Mór: a Lamberg-kastély titkai

 A Vértes és a Bakony hullámvasútszerű gerincei alatt, a Móri-árokban bújik meg Mór település, amely Fejér megye székhelyétől, Székesfehérvártól csupán 25 km-re található. A dimbes-dombos vidéki város egyik büszkesége a Lamberg-kastély, amelyet több szempontból is érdemes felkeresnünk.

travelzona_mor_lambert_kastely6

A Fellner Jakab tervei alapján – 1762 és 1766 között – épült későbarokk kastélyra ráférne egy alapos tatarozás, de végigjárva az épületet, ebben az állapotában is sok kincsre bukkanhatunk.

Amikor a földrengés közbeszól

A percre pontosan betartott tárlatvezetésen megtudhatjuk a kastély keletkezésének történetét: az 1700 években a Mór körüli terület egy jómódú nemes birtokába jutott. Az ő lányát vette feleségül Lamberg Ferenc Antal gróf, aki a kastélyt építette. A tervezéssel a már akkor nagy hírnévre szert tevő Fellner Jakabot bízta meg. Az építkezést – szó szerint – alapjaiban rázta meg az 1763-ban bekövetkező nagy erejű földrengés, amely a környék épületeiben súlyos károkat okozott. Több év kihagyás után 1766-ra elkészült a kastély.

travelzona_mor_lambert_kastely35

Ha a míves kovácsoltvas korláttal szegélyezett évszázados lépcsőkön felbaktatunk az emeletre, a Radó Antalról elnevezett könyvtárba jutunk, amelynek falait a rokokó kort idéző falfestménymaradványok díszítik. Legépebb állapotban talán a papagáj maradt fent, de az afrikai hangulatot idézi a sajátságosan megfestett pálmafa is.

travelzona_mor_lambert_kastely19_barokk

Korhű bútorok, díszes falak és családfa a Barokk szobában

Anno a kastély jelentős résztét falfestmények díszítették, s erről tanúskodik az ún. barokk szoba is, amelynek falát az ügyes kezű restaurátorok szépen rendbe hozták. Ebben a szobában megfigyelhetők a korhű – XVIII. századi – bútorok és egy szépen megmunkált cserépkályha is éke a lakosztálynak. A Lamberg-Szécsen családfán pedig kronológiai sorrendben tanulmányozhatjuk a kastély egykori tulajdonosait, és fényképet láthatunk az utolsó kastélybirtokos, gróf temerini Szécsen Miklósról, valamint feleségéről és gyermekeiről.

travelzona_mor_lambert_kastely33

A település nagyjai: Dr. Zimmermann Ágoston és Wekerle Sándor

Ha a főúri kastélyokra jellemző – széles ajtókkal rendelkező – folyosón végighaladunk, a könyvtárral „átellenben” betoppanhatunk a Dr. Zimmermann Ágoston emlékszobába, ahol bepillantást nyerhetünk a példaértékű tudós életébe. Dr. Zimmermann Ágoston Móron született, majd biológus, állatorvos, bölcsészdoktor lett, akinek fő kutatási területe az állatok funkcionális anatómiája volt. Tekintélyes munkáját 1957-ben Kossuth-díjjal jutalmazták.

travelzona_mor_lambert_kastely27

Igen figyelemre méltó a földszinti bejárattal szembeni „szentély”, amely Wekerle Sándornak,  Magyarország első polgári származású miniszterelnökének állít méltó emléket, aki szintén Móron látta meg a napvilágot. Ezen az állandó kiállításon tudhatjuk meg, hogy Wekerle Sándor édesapja a Lamberg család tiszttartója volt. A kiállítás hűen mutatja be Wekerle Sándor gazdag életútját és a budapesti Wekerle-telep kialakulásának, megalkotásának létrejöttét. Érdemes elmerengeni a kiállítás korabeli fotóin, történelmet sugalló írásos dokumentumain.

travelzona_mor_lambert_kastely46

Pici ólomkatonák a Helytörténeti gyűjteményben

A földszinten elhelyezett tárlat részletesen mutatja be Mór történetét, a megsemmisítő erejű móri földrengés emlékeit, valamint a magyar történelemből jól ismert 1848. december 30-i móri csatát is. Ez utóbbit egy makett „testesít” meg, amely ólomkatonák segítségével „festi le” a vészjósló csatajelenetet.

Sokakat meglephet, hogy a kastély földszintjén még egy Vasarely-szoba is helyet kapott, ahol a híres művész eredeti alkotásait csodálhatjuk meg.

travelzona_mor_lambert_kastely4

Kézi hajtású mosógép és „ősrégi” hűtőszekrény

Innen az udvarra kilépve a szomszédos épületben a Sváb tájházat pillanthatjuk meg, amely a XIX század végén ide telepített német lakosság életét tükrözi. Megcsodálhatjuk használati eszközeiket, népviseleteiket, bútoraikat és imakönyveiket is. Különösen érdekes a kamra „felfedezése”, ahol megcsodálhatjuk az automata mosógép ősét, a kézi hajtású mosógépet, valamint egy „ősrégi” hűtőszekrényt, amely igazi jéggel „működött”.

travelzona_mor_lambert_kastely8

Kastélypark pávával

Mint minden kastélyhoz, a móri kastélyhoz is tartozik egy park, amely az angol típusú irányzatot követi. A parkban egy Zenepavilon található, amely nyaranta zenei esteknek, koncerteknek szolgál kiváló otthonául. A móriak büszkék, hogy itt található az ország legnagyobb francia juharfája, és ha szerencsénk van, a parkban „találkozhatunk” a kastély közkedvelt lakóját, egy  pávapárral is.

travelzona_mor_lambert_kastely43

Elérhetőségek:

Cím: Lamberg-kastély; 8060 Mór, Szent István tér 5.

Telefonszám: 06/30/754-3356; fax: 22/407-255
E-mail: muzeum@lambergkastely.hu
Web: www.lambergkastely.hu

A tárlatvezetések a következő időpontokban indulnak:
10.00, 12.00, 13.30, 15.00

Képgaléria:

« 1 A 2 »