Tákos: a mezítlábas Notre Dame

A keleti országrészben, pontosabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bújuk meg Tákos, az a néhány száz lelket számláló bájos tiszaháti település, amelynek festett kazettás temploma messze földön híres.

travelzona_takos1A település első írásos emlékei az 1320-as évekből eredeztethetők. A „mezítlábas Notre Dame-ként” is ismert eredeti templomot 1733-ban emelték, majd az évszázad folyamát többször átépítették (1766-ban) és kibővítették (1784-ben).

A templom különlegessége a favázas szerkezet és az ún. paticsfal, amelyet úgy készítettek, hogy a falazat faléceit vesszővel fonták be, majd pelyvás sárral tapasztották össze.
Az 1948-as árvíz a templom nagy részét szinte „lemosta” a föld felszínéről, és a helyreállítási munkálatok csak az 1960-as években kezdődtek el.

travelzona_takos5

A bájos kerítéssel körülölet kapun belépve a bejárat előtt egy nyitott előcsarnokot pillanthatunk meg, amely fából készült.

Ha betoppanunk a templomba, egyből feltűnik a rendkívül alacsony belmagasság, így még közelebbről tanulmányozhatjuk az 58 festett kazettás mennyezetet. A deszkamennyezet egyik kazettája fennen hirdeti ügyes kézművesét, Asztalos Lándor Ferencet. A kazetták mindegyike más motívumot ábrázol, egyetlen kazetta mintázata sem egyezik meg a másikkal. A mennyezeti deszkalapok részint virágdíszes ornamentikával díszítettek.

travelzona_takos8

A padlózat döngölt föld, amelynek vöröses színe kiválóan illeszkedik a templom milliőjéhez.

Figyelemreméltó a hatszögletű, szintén virágokkal díszített templomi szószék, amely 1766-ban készült. Erre utal a rajta, valamint az egyik mennyezeti kazettán található felirat is:

Tiszteletes B. K. Nagy János Uram Prédikátorságában Épitetett 1766. d. 30. Juny

travelzona_takos7

A másik táblán a következő szöveg olvasható:

„ÉN ASZTALOS LÁNDOR FERENCZ CSINALTAM JÓISTENE[M] SEGeDelme Által. 1766. D. 30. Juny Barát Miháj Egyházfiságában”

travelzona_takos3

Egy másik tábla azt adja hírül, hogy a templomot 1784-ben átépítették. E szerint:

AZ TÁKOSY NEMES REFORMÁTA SZENT EKLÉSIA: ÉPÍTETTe

Egyenlő AKARATBUL EZ KÖZÖNSÉGES EKLÉSIA

PÉNZBÜL ISTen Segedelme Által – AO. 1784.

travelzona_takos15

A szószékkoronán szintén szép bibliai idézetet betűzhetünk ki.

A templom mellett álló fából készült harangláb már messziről felhívja a templomra a figyelmet.

A karzat mellvédjét 15 táblából állították össze, amelynek középső tábláján az

1779 10 July felirat vetető ki, ami feltehetően a keletkezésére utal. A hármas tagolású kegyúri pad a Nemes Dancs család keze munkáját dicséri.

travelzona_takos20

Korábban Eszti néni volt a templom „felügyelője”, aki hajlott kora ellenére is lelkesen mesélte a vendégeknek a templom érdekes történetét. Ő említette többek között azt is, hogy a templom „testvére” nem messze innen, az ukrán határ túloldalán Csetfalván található. Eszti néni sajnos néhány éve elhunyt, örökségét a falu lelkes közössége vette át.

TIPP: A régióban jó néhány festett kazettás templom található még. Például Csaroda, Csengersima, Tarpa, stb.

Képgaléria:

Térkép: