A tojáspatkolás nagymestere

Ha húsvét, akkor tojás, de milyen tojás? Nem egy „snassz” piros, hanem igazi patkolt! A Mátranovákon élő Eczet István órásmester egyszer csak gondolt egyet, és elkezdett tojásokat patkolni, de nem is akárhogyan. Tekintélyt parancsoló művei láttán az ember igencsak vakargathatja a fejét, hogy hogyan is csinálja mindezt.

travelzona_tojaspatkolas14

Honnan jött a tojáspatkolás ötlete?

Eredetileg órás a szakmám, így a finom, aprólékos és időigényes munkák sosem okoztak nehézséget, sőt élveztem is azokat. Fiatalabb koromban gyufaszálakból hajókat készítettem, s gyakran azzal viccelődtem, hogy ha nyugdíjas leszek, tojásokat fogok patkolni. Egy ismerősnek volt egy féltve őrzött patkolt tojása, de eltörött, majd megkerestek engem, hogy tudnám-e a kedves emléket pótolni. Otthon a kandalló melegénél, a hosszú téli estéken szorgalmasan gyakorolgattam, és időről időre egyre jobban ment ez a „mesterség is”.

Milyen tojásokat lehet egyáltalán megpatkolni?

Szinte mindegyiket. Patkoltam már tyúk-, gyöngytyúk-, liba-, kacsa-, fürj- és strucctojást is.

travelzona_tojaspatkolas6

Egy tyúktojásra hány patkót tud elhelyezni?

A legtöbb patkó, amit fel tudtam tenni egy tyúktojásra 110 darab volt. Többnek nem nagyon volt már rajta hely…

travelzona_tojaspatkolas12

Mi okozza a legnagyobb nehézséget a tojások patkolásánál?

Látni és érezni kell, milyen vastag a tojás héja, de ez a kifújásnál  általában már megállapítható. Ilyenkor már látni, hogy milyen teherbírású a héj. Előfordul olyan tojás is, amelyik még a kifújást sem bírja ki.

Milyen speciális eszköz szükségeltetik a patkoláshoz?

Sokféle eszközzel dolgozom, de a 0,8-as fúró, az órás csavarhúzó és az órás nagyító elengedhetetlen.

travelzona_tojaspatkolas13

A szegecsek és patkók milyen anyagból készülnek?

A szegecsek különböző vastagságú gombostűből,  a patkó vörös- és sárgarézből, illetve cinből, A vastagsága attól függ (0,5-2 mm), hogy mekkora patkót kell készíteni. A váza, ami a kész tojásokat tartja, alumínium, gravírozott huzal. Egy patkóval ékesített tojásnak meglepően nagy súlya van.

travelzona_tojaspatkolas9

Mennyi idő alatt készül el egy-egy alkotás?

Természetesen függ a mérettől, a színtől és a dekoráció különlegességétől. A tyúktojással általában 15-20 óra alatt, a kacsatojással pedig 20-30 óra alatt készülök el.

Milyen különleges formákat készített eddig tojásokra?

Számtalan mintával próbálkoztam sikerrel: hajó, virág,  szív, betűk, monogramok, népi motívumok, búzakalász, címerek, motor, wekerlei lepke-motívum, de talán a legkörülményesebb darab egy bányabejáratos tojás volt csillékkel. A lehetőségek sora végtelen, volt már kérés horoszkópra is.

travelzona_tojaspatkolas2

Készít megrendelésre is e csodás művekből?

Kizárólag a család és a barátok számára, no és persze magam örömére készítek tojásokat. Különleges alkalmakkor, jól jön a baráti körben egy ilyen meglepetés. Már többször előfordult, hogy a családtagok bizonyos rendezvényekre kértek egy-egy különleges darabot. Ilyen a fekete motoros tojás, amely egy motoros találkozóra készült, a Mátranovák címerrel ellátott tojást pedig a falunapokra alkottam. A Duna Tv Ízőrzők  című műsora is kapott egy logós tojást, amelyet később a beleegyezésemmel jótékony célra elárvereztek. Az egyik legkülönlegesebb díszítésű tojásom az, amelyet a lányom kérésére készítettem, amikor a műemlékvédelem alatt álló házuk 100 éves fennállását ünnepelte – természetesen wekerlei mintákkal.

tojaspatkolas

Eczet István munka közben

travelzona_tojaspatkolas15

Egy különleges alkotás