Impozáns kilátó hirdeti a magyar táj szépségét a Papod-hegyen

A vadregényes Bakony szebbnél szebb tájait megéri a magasból is megcsodálni. Az elmúlt években szinte „gombamód” szaporodtak a kilátók, a turisták nagy örömére. Ezúttal a 644 méter magas Papod-hegyen tettük tiszteletünket, ahonnan a Vitéz Bertalan Árpád kilátóból tekinthettünk le az alant elterülő Bakony erdeinek és hegyeinek hullámzó borostyán zöld íveire, valamint a Balaton kékjére.

travelzona_Papod_kilato39

A Papod-hegy tetején büszkélkedő kilátó a Közép-Dunántúli Piros túra útvonalán áll, ezért a piros sávjelzést követve nem tudjuk elvéteni az útirányt. Az építmény megközelíthető Hárskút vagy Eplény felől. Ez utóbbi lényegesen hosszabb útvonal, amely érinti Büdöskút-pusztát, majd a 423 méteres Mohos-kő alatt kanyarog.

travelzona_Papod_kilato10

A Hárskútról induló túraútvonal a faluból kiérve a Borzás-hegy felé tekereg, majd „hullámvasútszerű” útvonalon éri el a kilátót. Mi ez utóbbi három kilométeres útvonal mellett döntöttünk, mert szándékunkban állt megnézni Hárskút takaros házacskáit is.

travelzona_Papod_kilato7

Medvehagyma mező és famatuzsálemek

Kiérve a településről úti célunk felé haladva olykor-olykor felvetődött bennük a kérdés, hogy a kilátó biztosan a hegy tetejére épült-e, mert meglepően hosszú szakaszokon szinte „lejtmenetben” haladtunk.  Mikor aztán „sunyi” módon elkezdett emelkedni az útvonal, többé már nem aggódtunk.  Nekiduráltuk magunkat az egyre sűrűbbé váló emelkedőknek is. Izzadságcseppjeinkért pedig kárpótolt a csodás erdő látványa, a mindent beborító medvehagyma és néhány megtermett famatuzsálem is ámulatba ejtett és fotószünet beiktatására invitált.

travelzona_Papod_kilato9

A Papod-hegy a Bakony ötödik legmagasabb csúcsa

A Papod-hegy a maga 644 méteres magasságával a Bakony ötödik legmagasabb csúcsa (Kőris-hegy 709 m., Kék-hegy 661 m., Som-hegy 649 m., Középső-Hajag 646 m., Papod 644 m.) , de 2013-ig nem ékesítette kilátó, pedig innen akár Ausztriáig vagy Pannonhalmáig is pásztázhat az emberi szem a tájon.

travelzona_Papod_kilato21

A borovi fenyőből épített és tekintélyt parancsoló, impozáns külsővel megáldott kilátót az 1956-os forradalom emlékére emelték 2013-ban. Éppen ezért a kilátó szimbolikusan 1956 cm magas, és tetejéről meseszép körpanorámában gyönyörködhettünk.

A panorámateraszról kitágul a látótér

A kényelmes panorámateraszt körbejárva északra Zircet, a Som-hegyet, a Kőris-hegyet, sőt a Pannonhalmi Apátságot is szemügyre vehetjük. Ha szép időben érkezünk, akár a Tési-fennsík szélmalmait is megcsodálhatjuk északkeleti irányban. Keleten Várpalota  érkezik a látókörünkbe, dél felé fordulva pedig szembe tűnő a Balaton látványa és Veszprém városa. Nyugaton a Kab-hegy tornyosul előttünk, tőle kissé nyugatabbra pedig a sokak által kedvelt Somló.

travelzona_Papod_kilato33

A névadóról:

Vitéz Bertalan Árpád (1898 – 1941) magyar katona, aki a vitézi rend tagja volt és hősiesen küzdött az I. világháborúban.  Neki köszönhetjük a magyar ejtőernyős vadász fegyvernem létrejöttét.

travelzona_Papod_kilato36

Tudtad?

A II. világháborúban Papod-hegyet a vadászpilóták tájékozódási pontként használták.

travelzona_Papod_kilato11

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép:

Még ezt nézd meg a környéken:
Műemlék a sziklaszirten: Csesznek vára