Ráckeve: Időutazás hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox templomában

Az idilli fekvésű Ráckevét számtalan okból érdemes felkeresni. Nyilván azért is, hogy a bájos kisváros hangulatos Duna partján gondtalanul sétálgassunk, miközben a folyó felől érkező lágy szellő simogatja az arcunkat, de látogatásunkat nem csupán a földi örömök szerzésére „hegyezhetjük ki”. Ha Dunától kissé beljebb sodródunk a város felé, már messziről feltűnik hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox templomának égszínkék tornya, amely valósággal „kinő” az aprócska házak fölött: így pofonegyszerű rátalálni az igazi kincsre…

Ráckeve mintegy 45 km-re fekszik a fővárostól a Csepel-sziget déli részén, így akár autóval, akár tömegközlekedéssel könnyen és rövid idő alatt elérhetjük.

travelzona_rackeve_szerb_templom45

A város egyik éke a Nagyboldogasszony szerb ortodox templom, amely valójában egy igazi műemlékegyüttes, hiszen a hangulatos kertben a templom mellett megcsodálhatjuk a tekintélyes méretekkel rendelkező harangtornyot, az ódon kőkerítés mellett „ősrégi” síremlékeket fedezhetünk fel  (több mint 200 éves kőkeresztre is bukkanhatunk), de itt áll a plébániaház, a harangozó háza, valamint egy hajdani reneszánsz iskolaépület is.

travelzona_rackeve_szerb_templom50

Míves vaskapu és égszínkék harangtorony

A falkerítés kovácsoltvas copf stílusú kapuja is tekintélyt parancsoló alkotás, míves mestermunka. Ha ezen belépünk, elénk tárul a különálló, több mint 40 méter magas, 1756-ban épült égszínkék barokk harangtorony teljes valójában. A háromemeletes építményt díszes kupola zárja, tetején kereszttel. Kissé „megütközhetünk” azon és furcsának tűnhet, hogy a templom és a torony nincs összeköttetésben egymással.

travelzona_rackeve_szerb_templom6

Ráckevén és környékén már a XV. században tetten érhetők a rácok, akik letelepedtek a Duna mentén és főleg kereskedelemmel foglalkoztak. Ők építették ezt a csodálatosan szép gótikus stílusú templomot, amellyel 1487-ben készültek el.

travelzona_rackeve_szerb_templom15

Az Isteni gondviselés megmentette a templomot

E meseszép templom megmenekülése valóságos csoda, hiszen a török időket számos templom megsínylette az országban. Ezt is meg akarták semmisíteni. A monda alapján egy török harcos a templom egyik ikonját átdöfte dárdájával, de mikor kilépett a templom ajtaján, abban a pillanatban meghalt. Ettől nagyon megijedtek a törökök, így inkább békében hagyták Isten eme házát. A történet bizonyságaként az átdöfött ikont Szentendrén, az Ortodox múzeumban csodálhatjuk meg. A templom megmenekülése valóban égi jelnek bizonyult, hisz a templom átvészelt több tűzvészt, „túlélte” a II. világháborút is, pedig bombatalálat érte, de a bomba  – hála az égnek  –  mégsem robbant fel, így ma is gyönyörködhetünk hazánk egyik legszebb műemlékében.

travelzona_rackeve_szerb_templom14

Nem mellékes mellékkápolnák: gótika és reneszánsz

Mielőtt belépnénk a templom figyelemre méltó, vaskos ajtaján, érdemes egy pillantást vetni a szentély külső falán lévő napórára is.
Érdekes, hogy a gótikus templomot a XVI. században két reneszánsz mellékkápolnával toldották meg, így némiképp megbomlott az addig egységes gótikus stílus.
Az ajtóküszöböt átlépve, a Keresztelő Szent János mellékkápolnába toppanunk, amelynek falain és mennyezetén Jézus és Mária alakját ábrázoló freskókon ámulhatunk. A nyugati kápolnafalon Jézus családfáját fedezhetjük fel, természetesen Mária és a kis Jézus kíséretében, de a kápolna falai megjelenítik Jézus Jeruzsálembe történő bevonulását csakúgy, mint Mária gyermekkorát és a kápolna névadójának, Keresztelő Szent Jánosnak az alakját is. A másik mellékkápolna Szent Kozma és Damján nagyságát mutatja be, és ennek a falait is bibliai jelenetek díszítik.

travelzona_rackeve_szerb_templom28

Falfestmények minden négyzetméteren

A templom teljes falfelületét – a lábazattól egészen a mennyezetig – lenyűgöző bizánci freskók ékesítik. A hajdani falfestményeket sajnos 1765 tájékán lefestették, így az eredeti képekből csupán néhány elenyésző részletecske maradt fent. Az egyhajós templomot egy háromárkádos válaszfal osztja ketté. Hátsó részében a nők, első részében a férfiak mélyülhettek el imádságuk közben.

travelzona_rackeve_szerb_templom27
A hajóboltozat mennyezete csillagboltozat kialakítású, s oldalsó falain bibliai jelenetek és alakok rajzolódnak ki. Így értékes freskó dicsőíti Jézus születését, gyermekkorát és szenvedését,  de felfedezhetjük Máriát is.

travelzona_rackeve_szerb_templom10
Az ortodox templomokra jellemzően a hajót ikonosztáz választja el a kelet felé néző szentélytől. A ráckevei templom rokokó ikonosztázát 1770-ben készítették, amely tekintélyes méretekkel és csodálatos kidolgozottsággal büszkélkedhet. Bizánci ikonjai négy sorban jelennek meg, s az alkotást felül egy kereszt „koronázza meg”.  A szentély falán a szentek fölötte Jézus feltámadása és mennybemenetele jelenik meg. Figyelemre méltó az 1746-ban készült Mária-trónus is, valamint a barokk stílusú püspöki trón.

travelzona_rackeve_szerb_templom30

A templom méretei:

hossza: 26 méter, szélessége 9 méter, befogadóképessége kb. 400 fő.

Érdekesség: A barokk harangtorony mintegy 40 évig nem viselt keresztet.

Évente augusztus 29-én, Nagyboldogasszony ünnepén itt találkozik a környék szerb görögkeleti lakossága.

travelzona_rackeve_szerb_templom20

Az alábbi időpontokban látogatható:
Nyitva tartás: Áprilistól- Novemberig A templom hétfőn zárva tart.  Keddtől- Szombatig: 10.00-12.00; 14.00-17.00 Vasárnap: 14.00-17.00  Novembertől- Áprilisig: Szombaton: 10.00-12.00, 13.00-16.00 Vasárnap:13.00-16.00

Cím: 2300 Ráckeve, Viola utca 1.
Telefon: +36-24/423-277
Email: andrej@kevenet.hu

Képgaléria:

« 1 A 2 »

 

 

 

 

 

Ezt érdemes még megnézni Ráckevén:

Savolyai Kastély

Termelői piac

Hajómalom

A városháza tornya (1901)

cukrászda: Romantika Cukrászda. Érdemes kipróbálni a különleges fagylaltokat: menta, bodza, hársfavirág, stb. A bodza házi szörpből készül, a hársfavirágot a kastély parkjában gyűjtik.

Így jutsz el Ráckevére:

Tömegközlekedéssel: Ráckevei (H.6-os) HÉV

Gépkocsival: 51-es úton

Térkép: