Ormánság éke: Kórós „hímes” temploma

Baranya megye déli szegletében bújik meg a zsebkendőnyi település Kórós, amely hozzávetőlegesen kétszáz főt számlál. A gyéren lakott ormánsági falvacskát azonban érdemes felkeresni varázslatos, festett famennyezetű református temploma miatt, amely a népi kézművesség egyedi értéket képviseli.

travelzona_Koros_templom18

A falu központjában áll az 1793-ben épült tekintélyt parancsoló templom, amelyet óriási hársfák öveznek. Magas, karcsú, barokkos tornya már messziről felhívja magára a figyelmet. Az eredetileg kisebb méretű épület hajóját 1834-ben kibővítették.

Ez Szent Hej…

Erről tanúskodik az egyik kazetta felirata is:

„Ez Szent Hej Meg nagyobbítatott 1834 Esztendőbenn”

travelzona_Koros_templom13

Érdekes, hogy ezen a fakazettán a helyet még pontos j-vel, hejként festették fel.
Ahogy belépünk a templom ajtaján, egyből szembetűnik az aprólékosan kidogozott famennyezet. A korábbi táblákat 1792-ben festették, az „újakat” pedig 1834-ben, a templom kibővítése során. Ebből sejthető, hogy a két korszak kazettái jelentős eltérést mutatnak, de mégis jól illeszkednek egymáshoz. A templom teljes famennyezetét 1979-ben renoválták.

travelzona_Koros_templom9

Tulipános madarak levelek és indák között

A kazettákat változatos motívumok díszítik, és mindegyik élénk kontúrral rendelkezik. Megtaláljuk rajtuk a különféle virágornamentikákat csakúgy, mint a tulipános madarakat.

A táblák „harsány” színei közt felfedezhetjük a kéket, a bordót, a fehéret, a sárgát és ezeknek árnyalatait. A fakazettákat – ahogy a legtöbb ilyen templomban – vékony lécekkel választották el egymástól. A mennyezetet 66 darab kazetta ékesíti. A karzat elkészülésének évét (1835) szintén tábla jelzi.

travelzona_Koros_templom2

A virágmotívumok között gyakran megpillanthatjuk a háromszirmú tulipánt, és a hajdani festők szívesen pingáltak leveleket, valamint indákat is. A padelők is megérik a figyelmet, amelyek szintén gazdagon díszítettek. A templom – hímes tojásra emlékeztető – díszítéseit Gyarmati János vajszlói asztalosmester készítette.

travelzona_Koros_templom4

Képgaléria:

Térkép: