Innsbruck: túracipő vagy magas sarkú?

Tehénkolompok vagy barokk dallamok? Túracipő vagy magas sarkú? Az Innsbruckban és környékén töltött üdülésre bizony nem is olyan egyszerű bepakolni. Ettől az apró kellemetlenségtől eltekintve azonban a város és a hegy különleges ellentéte vidám és szórakoztató élményeket tartogat.

travelzona_Innsbruck12

Innsbruck az egyik kedvenc osztrák városom, ahol évekkel ezelőtt közel egy évet tölthettem ösztöndíjasként. Már akkor elbűvölt a meseszép város adottsága, és azóta is töretlenül fejlődik Tirol gyöngyszeme.

travelzona_Innsbruck7

A reggeli órákban varázslatos és felejthetetlen élményt jelentett a város központjából, a Goldenes Dachl fölött megpillantani a Nordkette lángnyelvekre emlékeztető égbenyúló csúcsait, amint a nap sugarai már-már giccsesen súrolják a havas ormokat, miközben alant még az árnyékban pihennek a völgyben szunnyadó város színes házai.

travelzona_Innsbruck10

A változatosság lenyűgöző

Az egyik pillanatban még egy kávézó teraszán ülünk és épp Innsbruck óvárosának középkori épületeit csodáljuk, alig fél órával később pedig akár egy 2000 méter magasan található hegyi étterem teraszán is találhatjuk magunkat.

travelzona_Innsbruck2

Ez azért igazi különlegesség: a Nordkettére közlekedő felvonók újjáépítése óta a völgyállomás a város szívében található és a Zaha Hadid sztárépítész által megálmodott állomások a város építészeti fénypontjaivá váltak. Az Inn folyó fölött is áthaladó felvonóval a városból mindössze 20 perc alatt alpesi magaslatokba juthatunk. A Seegrube és a Hafelekar állomásokról kényelmes túrákat tehetünk a környező hegyekben, de a hegymászók és sziklamászók is megtalálhatják itt számításaikat.

travelzona_Innsbruck1

Az ódon házfalak évszázados történelmet lehelnek

Az „Après-Berg”, vagyis a „hegy utáni” programokhoz ideális választás a Mária Terézia utca, ahol séta közben látványos kirakatokban és történelmi épületekben gyönyörködhetünk, vagy beülhetünk a hangulatos bárok egyikébe is, mielőtt még vacsorázni indulnánk. Innsbruck az itt tevékenykedő számtalan díjnyertes szakácsnak köszönhetően a gasztronómia igazi fellegvárává vált, ahol a kínálat a tiroli hegyi báránytól a nemzetközi ételkreációk széles választékáig terjed.

travelzona_Innsbruck5

Igazi adu ász: az Innsbruck-kártya

Egyedi és különleges, akárcsak az üdülővendégek igényei: az Innsbruck-kártya megnyitja az utat az első osztályú élmények előtt. A városi üdülési kártya számtalan ingyenes szolgáltatásának és vonzó kedvezményeinek köszönhetően még élménytelibb lehet az Innsbruckban és üdülőfalvaiban töltött alpesi-városi kikapcsolódás. Az Innsbruck-kártya érvényes a városban és környékén, valamint a hegyekben: a kínálatban ugyanúgy találunk lenyűgöző látványosságokat és történelmi kincseket, mint lélegzetelállító panorámákat és varázslatos természeti élményeket Tirol szívében.

travelzona_Innsbruck13

travelzona_Innsbruck11

Tudtad?

Innsbruck kétszer is rendezhetett Téli Olimpiai Játékokat, 1964-ben és 1976-ban.

 

A várostól néhány kilométerre található Hall in Tirol, amelyet szintén érdemes megtekinteni.

 

Kiváló túraterep a gleccserekben és meseszép hegyekben bővelkedő Stubaital is, amely 20 perces autóúttal érhető el.

További információk: Innsbruck Tourismus, www.innsbruck.info

Térkép: