Ékszerdoboz a hegyoldalban: Hallstatt

Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy ellátogassak – az eddig csak az interneten talált képekről ismert, festői szépségű – Hallstattba, amelyet az UNESCO-világörökség részeként tartanak számon. Alig vártam, hogy a hatórás gépkocsiút után begördüljünk a városba, de amikor odaértünk, kiderült, hogy oda autó nem hajthat be. Ettől aztán a kisváros ismeretlenül is belopta magát a szívembe.

travelzona_Hallstatt7

Ausztriában a felső Hallstatti-tó partján, a hegyoldalban – közel 500 m tengerszint feletti magasság – szerényen megbújó városkát fondorlatos módon egy alagúton keresztül lehet megközelíteni.

Az alagutat elhagyva leparkoltunk a négy fizetős parkoló egyikében (5 EURO/ óra), magunkhoz ragadtuk fényképezőgépeinket és nekivágtunk az aprócska település felfedezésének.

travelzona_Hallstatt11

Fennkölt nyugalom

Már az első lépéseknél feltűnt a síri csend, a reggeli órák kellemes nyugalma, és az, hogy a gyalogosok szinte kivétel nélkül a gépkocsik számára fenntartott úton kóricálnak. Ekkor jöttem rá, hogy a parányi városkában egész egyszerűen nincs gépjárműforgalom, hiszen csak a boltokat portékákkal ellátó gépkocsik és néhány helyi lakos rendelkezik csupán behajtási engedéllyel.

travelzona_Hallstatt2

A Salzkammergut szívében megbújó Hallstatt kelta eredetű neve a legenda szerint a só szóból származik, hiszen a hall sót, a statt viszont helységet takar, vagyis „a só helye”. Ezen nincs is mit csodálkozni, hisz itt gyakorlatilag minden a sóról szól, de erről majd később.

Idillikus makettváros

A varázslatos ékszerdobozhoz hasonlító parányi városka egyetlen főutcából áll, amelyből kisebb macskaköves utcácskák kígyóznak a hegy felé.
A tó és a hegy adottságából kifolyólag a bájos lakóházak a hegy felé terjeszkedtek, de azok is csak bizonyos mértékig. Az egymás „hegyére-hátára” épített házak hangulatos makettváros színezetét keltik. A város pazar fekvését hatásosan „feldobja”, hogy vele szemben a Hoher Sarstein, dél felé pedig a Hohe Dachstein csúcsai meredeznek.

travelzona_Hallstatt24

Gótikus templomának tűhegyes tornya már messziről szemet szúr a látogatóknak. Érdemes átlépni a templom ajtaját és megcsodálni szárnyas oltárait, szám szerint hármat, s vessünk egy pillantást a templom kertjében található teraszos temetőre is, valamint a Csontházra, amelyben a régmúltban elhunytak koponyáit őrzik.

travelzona_Hallstatt16

A kisváros számomra legszebb része a „zsebkendőnyi” területű főtér, amelynek meghitt hangulatát egy csodaszép kút teszi még vonzóbbá. A helyszűke miatt a körtefák vaskos ágait egy különleges eljárással „hozzátapasztják” a házak falaihoz, a főtéren ez is tetten érhető.
A csupán 800 lelket számláló település jól felkészült a turisták fogadására. A főutca – kis túlzással – szinte minden második háza egy ízlésesen berendezett ajándékbolt, vagy időzésre csábító kávézó, cukrászda.

travelzona_Hallstatt23

SóShow

A helyiek életébe szinte szó szerint – beivódott a só, hisz évszázadok óta ez a vegyület határozta meg a település fejlődését és történelmét. A hallstattiak sokáig sóval fizettek a megvásárolni kívánt portékákért.

Hallstatt büszke arra, hogy a világon elsők között itt működött sóbánya, amelyben már nem zajlik termelés, így 2002-ben múzeummá alakították.
A sóbánya 838 méter tengerszint feletti magasban található, amelynek bejáratához – csupán 3 perc alatt – repít fel a felvonó.

travelzona_Hallstatt21
Korábban – évezredeken keresztül – a bányászok gyalogosan érhették csak el a bányát. Ez az útvonal még ma is létezik, és több előnye is van. Egyrészt ahogy kígyózik felfelé az ösvény, számtalan mesés szemszögből csodálhatjuk meg a páratlan kilátást és élhetjük át az alattunk elterülő város egyedi panorámáját, másrészt útközben megtekinthetjük Hallsatt egyetlen robajló vízesését.
Ha a bejáratnál leszurkoljuk a múzeumi belépő árát, akkor lecsúszhatunk a bánya különböző szintjeit összekötő facsúszdák egyikén, majd a „melegében” elkészített fotót – igen borsos áron – megvásárolhatjuk a bányamúzeum kijáratánál.
A települést – fekvéséből kifolyólag – sokáig csak öszvérháton vagy a víz felől lehetett elérni. Míg nem létezett épített út a városba, a császár is vízi úton érkezett ide, s tette ezt igen gyakran, ezzel a gesztussal szerette volna kifejezni a sóbányászat jelentőségét. Az első szilárd burkolatú utat csupán 1875-ben építették.

travelzona_Hallstatt5

Mi is gyönyörködhetünk hajóról a páratlan fekvésű városkában, hisz a hangulatos fa csónakházakban bérelhetünk „ladikot”, de kihasználhatjuk a menetrendszerinti hajóforgalmat is. Egy biztos, ha egyszer Hallstattba beteszed a lábad, örökre elvarázsol és jó eséllyel a „zarándokhelyeddé” válik.

travelzona_Hallstatt29

Érdekesség:

Hallstatt varázsa nemcsak az Európai szíveket dobogtatja meg. Ennek ékes bizonyítéka, hogy egy kínai cég 2011-ben Hongkong környékén önkényesen elkezdte felépíteni a település pontos mását, ez a tény Hallstatt lakosait felháborította.

Egész évben közlekedő hajójáratok hálózzák be a tavat, amelyek természetesen érintik Hallstattot is.

Praktikus:

A tehermentesítő alagút galériáiban parkolót is építettek, amelyet gyalogúttal kapcsoltak össze a településsel.

TIPP: Érdemes a kora reggeli órákban érkezni a városkába, hogy kedvünkre nézelődhessünk. Délelőtt 10 óra után ellepik a település utcácskáit a látogatók.

Hallstatti kultúra:

A hallstatti kultúra nevét Hallstatt városáról kapta, amelynek közelében a XIX. században vaskori (i. e. 750–450) sírokat fedeztek fel.

Képgaléria:

Térkép: