Felséges szárnyasok: A parlagi sas birodalmában

Szeretnéd, hogy unokáid is láthassák, amint a felséges parlagi sas (Aquila heliaca) a fejük fölött méltóságteljesen szeli a légteret? A válasz, gondolom: igen. Ez a különleges szárnyas világszerte veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett faj. Az Európai Unió állományának kétharmada nálunk fészkel, ezért is fontos, hogy tisztában legyünk a rájuk leselkedő veszélyekkel, valamint a megmentésükre tett erőfeszítésekkel. A HELICON Parlagisas-védelmi LIFE+ program vezetőjével, Horváth Mártonnal a Sasközpontban beszélgettünk az eddig elért eredményekről, lehetőségekről.

saskozpont_travelzona22

Mióta működik parlagisas-védelmi program a Jászságban?

Maga a Parlagisas-védelmi program az MME magalakulása óta, 1974 óta működik, de ez a konkrét HELICON Parlagisas-védelmi LIFE+ program 2012-ben vette kezdetét és 2016-ban fejeződik be. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy az idén tavasszal itt a Jászságban, Jászberénytől néhány kilométerre átadták a Sasközpont. A helyszín kiválasztása tudatos volt, hiszen ezen, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz (HNPI) tartozó területen található az ország legsűrűbb költő parlagisas-állománya. Sőt, e térség fontos telelőhelye is a sasoknak.

saskozpont_travelzona1

Milyen igény hozta létre a központ kialakítását?

A Sasközpontot a HNPI és az MME közösen, azzal a céllal hozta létre, hogy a nagyközönségnek is bemutathassuk ezt a ritka madarat, illetve hogy gyógykezeljük a mérgezett, sérült madarakat. A hozzánk bekerülő szárnyasok egy része gyógyulást követően visszakerül a természetbe, de léteznek olyan egyedek is, amelyeknek – állapotuk miatt – itt kell leélni az életüket.  A kezelésre minden adott: kiváló állatorvosi háttér, jó minőségű táplálék, megfelelő gyógyszerek és a lábadozáshoz speciális röpdék. Az intézmény fontos helyszíne a kutató-, a természetvédelmi- és a szemléletformáló munkának is. Az épületegyüttesben irodát, oktatótermet és szálláshelyeket is kialakítottunk 24 fő számára.

Akik több napra szánják az itt tartózkodásuk, mi mindent fedezhetnek fel környéken?

 A Sasközpontban figyelemre méltó az az interaktív kiállítás, amely a parlagi sas táplálékállatait mutatja be, valamint a madárra leselkedő veszélyeket. De létrehoztunk két tanösvényt is: az egyik gyalogos, 4,5 km hosszú, amelyet végigjárva a parlagi sas életét lehet nyomon követni, a másik kerékpáros, amely 35 km hosszan kanyarog a Jászberényi Állat- és Növénykertből a Sasközpontig. Ez a Jászság madárvédelmi területeinek értékeit mutatja be. Aki érdeklődik a kultúra iránt, érdemes megtekintenie a Jászság fővárosát, Jászberényt, és a régióban ajánlom még Gyöngyösön a Mátra Múzeumot, valamint a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot.

saskozpont_travelzona19

Visszatérve a madarakra, milyen tényezők veszélyeztetik a faj fennmaradását?

A parlagi sas világszerte veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett faj, amelynek természetvédelmi értéke egyedenként 1 000.000 forint. Szerencsére nálunk az állománya lassan ugyan, de növekvő tendenciát mutat. Az Európai Unió állományának kétharmada Magyarországon fészkel, ezért is fektet nagy hangsúlyt az Európai Unió a faj védelmére hazánkban.

Legnagyobb gondot az illegális ragadozó mérgezések jelentik. Bizonyos emberek mérgezett csalétkeket raknak ki a ragadozók számára, amit a sasok közvetlenül vagy – a táplálékláncba kerülve – közvetetten elfogyasztanak. A mérgezések szerencsés esetben gyógyíthatók, de sajnos leggyakrabban az állat pusztulásához vezetnek. Az utóbbi 10 évben legalább 90 parlagi sas pusztult el ilyen okból. Az Unió is felfigyelt arra, hogy nálunk nagy számokat ölt a sasok pusztulása, ezért is támogatják kiemelten ezt a projektet.

saskozpont_travelzona3

De komoly veszélyt jelent a középfeszültségű oszlopokon az áramütés is. Eseti jelleggel előfordul, hogy lelövik a madarakat, vagy elüti őket a vonat, mert szívesen kémlelik a vasút menti fákról a tájat.
Nagy problémát jelent a mezőgazdasági területek egyre intenzívebben történő használata, ami azzal jár, hogy a természetközeli élőhelyek, ahol a parlagi sasok zsákmányállatai (hörcsög, ürge, mezei nyúl és fácán, stb.) élnek, egyre jobban zsugorodnak. A természetes élőhelyeken a kedvelt táplálékforrása az ürge és a hörcsög mára már annyira megfogyatkoztak, hogy sok területen a fő tápláléka mára a mezei nyúl lett. Az is gondot okoz, hogy bizonyos mezőgazdasági területen nincs fészkelésre alkalmas fa, hiszen a régi mezővédő erdősávokat kivágják, és nem telepítenek újakat.

saskozpont_travelzona7

Nekünk viszont fontos célunk, hogy a parlagi sas hazai állománya hosszú távon fennmaradjon. Ennek érdekében meg kell akadályozni az élőhelyek megszűnését, és el kell érni, hogy a megtelepedési területeken, vonulási útvonalakon az egyedek ne pusztuljanak el. Ezért is kulcsfontosságú, hogy a nagyközönség tisztában legyen a fajra leselkedő veszélyekkel, és hogy hova fordulhatnak, ha beteg, sérült egyedeket találnak.

saskozpont_travelzona6

Hogyan kerülhetnek be hozzátok a szárnyasok?

Jó lehet, még csak tavasz óta működünk, ennek ellenére sokan ismerik a központ működését, hisz a parlagi sas szempontjából ez a fő mentőhely, de szinte már madárkórházként is működünk. A mérgezések miatt egy forródrótot is üzemeltetünk, így ha valaki bűncselekményt észlel, a mergezes@mme.hu e-mail címen, vagy a 0620/251-4404 telefonszámon tudja bejelenteni.
De nem csak mérgezéssel kapcsolatos problémákat orvosolunk. Rendkívül fontos, hogy például a fészekből kiesett, megtalált fiókák mielőbb bekerüljön hozzánk, hisz ezen példányok táplálása is húsbavágó kérdés. Mivel a fiókák gyorsan nőnek, ezért a csontfejlődés szempontjából vitaminban és kalciumban gazdag tápanyagra van szükségük. Ha ez elmarad, visszafordíthatatlan élettani folyamatok alakulhatnak ki és súlyos angolkór lehet a következmény. Épp van egy ilyen angolkóros parlagi sasunk is a központban, amelyet már sosem fogunk tudni kihelyezni a természetbe.

saskozpont_travelzona25

Az elengedett madarakat utókövetitek, monitorozzátok és milyen vizsgálatokat végeztek el rajtuk?

A parlagi sasokat GPS-nyomkövetőkkel látjuk el, így rengeteg információt tudhatunk meg róluk. Ilyet kapott az a „celeb” sasfiókánk, Kelemen is, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Parkban még tojásként mentettek meg, amikor eltűntek a szülei, majd amikor a mesterségesen kikelltetett fiókát pótszülőkhöz adtuk webkamerán is ezrek követték a cseperedését. De így szereztünk tudomást arról is, hogy Gabi nevű híres madarunk egészen Ghánáig vándorolt, ami több mint 5000 km megtételét jelenti.

A védelmi programmal párhuzamosan több kutatási program is zajlik, amelynek keretében például genetikai vizsgálatokat is végzünk. Vedlett tollakat gyűjtünk a madarakból, ez alapján DNS-„ujjlenyomatot” készítünk a beazonosításukhoz.

saskozpont_travelzona17

Milyen madárfajokkal foglalkoztok még a Sasközpontban?

Főleg fokozottan védett fajokkal. A parlagi sas mellett él a régióban rétisas (Haliaeetus albicilla), kerecsensólyom (Falco cherrug), kék vércse (Falco vespertinus) és szalakóta (Coracias garrulus) is. Ezen fajok is fokozottan védettek és legtöbbjük védelmére külön Európai Uniós projektek is futnak.

saskozpont_travelzona26

Említetted, hogy hazánkban fészkel egy jelentősebb parlagi sas állomány. Milyen területek kedvel a faj?

A változatos élőhelyeket. Nem ideális számára a nagyméretű monokulturás mezőgazdasági terület, sem az egybefüggő erdők, sem a hatalmas gyepterületek. Azt szereti, ha változatos az élőhely és egymást váltja a mezőgazdasági táj, a gyepes terület, valamint a fás élőhelyek csoportjai. A Jászság ilyen szempontból ideális élőhelyet jelent a számukra.

saskozpont_travelzona24

Hazánk melyik régióban található még említésre méltó parlagi sas populáció?

A fent említett tényezők miatt az Alföld a fő élettere, így a jászságihoz hasonló állományok találhatóak pl. a Hevesi-síkon és a Dévaványai-síkon is.

Kialakítottatok nemzetközi kapcsolatot más országok szakembereivel?

Igen, mivel hazánk világszinten vezető szerepet tölt be a parlagisas-védelmi munkában, így több országgal is jó kapcsolatban vagyunk. Fontos partnereink vannak Bulgáriában, Szlovákiában, Macedóniában, Oroszországban és Törökországban is.

Tudjátok pontosan, hogy hány parlagi sas pár él hazánkban?

Minden évben próbáljuk felmérni a teljes állományt. Szerencsére elmondható, hogy ha lassan is, de 1980 óta fokozatosan növekszik az állomány. 2014-ben 160 költőpárt regisztráltunk országos szinten.

 

Mi a LIFE program?
A LIFE az Európai Unió egyetlen olyan pénzügyi kerete, amely közösségi érdekű természet- és környezet-védelmi programokat támogat. 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az EU környezetpolitikájának megvalósulását támogassák. A LIFE-Nature keretében megvalósuló projektek a Madárvédelmi- és az Élőhely-védelmi Irányelv által előírt, kötelezően kialakítandó Natura 2000 hálózat területeinek hatékonyabb védelmét hivatottak megalapozni.

 

saskozpont_travelzona13

Hol található a Sasközpont?

Jászberénytől 7 km a Jászárokszállásra vezető úton.

Nyitva a nagyközönség számára: péntekenként

érdeklődni: tel.: 06203588453

e-mail: saskozpont@mme.hu

saskozpont_travelzona23

Tudj meg többet a parlagi sasról:

  • A vágómadárfélék (Accipitridae) családjába, a sasformák (Aquilinae) alcsaládjába tartozik.
  • Világszerte veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett, több nemzetközi egyezményben is kiemelten kezelt ragadozó madár. Hazánk egyik legnagyobb madárfaja, szárnyfesztávolsága a két métert is meghaladhatja. Testsúlya 2,5-4,5 kg, testhossza elérheti a 75-83 centimétert.
  • A hímek kb. 2,5 – 4 kg súlyúak, a tojók általában 2,8 – 4,5 kg-ot érnek el.  A tojó 2-3 tojást rak, a fészekalj kb. 42-43 nap múlva kel ki. A fiókák 2 hónapos korukban hagyják el a fészket.
  • Eurázsiai elterjedésű faj, Oroszország és Ukrajna sztyeppjein, egészen a Bajkál-tóig megtalálható.
  • Európában a Kárpát-medence térségében (elsősorban Magyarországon és Szlovákiában), valamint a Balkán-félszigeten (Macedóniában, Bulgáriában és Törökországban) fészkel.