Karácsonyi meghittség az erdő mélyén!

Feltartóztathatatlanul közeledik a karácsony. Ilyenkor a legtöbb ember szeretne legalább egy rövid időre kilépni a „pörgős” mindennapokból, megpihenni és elcsendesedni, no és persze átélni, ahogy a karácsonyi hangulat a hatalmába keríti. Nincs is erre ideálisabb helyszín, mint a rejtekadó erdő mélye, ahol a karácsonyi gyertyák fénye világítja meg a díszeket és a mézeskalács lebilincselő illata harmonikusan egybeolvad a fenyőerdő illatával. De hol is találjuk meg mindezt?

 travelzona-erdei-karacsony-19

Létezik egyáltalán ilyen mesebeli állapot? – tehetjük fel joggal a kérdést. A válasz szerencsére, igen. Létezik, méghozzá a Bajor erdő mélyén, Schweinhütt néhány száz lelket számláló német település közelében. Nem mellesleg a falut a 2000-es évek elején egy szavazáson megválasztották a régió legszebb fekvésű településének.

travelzona-erdei-karacsony-17

Karácsony az erdő mélyén

Aki a nagyváros zajától és sokszor elviselhetetlen karácsonyi forgatagától menekülőre fogja, és valamiféle „mentsvárat” keres magának, az jól teszi, ha felkeresi a már hosszú évek óta élő, különleges hangulatú karácsonyi vásárt Schweinhütt közelében. A Regen és Zwiesel városok között elterülő falvacska a négy adventi hétvégén csupán kétszer szervezi meg a falu lelkes önkénteseivel azt a nem mindennapi karácsonyi vásárt, amelyet – szó szerint – az erdő kellős közepén építenek fel. Az egész nem nagy, talán két futballpálya méretű terület, de éppen ez a jó benne. Kényelmesen bejárható néhány óra alatt, persze ha forralt borozni, netalán ínycsiklandozó falatokat kóstolni támad kedvünk, akkor hosszabban is elidőzhetünk.

travelzona-erdei-karacsony-40

Mézeskalácsházak, forralt bor és karácsonyi illatok

Mindenhol faházikók és bájos „mézeskalácsházak”, ahol illatoznak a finomságok, gőzölög a fahéjas és szegfűszeges forralt bor, s kondérban főnek a mesébe illő rőfnyi kolbászok. Ülepünket vagy szalmabálára vagy fából faragott alkalmatosságokra tudjuk letenni, az asztaloknál pedig kizárólag gyertya vagy igazi fáklya szolgáltatja a fényt.

travelzona-erdei-karacsony-3

Ha addig nem is kerültünk karácsonyi hangulatba, a fenyőerdő mélyén nincs is rá jobb alkalom, hogy ezt pótoljuk.

travelzona-erdei-karacsony-23

Egyik helyen a Mikulást pillanthatjuk meg, aki zsákjából nyalánkságokat osztogat a gyermekeknek, a másik helyszínen csillogó szemű gyerekeknek mesélnek a tábortűz melegénél, no és persze olykor-olykor a krampuszok is feltűnnek a tömegben, borsot törni az emberek orra alá. Az egész erdő meseszerű állapotban lüktet.

travelzona-erdei-karacsony-20

Kézműveseké és művészeké a főszerep

Itt híre-hamva sincs – az egyébként életünk szinte minden szegmensét eluraló – műanyagoknak, elektromos világítóberendezéseknek, és egyéb haszontalan civilizációs tárgyaknak. Ez a forgatag különleges ajándékok legjobb lelőhelye. Itt kizárólag kézművesek, iparművészek teszik ki portékáikat a nagyérdemű elé, és büszkék arra, hogy dísztárgyaikat, ékszereiket és egyéb termékeiket saját kezűleg alkották. Jó itt céltalanul bolyongani, és megbámulni a tüneményesen feldíszített fabódécskák „kirakatait”.

travelzona-erdei-karacsony-36

Mágikus csoda: jégbe zárt gyertyák. fáklyák és mécsesek

Van itt minden: egyik helyen egy kitömött róka sandít ránk, ahogy a forró bajor kolbászunkba harapunk, másik házikónál egy varjú „kopácsolja” csőrével a havas ablakkeretet, miközben a házacskák által szegélyezett erdei ösvényen jégtortába állított gyertya mutatja az utat Jézuska betleheméhez.

travelzona-erdei-karacsony-32

Megejtően szép a Hófehérke és a hét törpe meséjéből „kiragadott” lámpácskákkal megvilágított ösvényen bejárni a Jézuska születésére emlékező helyszíneket és bekukkantani a picurka kápolnába is.

travelzona-erdei-karacsony-15

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint gondtalanul andalogni, ténferegni a jégbe zárt gyertyák, különféle mécsesek és fáklyák ragyogó lángjai és fényei által megvilágított fenyőerdő girbe-gurba utcácskáin.

travelzona-erdei-karacsony-5

Mintha nem is ebben a civilizációban léteznénk. Az amúgy is emelkedett hangulatot még inkább fokozza, ha szerencsénk van, és látogatásunkkor még egy kis hólepel is „beöltözteti” a tájat. Egy biztos, aki ellátogat e mágikus szépségű erdei karácsonyra, az mesébe illő, lélekemelő élményekkel gazdagodhat.

travelzona-erdei-karacsony-2

Ezt nézd meg a környéken:

Bajor Erdő nemzeti park

Bajor Erdő nemzeti park kiállító központjai

Passau (A haza-vagy odaúton)

Regensburg

Fakoronatúra (http://www.baumwipfelpfad.bayern/bayerischer-wald/)

Lusen és Schönau Vadaspark

A régió hemzseg a jobbnál jobb wellness hotelektől

travelzona-erdei-karacsony-38

Képgaléria:

« 2 A 2 »

 

 

 

 

Térkép: