Ócsa: egy meseszép templom falai között

A Pest megyei Ócsa kőhajításnyira fekszik a fővárostól.  Rokonaim a közelben élnek, így gondoltam egyszer közösen „átugrunk” és tüzetesen megtekintjük Ócsa világhírű, 800 éves református templomát.

travelzona_ocsa_templom22

Szerencsére isteni időt fogtunk ki, így kedvünkre gyönyörködhettünk a napfényben nemcsak a templomban, hanem a tőszomszédságában megbújó tájház múltat idéző világában is. Noha a kőfallal körülölelt, robosztus, tekintélyt parancsoló templom a települést átszelő országúttól kissé beljebb helyezkedik el, mégis már messziről, hivalkodóan észreveteti magát a falu házai mögött.

travelzona_ocsa_templom29

Premontrei szerzetesek nyomában

E több szempontból is különleges templomról az első írásos dokumentumok 1234-ben láttak napvilágot.  A templomot a premontrei szerzetesek építették a XII. század elején, akik a XI század folyamán telepedtek le a magyar honban. Anno még itt kanyargott az öreg Duna, amelyről – mind a mai napig – az Ócsát körülölelő mocsaras, lápos vidék is tanúskodik.  A település viszont egy kisebb „dombocskán” vetette meg lábait, amely kiváló helyet biztosított mind a szerzeteseknek, mind pedig a templom felépítésének.

travelzona_ocsa_templom25
Ez azért is érdekes, mert Ócsa közelében akkor még nem voltak kő- és sóderbányák, így a templom felépítéséhez szükséges homokkövet és mészkövet messziről kellett ideszállítani, s erre a legalkalmasabb megoldásnak a vízi út bizonyult. Figyelemreméltó, hogy a  Duna-Tisza Közén Ócsán található az egyetlen kőből emelt templom, s a korabeli iratok szerint Istennek eme háza királyi alapítású volt.

A csodálatos templom a román és a gótikus stílusjegyek egyvelege

A vaskos templom háromhajós, a főhajó mellett két mellékhajó is megfigyelhető. Különleges látvány a templom nyugati oldalán álló toronypár. Ha betoppanunk a templomba és körülnézünk, olyan érzésünk támadhat, mintha egy ősrégi „francia” katedrális vaskos falai között lépkednénk. Különleges és egyedi megoldás, hogy a templomban a román és a gótikus stílusjegyek váltják egymást. Ez tetten érhető a templom hajóiban, oszlopaiban és az összekötő ívekben is. A karzat, az orgona, valamint a szószék viszont barokk jegyeket hordoz.

travelzona_ocsa_templom18

Hódolat Boldogságos Szűz Máriának

A templom főszentélyében a XIII. századból származó freskókat csodálhatunk meg, amelyeket csak a XIX században restauráltak. A premontrei szerzetesek anno a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére emelték a templomot, így szentély központi jelenete Mária megkoronázását ábrázolja. A szentély falain megpillanthatjuk a 12 apostolt, valamint Szent Györgyöt, Szent Lászlót, Szent Miklóst és az Utolsó ítélet jelenetét is. A szentély falaiban ún. fülkéket is felfedezhetünk, amelyek közül az egyik a Bibliát rejtette, a többiben pedig szentségeket tartottak.

travelzona_ocsa_templom16
A szentély falain számos helyen egymásra festett vöröses-bordó színű kereszteket vehetünk észre, amelyek arról tanúskodnak – amit egyébként a korabeli írások is megemlítenek – , hogy Isten eme szent házát kétszer is felavatták.

travelzona_ocsa_templom12

A törökök színre lépnek

A XVI. században a törökök megjelenése előzte a premontrei szerzeteseket. A félholdasok nyomán lepusztult a templom jelentős része, amit később csak nagy vesződségek árán tudtak helyreigazítani. A reformáció XVI. századi megjelenésével és terjedésével 1560-ban Ócsán is megalakult a református egyházközség, így a reformáció lelkes hívei vették birtokba a templomot. 1986-tól nyolc éven keresztül renoválták az építményt, így ennek köszönhetően ma már teljes pompájában gyönyörködhetünk benne. A templom a felújítás után Európa Nostra-díjban részesült.

travelzona_ocsa_templom10

Mások is felfedezték benne a „gyöngyszemet”

Sokan nem is sejtik, hogy Sergio Mimica-Gezzan 2009–2010-ben Ócsán forgatta a Katedrális című híres filmsorozatát. Akkor nagy rivaldafényben tündökölt a templom, de azóta visszafogottan éli szerény életét.

travelzona_ocsa_templom15

Tudtad?

A XVIII. században gróf Teleki József birtokot vásárolt Ócsa környékén és hozzájárult a templom felújításához. Nemes cselekedetét márványtáblával „jutalmazták” az orgona karzatán.

travelzona_ocsa_templom9

Érdekesség:

Az ócsai templom építése során öntötték a falakat. Mit is jelent ez?

A templom falai különleges eljárással készültek, amelyet ún. öntött fal technológiának neveznek. Már az is figyelemreméltó, hogy a templom kőtégláit az építkezés helyszínén faragták ki. A falak felhúzása a következőképpen zajlott: mindennemű kötőanyag nélkül egymással párhuzamosan felraktak két kőfalat, amely között rést hagytak, majd a falak közötti üregbe beleöntötték a faragásból származó „hulladékot”. Ezek különböző nagyságú és méretű kődarabok és az összesepert kőpor volt. Ezt követően az üregbe mészporral kevert vizet öntöttek, amely kitöltötte a kőtéglák közötti réseket, így tömörítette a falat és összetartotta a köveket. Ezáltal egy rendkívül erős, masszív fal keletkezett, amely gyakorlatilag – szó szerint- egybeolvadt.

travelzona_ocsa_templom5

A tájház kincsei

Ha kigyönyörködtük magunkat a „filmsztárrá” vált templomban, ne felejtsünk átmenni az utca túloldalán található ócsai tájházba, ahol több berendezett régi parasztházban szintén igazi kincsekre lelhetünk e vidéken élő emberek hajdani életéből, s megismerhetjük népviseletüket, szokásaikat, temetkezési szertartásaikat.

Ezt nézd meg még:

Ócsai nádfedeles pincék rejtekén

 

Képgaléria:

Térkép: