Pallójárdán a Fényes tanösvény felett

Ha a természet csendjében és változatos formájában szeretnénk elmerülni, keressük fel az egész évben látogatható Fényes Tanösvényt, amely egyedülálló növénytársulásoknak, állatvilágnak ad otthont, és interaktív módon mutatja be a tatai fürdő közelében lévő terület természeti kincseit.

 

A „Vizek városaként” ismert Tatán egykor több tucatnyi forrás ontotta magából a kristálytiszta vizet, de az évtizedekig tartó bányászat következtében a feltörő víz elapadt, majd a bányászat megszűntével újra életre keltek a források. A „Fényesen” törtek fel a legnagyobb hozamú források, de sok fakadt az Öreg-tó medrében is. E csodálatos vizes élőhelyen megtalálható a fokozottan védett fészkesvirágzatú nagy aggófű (Senecio umbrosus) csakúgy, mint a kékperje (Molinia) faj, amelynek egyedszáma drasztikusan csökken. A környék faunája is rendkívül változatos: ide jár vadászni a szürke gém, de felfedezhetjük a hódok nyomait is. Az alábbi képek ízelítőt adnak e vadregényes tanösvényről.

travelzona_Fenyes_tanosveny1

A Fényes Tanösvény bejáratánál található alkotás középső részén egy átlátszó csőben cirkulál a víz, amely szimbolikusan is a középpontba helyezi az élet e nélkülözhetetlen elemét.

travelzona_Fenyes_tanosveny2

A tanösvényre belépve tájékoztató táblák segítségével értékes információkhoz juthatunk.

travelzona_Fenyes_tanosveny3

Széles, biztonságos pallókon sétálhatunk az egész ösvény mentén.

travelzona_Fenyes_tanosveny4

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói már 1885-ben 287.000-m3-re becsülték a Tatán feltörő vizek napi hozamát, amely európai viszonylatban is jelentősnek számított.

travelzona_Fenyes_tanosveny5

Az ókori és középkori krónikák kiapadhatatlannak vélték a tatai forrásokat, de sajnos nem így lett.

travelzona_Fenyes_tanosveny6

A tanösvény építői a pallókon létesítettek egy kilátótornyot is, ahonnan kiválóan ráláthatunk a lápos területre.

travelzona_Fenyes_tanosveny7

A kilátótorony faszerkezete igen látványos.

travelzona_Fenyes_tanosveny8

Az évtizedekig tartó Csipkerózsika-álom után a természet ismét magára talált, és életre keltek a források.

travelzona_Fenyes_tanosveny9

A tata környéki mélyművelésű szénbányászat leállítása után egy évtizeddel újra megjelentek az első tatai források.

travelzona_Fenyes_tanosveny10

A mocsaras, lápos vidék számos állat- és növényfajnak kínál kiváló életteret.

travelzona_Fenyes_tanosveny11

A tanösvényen régi legendákról, valamint a víz energiájáról is széles körű ízelítőt kaphatsz.

travelzona_Fenyes_tanosveny12

Fényes Elek Komárom vármegyét leíró munkájában ekképpen ír a Fényes-forrásokról 1848-ban: „ A források közt természeti ritkaságaikra nézve különös említést érdemelnek a tatai Fényes-források, mellyeknek alacsony fekvésök mellett rendkívüli mélységök különös figyelemre méltó.”

travelzona_Fenyes_tanosveny14

A több mint ezer méteres tanösvény minden métere új és új meglepetéseket tartogat számunkra. A frissen megrágott fa a pallók mellett – a hódok is jól érzik magukat a vizes élőhelyen.

travelzona_Fenyes_tanosveny15

A holtfán új élet sarjad.

Jó tudni!

A láprétek és láperdők úgy jöttek létre, hogy karsztforrásaik az 1970-es évekre a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból azóta enyhén szénsavas, 21-22°C hőmérsékletű víz tör fel, és helyet „követel” magának. A soha be nem fagyó lápos területet a víz felé épített pallók és kilátóhelyek segítségével ismerhetjük meg, tizennyolc állomásán értékes információkat tudhatunk meg e varázslatos világ flórájáról és faunájáról. Az 1350 méteres séta a láp felett igencsak bővelkedik kalandokban: megfigyelhetjük itt a szürke gémet vadászat közben, a fokozottan védett cigányrécét, az erdei fülesbaglyot, a pettyes vízicsibét, de felfedezhetjük a hódok nyomai is. A védett növények között pedig megcsodálhatjuk a pókbangót, a fehér tündérrózsát és a selymes boglárkát. A pallókon lépdelve olyan érzésünk támad, mintha egy Dél-amerikai esőerdőben járkálnánk.

A tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok számára, akik, ha lelépnek az utolsó pallóról, biztos, hogy egyedi és felejthetetlen élményekkel távoznak a különleges helyszínről.

TIPP: Érdemes megnézni a Tatai várat is.

Tata: Királyi kiruccanás az Öreg-tó partján

 

Térkép: