Karcsa tündérek alkotta Árpád-kori temploma

Miskolctól mintegy 90 kilométerre, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létezik egy aprócska, egy-két ezer lelket számláló falvacska, Karcsa. Árpád-kori templomának történetét titokzatos mondák lengik körül. Csupán ezért a meseszép templomért is érdemes felkeresni a hangulatos települést, de aki az aktív életmód híve, az egy kenutúra keretében felfedezheti a közelben tekergőző vadregényes Bodrogot, vagy teljesítheti az Országos Kéktúra itt kanyargó szakaszát is.

travelzona_karcsa_templom31

A kicsiny dombocskán álló református templom az ország kiemelkedő jelentőségű műemlékei közé tartozik, amelyről anno Tompa Mihály is elismerően írt:

„Vándor! Bodrogközön megállj.
A csendes Karcsa partinál:
Hol vándor eszterágok
Lármás seregbe gyülnek,
És hablakó buvárok
Örvény ölébe tünnek.
Hol a sirály habokra csap,
Gyorsan, miként a gondolat
Midőn halászni megy:
Ott látsz álmélkodással egy
Veres márványból alkotott
Régi templomot.”

Karcsa a Bodrogköz egyik legszebb fekvésű falvacskája, amely a faluról elnevezett tó mellett helyezkedik el, és 1186-ból származó írásos emlékek bizonyítják, hogy a térség legrégebben lakott települése.

travelzona_karcsa_templom2

Tündérek építménye?

A falu híres templomának keletkezését számos legenda övezi. Ezek közül az egyik „leghihetőbb” az, amely alapján a templom tizenkét tündér műve. E túlvilági lények a közeli tónál épült palotájukban laktak, s a boszorkányoktól való félelmükben egyetlen éjszaka alatt alkották meg ezt a fantasztikus műemléket. A monda szerint a boszorkányoktól megriadt tündérek a templom harangját szállítás közben véletlenül a karcsai tóba ejtették, és ekkor dőlt le a templom már álló tornya is.  Azóta  a víz mélyén 100 évenként egy-egy kondulással jelzi a harang a monda „igaz történetét”.

travelzona_karcsa_templom30

Különleges szentély és míves faragások

A román stílusú templom két részből áll. A körtemplom a XI-XII. században épült, amelyet a nyugati oldalon hajóval toldottak meg a XII –XIII. században. Mivel a Zempléni-hegység kőzete ideálisnak bizonyult az építkezésre, így az épület falai ezeket a köveket rejtik.

travelzona_karcsa_templom22

A templom eredetileg háromhajós volt, amelyet a legutóbbi helyreállításkor beton térfalakkal  szimbolizáltak, ez a megoldás esztétikai szempontból igencsak rontja az összképet. (Kitalálhattak volna a környezetbe jobban illeszkedő elemeket is.) A szentély, amely eredetileg különálló építmény volt, különleges kialakítású, kívülről kerek, belülről viszont hatszögletes, hat boltozott félköríves fülkével. A szentélyben lévő félköríves fülkék beálló sarkait lefaragták, így tágabbá vált a tér, a világítást pedig vékony, ablakszerű résekkel oldották meg. Jól kivehető a körtemplom és a hajórész összecsatolása. A hajó faragott kőből épült, amely egyértelműen a románkori építészeti stílusra emlékeztet.

travelzona_karcsa_templom20

Kőoroszlánok őrzik a bejáratot

Már az utcáról észrevehető, hogy a templom szentélye és a templomhajó teljesen eltérő. A templom két kapuval rendelkezik, a déli, ahol beléphetünk a templomba, díszítetlen, a nyugati oldalon lévő viszont igazi művészettörténeti csemege. A nyugati homlokzat igen díszes, az árkádos kapu két oldalán oszlopok sorakoznak, amelyek felső része mívesen faragott. A nyugati homlokzaton felfedezhetünk két faragott oroszlánt is, amely a két oldalt a konzolokat tartja.

travelzona_karcsa_templom6

Kőbe vésett verekedők

A templom belső oszlopainak némelyikét bizánci jellegű különleges faragványok ékesítik, de szépen kidolgozott levélmotívumok is megtalálhatók. Figyelemreméltó az a faragott verekedő emberpár, amelyet egy harmadik fél figyel. Az egyik férfi verekedés közben  hátracsavarja a társa fejét, és belekapaszkodik ellenfele hajába is. A másik alak „sem tétlenkedik”, hiszen baljával jól belemarkol támadója szakállába. A feljegyzések alapján a jelenet a jó és a rossz küzdelmét jelképezheti, de egyes feltevések szerint az is lehet, hogy az 1054-es egyházszakadást hivatott ábrázolni.

travelzona_karcsa_templom17

Érdekesség: Jó akusztikája miatt a templomban rendszeresen tartanak zenei hangversenyeket, előadásokat.
Az Országos Műemléki felügyelőség 2 évig (1968-70) restaurálta a templomot.

 

travelzona_karcsa_templom26

Virágmotívumok a templom belső oszlopán

 

travelzona_karcsa_templom11

A külső oszlop díszes faragásai

Képgaléria:

« 2 A 2 »

Térkép:

 

Karcsai tájház és falumúzeum minden nap 08:00 és 16:00 óra között várja a látogatókat.

Elérhetőség:  06 47/342-016 Cím: 3963, Karcsa, Táncsics Mihály utca 16. (templom, tájház)

Ezt nézd még meg Karcsán és környékén:

  • A Karcsa tó:  a hajdan hajózható Karcsa csatornából alakult ki, amely gazdag hal-  és madárvilágával büszkélkedhet.  A tó idilli hangulatú, a Bodrogköz kiemelkedő természetvédelmi értéke.  Lehetőség nyílik horgászatra és fürdőzésre is.
  • Kéktúra
  • Bodrog