Stromboli, ahol fortyog a föld

A tizenöt percenként kitörő vulkánok látványa, a foszforszagú levegő beszippantása, az órákon át tartó küzdelmes vulkántúra igazán különleges élményt tartogat a kalandokat kereső utazóknak Stromboli szigetén.

A színesre festett csónakok és házikók, amelyek jól mutatnak a fekete homokos tengerparton, oly egyedivé varázsolják ezt a mindentől elzárt parányi földdarabot.
Utazásunk egyik állomása Stromboli, a vulkáni eredetű sziget, amely a Szicíliától északra elhelyezkedő Lipari-szigetcsoport tagja a Tirrén-tengeren. Mivel a szigetre kerékpáron kívül más járművet nem engednek be, bérelt autónkat slusszkulcsostul egy parkolóházban hagytuk Milazzoban, ahol hajóra szálltunk, és két óra múlva a helyiek egyik megélhetését jelentő háromkerekű taxival száguldottunk a szűk utcákon szállásunk felé.

Megmászni a Strombolit? IGEN! Ám ez csakis profi túravezetőkkel lehetséges. A túrákról a http://magmatrek.it/ honlapról tájékozódhatunk, s ugyanitt érdemes előre bejelentkezni is. Tengerszintről indultunk 924 méteres magasságba, bérelt túrabakancsban (mely töri a lábat), teljes kamerafelszereléssel (kb. 7 kg), 6 órás (3,5 óra felfelé, úgy háromnegyed óra a tetőn, 1,5 óra lefelé) vezetett esti túra keretében. Emberpróbáló.

Ám a közelítőleg negyedóránkénti narancsvörös vulkánkitörések látványa mindenért kárpótol. Felfelé: izzadságcseppek, naplemente; hegytetőn: vulkáni pernye, hűvös levegő; lefelé: lábszárig érő hamu, halovány fejlámpa, koromsötét. A földöntúli élmény után remekül csúszik a vékony tésztájú, ropogós pizza, s hozzá a harmatos, habos Birra Moretti. Ezek után még egy helyi mulatságba is belecsöppentünk, ahol a szicíliai életérzés hatalmába kerített bennünket. Mintha megállt volna az idő. A sziget két településén – Strombolin és Ginostrán  – élő helyiek (kicsik és nagyok) a 80-as évek zenéjére ropták sajátos táncukat. Mindenki mulatott. A körülbelül 350 lélekszámú közösség tagjai a világtól elzártan, szegénységben és nagy összetartásban, egymásra odafigyelve élik mindennapjaikat.

Fotósoknak fontos információ lehet, hogy a vulkáni hamu nem olyan mértékű, hogy kárt tenne a tükörreflexes kamerákban. Kipróbáltuk. Bátran lehet fotózni.

1

Félúton felfelé

2

Naplemente a hegyről

3

Készülődés a kráter előtt

4

Kitörő vulkán

5

Az égre lövelt láva

6

Szállásunk terasza

7

Színes virágok sokasága

8

Irányjelző a házfalon

9

Házikó a szigeten

10

Színesre festett csónakok

11

Fekete tengerpart

Weboldal: http://www.krisztinakiss.com/

Blog: http://fotosvandor.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/KrisztinaKissPhotography/