Cserkút meseszép Árpád-kori temploma

Cserkút, a Baranya megyei parányi kis falvacska, a Babás-szerkövektől és a Zsongorkőtől szinte kőhajításnyira bújik meg a Mecsek lábánál. A csupán néhány száz lelket számláló takaros kis település igazi látványosságot rejt: hazánk egyik legszebb Árpád-kori templomát.

travelzona_cserkut3

 Egy kis templomtörténelem

A cserkúti Keresztelő Szent János templom építésének pontos dátumát homály övezi. Egyes feltételezések szerint a XIII. századra datálódnak a templom felállításának munkálatai, míg más források XII. századi építkezéseket említenek.  Egy bizonyos, hogy a templom az Árpád-kori időkben épült.

A letisztult formájú templom egyhajós, amelyet a XIV. században egy igen magas kőkupolás toronnyal toldottak meg. Mennyezete deszkaborításos. A templom északi oldalán néhány ősrégi síremlék fedezhető fel.

travelzona_cserkut28

A külső déli oldalt korábban freskó díszítette, amely az idő múlásával tönkrement, de nyomai még most is felfedezhetők, miként a hajdani sekrestye nyomai is tetten érhetők, amely vélhetően a török kor idején pusztulhatott el. A déli tájolású ajtó körül faragott kövek vonzzák a tekintetet.

Ismeretlen festők remekművei

A templomba belépve szemet gyönyörködő látvány fogadja az érkezőt. Kellemes meglepetés, hogy a templom belső falai több helyen is színes falképekkel díszítettek, első pillantásra bizánci, illetve szláv stílusú freskóknak, ikonográfiáknak tűnnek. Az alkotók nevét mind a mai napig homály fedi. A kutatók szerint bizonyos freskókat  olyan alkotók készítettek, akik vélhetően a pécsi székesegyház korabeli díszítésén is serénykedtek.

travelzona_cserkut23

Érdekesség ugyanis, hogy a Szent György kép alatti latin írás dátuma (1335) megegyezik néhány, a pécsi székesegyházban található falfestmény létrehozásának idejével. Így jó eséllyel vélelmezhető, hogy ugyanazok az alkotók dolgozhattak Cserkúton is anno, akik a székesegyházon.

12 apostol

Az északi falon maradtak meg leginkább a falképek, amelynek felső részén a 12 apostol színes alakjai rajzolódnak ki előttünk, míg alattuk Krisztus alak látható.

Szembeötlő még a szentély és a hajó elválasztására szánt diadalív jobb oldalán a lován ülő sárkányölő Szent György alakja, alatta pedig az alábbi latin szöveg hámozható ki a kopottas festésből:

“Anno Domini MILE CCC XXX QVIN(T)O” , ami annyit tesz  “Az úrnak 1335. esztendejében … szent tiszteletére.

travelzona_cserkut19

A diadalív másik oldalán, a 12 apostol „mellett” Mária alakja rajzolódik ki, míg a diadalív csúcspontján – középen – Krisztus alakja fedezhető fel. A karzatra felsétálva a szem egyszerre tudja befogadni a szentély, a diadalív és a hajó freskóinak gyönyörű látványát.

A templom felügyelője, István  sajnálkozással említi, hogy a szentély freskóiból nem sok minden maradt meg, s tőle tudhatjuk meg, hogy a falon ma már kivehetetlen alakok eredetileg vélelmezhetően Árpád-házi szenteket ábrázolhattak.

travelzona_cserkut8

Az eredetileg öt, pirosra festett felszentelési keresztből is ma már csupán csak három fedezhető fel.

Jó tudni:

Látogatás esetén érdeklődni lehet: Németh István: 30 471 2517

Képgaléria:

« 2 A 2 »

Térkép: