Reykjavík, a színes buliváros

Izland különleges világa mindig is vonzott, de fővárosáért nem voltam úgy oda. De gondoltam, ha az országot körbejárom, szánok pár napot Reykjavíkra is. Utólag áldom az eszem, hogy tüzetesen megnéztem e színes, lendületes, nyüzsgő fővárost. Botor dolog lett volna kihagyni.

travelzona_Reykjavik1

Elutazásom előtt talán azért nem „izgatott” annyira Reykjavík, mert sok helyen azt hallottam, hogy a világ legészakabbra fekvő fővárosa unalmas, hideg és elszigetelt. Ezzel szemben én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. A mindössz 300 ezer főt számláló Izland lakosságának közel 60 százaléka él a fővárosban, egy olyan helyen, amely emberléptékű és mégis színes, nyüzsgő, cseppet sem unalmas.

travelzona_Reykjavik10

Itt mindig történik valami. Nem csoda, hogy sok fiatal csupán egy „bulizós” hétvégére is felkeresi a Faxaflói öböl partján, mesés környezetben fekvő Reykjavíkot. A várost nevezhetnénk nyugodtan a fiatalok és a bulizók fővárosának is, hisz az örökké pulzáló, vibráló város szinte sosem tud megnyugodni.

A színes buliváros

Reykjavík ideális „támaszpont” egy hosszúhétvége eltöltésére is, hisz mindene van, amire egy városlakó vágyhat: múzeumok, kiállítások, sétálóutcák, parkok, történelmi, érdekes épületek, városi tó, este pedig csalogatnak a jobbnál jobb bárok, pubok, éttermek és az éjszakai élet legkülönlegesebb színterei.

travelzona_Reykjavik36

A város maga nem nagy és a történelmi belváros is könnyen felfedezhető, hűen követi az észak-európai városok szemléletét, nincs szemét, rendezett a környék, nincsenek graffitik, illetve vannak, de csak ott, ahol megengedik, és ami óriási előny: sok helyen akár ingyen is lehet parkírozni, és sosem kerültünk dugóba.

travelzona_Reykjavik40

A „füstölgő öböl”

Reykjavík neve annyit tesz „füstölgő öböl”, amelyet a környékén lévő geotermikus forrásaiból feltörő gőz miatt kapott.

Mivel igen közel fekszik az északi sarkkörhöz, így télen csupán 3-4 óra hosszáig van világos, nyáron viszont átélhetjük a „fehér éjszakákat”, amikor a nap nem nagyon kívánkozik lebukni.

travelzona_Reykjavik7

Ha a városban sétálgatunk, szinte mindenhol színes házak és háztetők, valamint rikító színekben pompázó kocsmák, boltok szegélyezik utunkat. Valószínűleg ezzel a színkavalkáddal ”védekeznek” a téli, szürke, depressziós időszak ellen.

travelzona_Reykjavik29

A város története régi időkre nyúlik vissza. Ingólfur Arnanson 864-ben érkezett a vidékre, ő az első telepes, aki megvetette a lábát Izlandon. Reykjavík történetének meghatározó alakja volt a XVIII. században élő királyi kincstárnok, Skúli Magnússon is, aki hathatósan hozzájárult a már meglévő település megizmosodásához.

travelzona_Reykjavik23

A városban igen népszerű a kerékpáros közlekedés, ami azért is kedvező, mert ezért lényegesen kevesebb gépkocsi „furikázik” az utcákon.

travelzona_Reykjavik28

Reykjavíkban két kikötő is van. Aki inkább bóklászni és nézelődni szeretne, az inkább a belvároshoz közeli, régi kikötőt keresse fel, ahol szép színes halászhajókat nézegethet, és hangulatos éttermekre bukkanhat. Mi is rátaláltunk egy bájos kis étteremre, ahol csak helyiek étkeztek és a legkülönlegesebb halételeket készítették.

travelzona_Reykjavik33

Hakarl és Brennivín

Hogy mi ez a két különleges név? Ha már Izlandon voltam, megkóstoltam a rothasztott cápahúst (hakarl) és az erjesztett burgonyából és köménymagból készített ottani szíverősítőt (Brennivín). Az előbbi után gyorsan jött az utóbbi, mivel a hakarl a világ egyik legbüdösebb étele, ugyanis a cápának nincs kiválasztó szerve, így a vizeletét a bőrén keresztül „párologtatja” el, éppen ezért a húsa olyan, mintha vizelete pácolták volna. A legtöbb helyen a hakarl mellé felszolgálják a köpőcsészét is az óvatlan turistáknak.

travelzona_Reykjavik41

A 101-es körzet

A város 101-es körzete az, amely a legtöbb nevezetességgel, látnivalóval kecsegtet. Ebben a körzetben található a történelmi városmag, a Tjörmin-tó és a régi kikötő által határolt terület. Itt nem csak a múzeumokat és a régi épületeket érdemes megcsodálni, hanem – ha pénztárcánk bírja – beülhetünk egy hamisítatlan izlandi bárba, étterembe és előkelő, divatos üzletekben is vásárolhatunk.

travelzona_Reykjavik6

Hallgrímskirkja templom

A dombtetőre épült különleges templom a város leghíresebb nevezetessége, évente százezrek keresik fel. A templom építését csupán 1974-ben fejezték be. Különleges alakja és monumentális mivolta vonzza a tekintetet. Oszlopai miatt hatszögletű, vulkanikus bazaltra emlékeztet. Híres a templom orgonája is, amely 5000 sípból áll.

A templom előtt látható Liefur Eirikson szobra, aki – állítólag – jóval Colombus előtt fedezte fel Amerikát.

travelzona_Reykjavik24

A főváros madártávlatból

Két pompás lehetőség kínálkozik a város magasból történő megcsodálásához. Az egyik a Hallgrímskirkja templom teteje, a másik a különleges Perlan étterem, amely lassan forog is, miközben szemlélődünk.

Hasznos:

Izland legnagyobb reptere a keflavíki nemzetközi repülőtér, amely 50 km-re található a várostól, és rendszeresen indulnak onnan buszok a fővárosba.

Maga a város nem nagy, így gyalogosan is megnézhető.

Kapható turistabérlet, amellyel ingyen utazhatunk és érvényes bizonyos múzeumokba és fürdőkbe is.

Már Reykjavíkban is elérhető a „hop on – hop off” városnéző szolgáltatás

Ha éjszakai tivornyázást és lumpolást tervezel, számolj azzal, hogy a legtöbb helyen 23 óra előtt nem kezdődik semmi, viszont sok hely hajnali 3-ig, 5-ig is nyitva tart.

travelzona_Reykjavik20

Kék lagúna

Érdekesség:

1986-ban itt találkozott egymással Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov.

A város legtöbb házát ún. geotermikus energiával fűtik, így a meleg víznek kicsit furcsa illata van, viszont rengeteg energiát spórolnak.

A városban élt Bobby Fischer (1943–2008) sakknagymester, sakkvilágbajnok.

Kissé bizarrnak hangozhat, de a városban van egy ún.

Falloszmúzeum is (Laugavegur u. 24), ahol az izlandi emlősállatok hímvesszőit állították ki.

Ezeket is nézd meg:

Alþingishús – a Parlament (Alþing) épülete

Laugarvegurinn – Reykjavík egyik leghíresebb utcája

Þjóðminjasafnið – Izlandi Nemzeti Múzeum

Ráðhús Reykjavíkur – Városháza

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép: