Műemlék a sziklaszirten: Csesznek vára

Büszkén meredezik a Bakony egyik legimpozánsabb sziklaszirtjén Csesznek vára, ahonnan tekintetünket végigpásztázva a hullámzó tájon, a távolban még Pannonhalmát is megpillanthatjuk. A nemrég felújított érősség kiváló úti cél a Bakonyba „tévedt” turisták számára.

travelzona_cseszneki_var9

A várak sehol sem épültek rossz helyre, hisz hajdanán egyik feladatuk éppen az volt, hogy a magaslatokról szemmel lehessen tartani a környéket, a tekintet messze elnyújtózhasson a tájon, így a várból könnyűszerrel meg tudták állapítani az esetleges ellenséges csapatok érkezését.

travelzona_cseszneki_var35

Vár a sziklaszirt fokán

A Bakonyban megbújó Cseszneki vár is már messziről kirajzolódik egy dachsteini mészkőből képződött sziklaszirt fokán.  A vár Zirctől szinte csak „kőhajításnyira” áll, így aki Zircet választja „támaszpontul”, ahol szintén számtalan látnivaló kecsegtet – arborétum, apátság, múzeum, könyvtár, stb. – az keresse fel Cseszneket is: bizton nem fog csalódni.

travelzona_cseszneki_var24

A takaros kis település fölé tornyosuló vár a tatárjárást követő időszakban (XIII. század) épült a gótika jegyében. Az első birtokosai között tudhatjuk a Csák nemzetség tagjait, majd több alkalommal tulajdonost váltott. Így került az erősség Anjou Károly kezére is. A krónikák szerint e szemet gyönyörködtető erősség Zsigmond király idejében (XV. század) élte virágkorát. Ekkoriban a Garai család rendelkezett a vár tulajdonjogával, akik gótikus lovagvárrá alakították azt.

travelzona_cseszneki_var17

A történelmi idők olvasztótégelyében

A történelem zajos időszakaiban is hősiesen állta a sarat, hisz túlélte a baljóslatú török időket, amikor is a magyar végvári védelmi rendszer meghatározó láncszemét képezte. Ugyan a vár Veszprém és Győr eleste után 1594-ben török kézre kerüld, de néhány évvel később sikerült visszaszerezni a félholdasoktól. E jelentőségteljes – kiváló stratégia helyen álló – építmény a Rákóczi szabadságharc időszakában is „helytállt”. A szabadságharc után egy „csendesebb” időszak következett, a várnak több tulajdonosa is volt, majd az Eszterházy család kezére jutott, akik lakható, barokk várkastélyt „varázsoltak” belőle.

travelzona_cseszneki_var18

Természeti elemek is megtépázták

A történelmi viszontagságok mellett sajnos az idő vas foga sem kímélte az épületegyüttest. 1810-ben földrengés rázta meg, jelentős károkat okozva, majd tíz évvel később egy villámcsapásból keletkező tűzvész adta meg számára a „kegyelemdöfést”.
Az azonban örvendetes, hogy a 2000-es évek környékétől folyamatosan épül, szépül e különleges múlttal és adottságokkal rendelkező műemlékünk.

travelzona_cseszneki_var38

Fotós tipp:

A 82-es főút melletti parkolóból kiváló rálátás kínálkozik a várra. Itt feltétlenül érdemes megállni, már csak a látvány kedvéért is.

Hasznos:

A vár egész évben látogatható, minden nap 9.00 órától fogadja az érdeklődőket.

A vár tövében parkolási lehetőség is kínálkozik.

 

Még ezt nézheted meg a környéken:

Zirc – Arborétum
Zirc – Ciszterci Apátság
Bakony
Impozáns kilátó hirdeti a magyar táj szépségét a Papod-hegyen

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép: