Zubogy: a megnyugvás parányi csodája

Az Aggtelekikarszt tőszomszédságában, gyönyörű természeti környezetben bújik meg a mintegy félezres lélekszámú parányi település, Zubogy. És hogy miért érdemes ide ellátogatni? Mert bűbájos református templomában megnyugszik a szív és a lélek.

travelzona_zubogy7

Ha gépjárművünkkel begördülünk a faluba, egy domb tetején, mesés környezetben pillanthatjuk meg a középkori templomot, amelyet a XII. században építettek az akkor hagyományosnak tekinthető építőanyagból, tört kőből.

Isten eme szent házát az idő vasfoga évszázadokon át tépázta, így a régi templomból csak bizonyos falrészek maradtak meg.
De a hit és az akarat nem engedte, hogy a templom feledésbe merüljön, és az enyészeté legyen. A XIII. században, majd a további századokban folyamatosan épült és szépült. Először a sekrestye, majd a sokszögzáródású szentély épült meg, ez utóbbi jól kivehető gótikus stílusjegyeket hordoz.

travelzona_zubogy1

A reformátusoké lesz Isten háza

A reformáció terjedésével a XVI. században a templom a  reformátusok kezére került, amely további átépítésekkel, módosításokkal járt: az oltárt felszámolták, a templomot nyugat felé kibővítették. A XVII. században – az 1670-es években – a török hadak sem kímélték, szinte teljesen lerombolták, de mesébe illő módon a templom ezt is átvészelte.

A török idők után aztán ismét nekiláttak a templom újjáépítésének. A román stílusú templom szentélyét gótikus ablakokkal díszítették.

travelzona_zubogy6

A festett karzatok, a lenyűgöző szószék, a padok mívesen megfestett előlapjai, valamint a festett famennyezet idilli hangulattal árasztják el az amúgy is bensőséges atmoszférát.

Az egyedülálló famennyezet latin nyelvű szövegezése alatt kivehető az 1726-os évszám, amely feltehetően a festés dátumára utal.

travelzona_zubogy9

A pontos szöveg a következő:

Verda Christi
HAEC DOmo,
EST DOMUS PRe
CATIONIS XXI
Mattheus S. Csp N.J3.
CVIVS PAEMENTVM
IN HOREM SS Tr
CF: ECCLZVB. SVP
PROPR: ECC MN EXISt
MCHAELI EMODI
IVDI: AI PR PETREJeK
1726.

A szószéket és annak pelikános koronáját ügyes kezű jósvafői festő- és asztalosmesterek készítették.

travelzona_zubogy22

A díszesen megmunkált szószékkorona tetején a saját testéből kicsinyeit etető aranyozott pelikán alakja rajzolódik ki. A korona aljára pingált hold és csillagok pedig a mennyet szimbolizálják.

travelzona_zubogy16

A szószéken körbe az alábbi írás olvasható:

2 Tim 4:2 Predikallyad az Igét raja legy mind, alkalmaros mind alkalmadan idöben: Feddödgyel aorgálodgyal incsed az Habarast mindenszelidséggel és tan irásal

travelzona_zubogy13

Ahogy betoppanunk a templom robosztus ajtaján és felnézünk, egyből a kapu feletti részen az alábbi latin szövegezést betűzhetjük ki:

NON ORAT S EMPER S TaNS Inna TEMpla freqvente
INTRA EMPLA DEI DIC MISERERE MEI
INTRA ADE DEI OMNIA FACTA Pieta ocAssetibu
PERME MENSARIUM PENEROSUM DOMINUM.
ANDRAEAM CONTRA er perfilium MATHEam
CONTRA ANNO DNI 1758 pro fund
Sidelis AEDILlis Grosus Dnus STEPHANUS Ambrus

 travelzona_zubogy18

A padozat díszítésének írása:

egyik: Tiszteletes Ladangi István Úr Pradik

másik: Csorba Andras Birosagaban

travelzona_zubogy2

Érdemes egy pillantást vetni a többszáz éves vaskos faajtóra is.

Érdekesség:

 

A monda azt tartja, hogy a templom gótikus kelyhét egy agyagedénybe rejtették a török elől, amelyet a régészek csodával határos módon meg is találtak.

 

A templom mellett figyelemreméltó a XVIII. századból származó fa harangtorony.

 

A templom falán egy márványtábla jelzi, hogy Szalóczi Mihály zubogyi prédikátor hitéért 1675 – 1676 gályarabságot szenvedett Nápolyban.

travelzona_zubogy24

 

Képgaléria:

 

 

Térkép:

Honlap: ITT elérhető

Megtekintés előre egyeztetés alapján:

Református Egyházközség
Cím: 3723 Zubogy, Szabadság út 60.
Telefon: +36 48 820 271
E-mail: zubogy@reformatus.hu