Új fényben tündököl a Füzéri vár

Ezúttal a Zempléni-hegység mesés tájain barangolunk, s bekukkantunk a nemrég felújított és újjáépített Füzéri várba.

 01

A Füzéri vár késő délutáni fényekben…. Erről az oldaláról a legmutatósabb most!

A Füzéri vár a Zemplén egyik legfőbb attrakciója! Nem véletlenül, hiszen az egyik legszebb környezetben fekvő várunk. Méltán érdemelte ki a várhegy 2008-ban a “Magyarország természeti csodája” címet!

02

Útközben érdemes megnézni a Füzéri tájházat is

Egy csipetnyi vártörténelem  

A Füzéri vár talán sokak számára ismeretlen, vagy csak futólag hallottak róla. Pedig az erődítménynek, kővárak korában, a mohácsi vész alatt komoly harcászati szerepe volt, igaz, utána több száz évig elhagyatottan állt, és a környékbeliek „kőbányának” használták. A Zempléni-hegység természeti adottságai megfelelőek voltak a várak építésére, hiszen az egész Északi-középhegység kifejezetten sok meredek csúccsal rendelkezik. Ezért a XIII. században három másik várat is építettek ide: a Boldogkőit, Sárospatakon a Rákóczi várat, és a Regéci várat. Építésének pontos ideje ismeretlen, de valószínűleg az itt birtokos Aba nemzetség egyik tagja, a Füzéry család őse, Zaránd építtette. A várat 1264-ben említik először hivatalos oklevélben, majd egy 1270-ben kelt újabb oklevél egyik utalása alapján bizonyossá tehető, hogy a vár II. András halálakor (1235) már állt. A Füzéri vár sok kézen átment a magyar történelem viharos századai során. Volt II Andrásé, IV Béláé, Zsigmond királyé, a Perényieké és a Báthoryaké is.  1654-ben elzálogosítás útján Mosdóssy Imre, majd 1668-ban Bónis Ferenc kezére jutott, végül a Királyi kincstár kezelésébe került. A Kamara német őrséget rakott a várba, de kevéssé törődött az erődítmény állapotával. Mivel a vár hadászati jelentőségét elvesztette, 1676-ban a császári katonaság lakhatatlanná tette és elhagyta. Az 1686 óta birtokos Károlyi család 1934-1936 között állagvédelmi munkákat végeztetett a váron. Az igazi fordulat 1977-ben kezdődött, amikor megkezdték a vár feltárását, felmérését. Majd 1992-től már igazi renoválási munkálatok kezdődtek, ami azonban a várrom nehéz megközelíthetősége miatt sok nehézségbe ütközött. S aztán 2014-2015-ben nagyjából 2 milliárd forint költségen rekonstrukciót végeztek, amelynek során részlegesen helyreállították a felső-várat, valamint megújult a palotaszárny, a várkápolna és az alsó bástya. 2016 húsvétján ünnepélyesen megnyílt a felújított Füzéri vár.

03

Az alsó-vár, várkapu, kilátás a várhoz vezető lépcsőkről és a felső-vár látható a képeken

XXI. századi szolgáltatás-hálózat

A várhoz Füzér központjából mintegy fél óra alatt lehet felgyalogolni, de a vár alatt fizetős parkoló is működik, ahol büfé, mosdóhelyiség, ajándékbolt üzemel, s innen valamelyest közelebb a várkapu.

04

A felső várban igazán jól sikerült a korhűen berendezett termek felújítása, felépítése

Nagyjából 4 órát töltöttünk fent a várban és a várhegyen, és nagyon megérte a fáradtságot. Szívesen elidőztünk a korhű bútorok, régi évszázadok emlékét felelevenítő termek, szobák falai között. Ezek után még megebédeltünk a hátizsákból a vár-forrásnál, délután pedig sétáltunk a faluban.

05

Talán a leglátványosabb a várkápolna lett, balról lent a sarokban látható a kép

06

Pazarul sikerültek az ólomüveg-berakásos ablakok és a csillagos égboltot illusztráló mennyezet megoldásai

07

Szerintem jó munkát végeztek az újkori várépítő mesterek

08

Panoráma várból

09

Magyarország egyik természeti és kulturális csodája a Füzéri vár és várhegy

10

A Várhegy körül egy tanösvény van vagy lesz – szikla kerengő- amely egyenlőre sem átadva sem lezárva nincs

Ezt nézd meg még Füzéren:

Festettkazettás református templom

Térkép:

Szatmári Zsolt blogja: Nomád a hegyek vándora