Balkáni csendélet Szerbiában

A szerb nemzeti parkok zabolátlansága, érintetlensége, a természet megannyi csodája valószínűleg nem lenne ugyanaz a balkáni kultúra, életérzés nélkül. A szépség és a vadság kontrasztja alkotja e térség különleges atmoszféráját.

Gyönyörű látvány tárul elénk, ha nyomon követjük a Dunát a Vaskapu mentén a Djerdap Nemzeti Parkban. A hatalmas sziklák között kanyargó felduzzasztott víztömeg, az őszbe forduló növényzet színkavalkádja remek téma a hajnali fényekre vadászó fotósnak. Ha a ködpára felszáll, s rózsaszínbe borul a táj, a fényképész elcsendesedik az állványa mellett, a legmegfelelőbb pillanatra vár, s nem érzi magát többé magányosnak. Ezek az élmények ellensúlyozzák azt a lehangoltságot, amelyet a szerb falvak közötti autókázás okoz. Az úttalan utak, az éhező kóbor kutyák, az igénytelen, roskadozó házak, az út menti és a folyókba hordott szemétkupacok hervasztó képet festenek a térségről. Így aztán legjobb, ha az ember minél hamarabb a természet felé veszi az irányt, abban ugyanis nem csalódik.

travelzona_1

Vaskapu-szoros a Dunán

travelzona_2

Több száz méteres sziklapart a Vaskapunál

travelzona_3

Szerb templom a Dunán

travelzona_4

Szűkület a Dunán a Vaskapunál

travelzona_5

Szurdok a Djerdap Nemzeti Parkban

travelzona_6

Murvabánya Románia közelében

travelzona_7

Klasszikus szénaboglya a hegyi legelőn

travelzona_8

Duna-part

travelzona_9

A Duna holtága

A Tara Nemzeti Park

Ha Szerbia keleti részéről átvergődjük magunkat nyugatra a montenegrói határhoz, a Tara Nemzeti Park 1200 méter magas hegyeiben találjuk magunkat. Itt aztán élvezhetjük a civilizációtól távol lévő, érintetlen környezetet. Se térerő, se telefon, se internet nincs, csak vadállatok és a rájuk vadászó simabőrűek zavarhatják meg az idillt. A Tara-hegységben kanyargó Drina folyó völgye megannyi szépséget rejteget. A sűrű erdő mélye, a hajnali párából előbukkanó napsugár, a folyó közepén sziklára épült házikó, a Rača patak vízeséseinek csobogása jól bevésődik az emlékezetbe, és a kamera memóriakártyájára.

 

travelzona_10

Házikó a Drina folyó közepén

travelzona_11

Rača patak szurdokvölgye

travelzona_12

Úszó halászkunyhó a Drinán

travelzona_13

Az ősz színei a Drina partján

travelzona_14

Szerb Matrjoska

travelzona_15

Sziklanövényzet a Tara Nemzeti Parkban

travelzona_16

Drina folyó szurdoka

travelzona_17

Dérlepte fennsík

travelzona_18

Közelítő tél a Tarán

travelzona_19

Halászbárka a hajnali Drinán

Térkép:

Weboldal: http://www.krisztinakiss.com/

Blog: http://fotosvandor.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/KrisztinaKissPhotography/