elkeserített, de annak örültem, hogy ép bőrrel megúsztam a nem mindennapi kalandot.

2011-ben kétszer is oly mértékig lepett be minket a friss hó, hogy több mint egy hétig kényszerpihenőt kellett beiktatnunk, de a nehézségek ellenére sosem gondoltam, hogy feladom az eredeti tervemet.

dsc_2240

Melyik csúcsot szemelted ki magadnak, ahol végül is sikerült elérned a mounten bike-ozás magassági világrekordját?

A Himalájában számos csúcsnak mind a mai napig nincs neve. Az általam kinézett 6175 méteres hegynek sincs: ez a csúcs a Rupshu fennsíkon található Tso Kar és Tso Moriri között.

dsc_2385

Milyen időjárási körülmények fogadtak, és milyenek voltak a kerékpározás feltételei a magassági rekord felállítása során?

Néhány napig hó és eső váltakozva nehezítette az előrejutást, de a csúcskísérlet napján szép tiszta idő uralkodott a térségben, bár a széllel akkor is meg kellett küzdeni. A csúcson aznap is bőven nulla fok alatti hőmérsékletet mutatott a hőmérő.

dsc_2211

Milyen érzés a hegyikerékpározás magassági világrekorderének lenni?

Nem éreztem eufóriát, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltam boldog. Büszke vagyok arra, hogy elértem a célomat, és feljutottam a kiszemelt csúcsra. Nem a rekord miatt vállalkoztam a kalandra. Számomra az élmények a meghatározók és nem a rekordok. Az expedíciók során szerzett benyomások mélyen belém vésődtek, és mind a mai napig formálják életemet, személyiségemet. Ezekből az utakból rengeteget tanultam és életre szóló tapasztalatokat gyűjtöttem.

dsc_1744

Akkor nem mondható rólad, hogy rekordhajhász vagy…

Ellenkezőleg, engem a rekordok sosem érdekelnek, inkább igazi élményhajhásznak tartom magam.

dsc_1411

Kik vettek részt veled az expedíciókban?

 A barátommal Martin Bissig-gel utaztam, aki profi fotós, így ő készítette a csodálatos felvételeket, és két helyi vezető segítette a munkánkat. Nélkülük nem tudtam volna megvalósítani álmaimat.

Hány expedíciót szerveztél eddig, és melyik jelentette számodra a legmeghatározóbb élményt?

dsc_1596

Eddig mintegy 25 alkalommal jártam a Himalájában kalandokat és élményeket szerezve. Az útjaim közül kétség kívül a befagyott Zanskar folyó jegén történő expedícióm tette rám a legnagyobb hatást.

Te vagy az első ember, aki az indiai Himalájában a befagyott Zanskar folyó jegén kerékpározott? Milyen élményekkel gazdagított ez a kaland?

Utólag visszagondolva, az egész egy „őrült” vállalkozás volt. A jégen mínusz 25 C fokos hőmérsékletben kerékpároztam hetekig. Csak ebben a hidegben biztonságos a folyó jegén biciklizni, így is Tundup, a helyi vezetőnk több kritikus helyen megvizsgálta a jég minőségét, hogy elég biztonságos-e. A csontig hatoló hidegben gyakran felerősödött a szél, amely a hidegérzetre „rátett még egy lapáttal”. E felejthetetlen utazás igazi adrenalinfröccsöt jelentett számomra, amit szívesen újra átélnék.

dsc_1001

Milyen kalandok várnak még rád?

Jelenleg nem tervezek expedíciókat, inkább a barátaimmal szeretném élvezi a hegyikerékpározás örömét a Himalájában, de távoli terveim között szerepel egy  Mountain Bike Club alapítása a világ legmagasabb hegyei között.

dsc_0501_claude-balsiger

Claude Balsiger, hegyikerékpáros
30 éves svájci fiatalember. Ő tartja a magassági világrekordot 6175 méter tengerszint feletti magassággal. Kommunikációs szakember, hindi nyelvet tanul az egyetemen.

Fotók: Martin Bissig