Fekete István kilátó a Bakony szívében

A Bakonyban több kilátó is kényezteti a túrázás és a természetjárás szerelmeseit. A Papod-hegyi kilátótól, szinte – szó szerint – kőhajításnyira találjuk „testvérét”, a Fekete Istvánról elnevezett Kis-Bükk kilátót.  Mondhatnánk akár ikertestvérének is, hisz megtévesztésig hasonlít a kettő egymásra – a különbség szinte csak annyi, hogy máshol állnak.

travelzona_kis_bukk_kilato3

Ha felkapaszkodtunk a Papod-hegyi Vitéz Bertalan Árpád kilátóhoz, érdemes még egy kis időt rászánnunk a túrázásra és „átugrani” a közeli szomszédhoz, a Kis-Bükk kilátóhoz. A Déli-Bakonyban található 20 m magas, impozáns, borovi fenyőből készített kilátó Hárskút és Márkó közötti országút közelében bújik meg a 486 méter magas Kis-Bükk csúcs alatt.

Isten, Magyarság, Természet és Család

A 2014 nyarán átadott kilátót Nagy Károly apát, kanonok avatta fel, mégpedig úgy, hogy a kilátó mind a négy tartóoszlopát megszentelte, s mindegyik más nevet – Isten, Magyarság, Természet és Család – kapott.

travelzona_kis_bukk_kilato2

Mint ahogy a bakonyi kilátókra oly jellemző, ennek a kilátónak a tetejéről is meseszép panorámában gyönyörködhetünk.  A festői környezetben, a zöldellő lombok felett pásztázva megpillanthatjuk a Kab-hegyet, a Kőris-hegyet, Miklós-Pál hegyet, a Somlót és az Alpokalját, sőt még a Papod-hegy tetején álló Vitéz Bertalan Árpád kilátó teteje is kivehető a távolból.

A Márkó tőszomszédságában álló  kilátót a piros kereszt, valamint a piros háromszög jelzésű turistaúton érjük el.

travelzona_kis_bukk_kilato25

Mátyás király is rajongott e tájért

Hajdani krónikák szerint e terület elbűvölte magát Mátyás királyt is, így ez volt az egyik kedvenc vadászterülete. A Bakony változatos tájain a kilátók mellett érdemes megkeresni és felfedezni a népszerű karsztforrásokat és barlangokat is.

travelzona_kis_bukk_kilato8

A névadóról: Fekete István író, a magyar vadász- és szépirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki kifejező erejű írásaival, műveivel gazdagította a természetkedvelők ismereteit.

travelzona_kis_bukk_kilato24

Tudtad?
A kilátó közelében kanyarog egy 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény, amely a régió flóráját, faunáját mutatja be az érdeklődőknek.
Hárskút a Dunántúl legmagasabban fekvő települése, tengerszint feletti magassága majdnem eléri az 500 métert (499,5 m).

travelzona_kis_bukk_kilato20

travelzona_kis_bukk_kilato12

travelzona_kis_bukk_kilato17

travelzona_kis_bukk_kilato19

Térkép:

 

Ezt nézd meg még a közelben:

Herend

Veszprém

Hubertlaki-tó