A romantikus Comói- tó

Ki ne vágyna arra, hogy az ámulatba ejtően szép Comói- tónál töltsön el egy hosszú hétvégét és kicsit átérezze az olaszok életörömét? Nem marad bennünk hiányérzet, ha az álmainkat meg is valósítjuk, amikor lehetőségünk adódik. Így hát, kalandra fel!

 

Luxus és romantika együtt jár a Milánótól kb. 50 kilométerre fekvő Comói- tónál. A fordított ipszilon alakú tavat gleccserek vájták az Alpok déli vonulatába. Legmélyebb pontja 410 méter, így vize  nyáron is csak kis mértékben tud felmelegedni. Jellegénél fogva és a szinte állandó langyos szél hatására a főszezonban is inkább a vitorlázók paradicsoma, mintsem a fürdőzőké.

KK_COMO_1

Como kikötője

Tavasszal csendes, békés nyugalom árad szét a tó körül, mely az újjáéledő természet frissességével és a pompásan nyíló virágok illatfelhőjével párosul. A bájos, aprócska, part menti falvak színes házai, villái és templomainak tornyai fodrozódva tükröződnek a kristálytiszta vízben.

KK_COMO_4

Kis kikötő Tornóban

Körbejárni a tavat leginkább autóval lehet. Így a kíváncsi természetű fotós vándor ott áll meg, ahol szép, érdekes, különleges dolgot szimatol. Vagy akkor, ha megéhezik egy adag Bresaola sonkára, melyet rukkolával és parmezán sajttal szervíroznak, vagy épp kedve támad egy igazi eszpresszóra. A gondtalan nézelődés során megtörténhet, hogy egy XI. századi apátságra bukkanunk Colicónál, amely egy ma is működő ciszterci szerzetes kolostorból és a hozzá tartozó harangtoronyból áll (Abbazia di Piona).

 

A magas hegyekkel, helyenként hófödte csúcsokkal körülvett tó látványa a víz felől lenyűgöző igazán, ezért nagy élmény hajókázni vagy vitorlázni. A Navigatione Lago di Como társaság hajói elég sűrűn járnak, melyek indulási időpontjairól is tájékozódhatunk az állomások információs pontjainál vagy a www.navigazionelaghi.it honlapon. Találunk sétahajózásra, illetve kompközlekedésre alkalmas járatokat, így vihetjük magunkkal autónkat is, hogy a túloldalon szabadon folytathassuk utunkat a szűk, sziklák tövében kanyargó vízparti úton.

Ajánlott megállók: 

Como belvárosában hamar rábukkanunk az oly jellegzetes dómra, felfedezhetjük a Volta Múzeumot, mely Alessandro Volta itt született olasz fizikusnak állít emléket, akit az elektromos feszültség mértékegysége névadójaként ismerhetünk. Siklóval feljuthatunk Brunate településhez, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a tóra.

KK_COMO_2

Volta Múzeum, Como

Torno falvacska kis templommal, bájos hotellel, autentikus kávézóval szegélyezett apró csónakkikötője egyedi képet fest.

KK_COMO_3

Torno

Bellagio macskaköves, szűk utcáival, a lépten-nyomon olasz ételeket kínáló rusztikus éttermeivel, az illatukat árasztó lila akácokkal, a tó mindhárom ágára rálátást nyújtó elhelyezkedésével talán a legszebb települése a térségnek.

Varenna látványos fekvése messziről hívogat. Szűk sikátorok, paloták, templomok elbűvölő labirintusával találkozhatunk a hegyoldalba épült városkában.

Sorico a tó legészakibb települése, ahol a kis Mezzola-tó a felhalmozódott iszap következtében elválik a Comoi-tótól. A náddal benőtt, mocsaras terület remek élőhelyet jelent a vízi vadvilág számára.

Trezzone kedvelt üdülőhelye a nyugalmasabb, vadregényesebb partszakaszra vágyóknak. A magas hegyoldalból jól belátható a Bellagio, Varenna, Menaggio által háromszöget alkotó terület.

Menaggio tóparti sétánya páratlan szépségű.  A színes virágokkal teleültetett virágládák és ágyások jól mutatnak a túloldali hegyek sziluettjében.

Soha nem felejtek el hálás lenni azért a sok örömteli pillanatért, amit átélhetek egy-egy utazás alkalmával. Jól elraktározom és újraélem az emlékeket, hogy majd egy szép napon visszatérjek a régi helyekre, és új megismerések után kutassak.

KK_COMO_5

Nesso

KK_COMO_6

Csendélet háztetőkkel

KK_COMO_7

„S” kanyar

KK_COMO_8

Lila akácos étterem Bellagióban

KK_COMO_9

Bellagio

KK_COMO_10

Hajókázás

KK_COMO_11

Varenna

KK_COMO_12

Bellano

KK_COMO_13

Dorio

KK_COMO_14

Colico

KK_COMO_15

Abbazia di Piona

KK_COMO_16

Sorico

KK_COMO_17

Északi szűkület

KK_COMO_18

Trezzone

KK_COMO_19

Domaso

KK_COMO_20

Menaggio

Térkép:

Weboldal: http://www.krisztinakiss.com/

Blog: http://fotosvandor.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/KrisztinaKissPhotography/