Bergen, az egykori Hanza-város

Norvégia ékszerdoboza a hajdani Hanza-város, Bergen, amelynek tip-top makettre emlékeztető idilli faházacskái varázslatos hangulatot kölcsönöznek a girbegurba utcácskáknak. Az óvárosban még a járda is fából van. Ha Bergenben járunk, nem érdemes kihagyni az évszázados történelmet sugalló Hanza Múzeumot, valamint a halpiacot sem.

travelzona_Bergen15

Nyugodtan tévedj el a városban

A bájos norvég városka idilli környezetben, az ország délnyugati partján, a csodás fjordok „előszobájában” terül el. Bergent (norvégul Bryggen) gyakran Vestlandet országrész fővárosaként is emlegetik. Képeslapokra illő, színes házacskái már messziről feltűnést keltenek, s a kikötőben ringatózó ladikok és vitorlások csak fokozzák a már-már giccsesnek tűnő hangulatot. Nem csoda, hogy Bergen óvárosa a rakparttal az UNESCO-világörökség részét képezi.

travelzona_Bergen28

Érdemes „eltévedni” és minden egyes házikót megszemlélni, megcsodálni. Itt szinte minden fából épült, még a szűk utcácskák járdái is faburkolatot kaptak, így egyedi sétában lehet részünk, ha a városban bóklászunk. Nem csoda, hogy annakidején az ún. Hanza-házakban nem szabadott tüzet gyújtani, erre a célra csupán egy központi ház volt kijelölve.

travelzona_Bergen34

Egy kis történelem

Magát a várost Olav Kyrre király uralkodása alatt, 1070-ben alapították. A középkori Norvégia egyik legjelentősebb városa volt, 1163-ban itt zajlott Skandinávia első koronázása, amikor is V. Magnus norvég király fejére került a korona. 1314-ig a települést választották az ország fővárosának. Bergent 1850-ig Skandinávia legnagyobb városaként jegyezték, és sokáig képes volt megőrizni az északi partokkal folytatott kereskedelem monopóliumát is. Bergen hosszú ideig tartozott a Hanza-Szövetséghez.

travelzona_Bergen17

Kész csoda, ha nem esik

A város mindig pulzál és nyüzsög, holott évente több mint 300 napon esik az eső. Szóval az esernyőket ne hagyjuk otthon. A Hanza Múzeumot nem csak akkor érdemes felkeresni, ha zuhog az eső: itt részletes bepillantást kaphatunk az egykori Hanza-városok életébe és megtudhatjuk, hogy az egykori kereskedők hogyan és milyen körülmények között éltek.

travelzona_Bergen19

Ha nem kapjuk nyakunkba az esőt, érdemes kiülni a színházi előadás kellékeire emlékeztető bájos házikók előtti kávézók egyikébe és onnan feltöltődni a hangulatos városka látványával.

travelzona_Bergen13

A Torget halpiacon különleges ínyencségeket kóstolhatunk, ahol nem ritka még a bálna hús sem.  A helyi halárusok finomabbnál finomabb szendvicseket készítenek.

travelzona_Bergen1

Ezt nézd meg még Bergenben:

Fløibanen (Felvonó), amely a Bergeni kilátóba repít fel néhány perc alatt. Onnan pazar kilátás nyílik a városra és a kikötőre.

Ulriksbanen (felvonó) az Ulriken hegyre

Bergeni vár

Edvard Grieg zeneszerző háza, akit sok helyen “észak Paganinijeként” emlegetnek

Ole Bull hegedűművész villája

Akvárium: itt található Norvégia legnagyobb akváriuma

travelzona_Bergen3

Képgaléria:

« 2 A 2 »

Térkép: