Medve-szurdok: Lélegzetelállító lépcsőzés a robajló vízesések felett

A Medve-szurdok Ausztria egyik legimpozánsabb szikla-szurdoka, amelyet a Jóisten minden bizonnyal jókedvében teremtett Stájerország festői szegletében. 1978 óta áll természetvédelmi oltalom alatt. Ha mesebeli környezetben vadregényes, bakancsos kalandra vágysz, ezt a túrát semmiképp se hagyd ki. A lélegzetelállító jelzőt – olykor-olykor – szó szerint kell vennünk, hisz bírni kell szuflával, amint feljebb és feljebb kaptatunk a lépcsőfokok, fahidak és létrák szövevényes rendszerében, de megéri.

travelzona_Medve_szurdok6

Kelet-Stájerországban, Graztól csupán 38 km-re bújik meg Mixnitz, amelynek faluszéli parkolójából indul a túraútvonal. A 745. számú (Weg Nr. 745) úton, a Mixnitz-patak mentén haladunk a szurdok irányába. A „beszállás” előtt jelképes összeget kell fizetnünk a bebocsátásért, majd közel egy órán át gyönyörködhetünk a 200-300 méteres meredek sziklafalak, vízesések és zúgók különleges világában.

travelzona_Medve_szurdok5

Háromezer falépcső

Másfélszáz fahídon és létrán, valamint majd 3000 falépcsőn „küzdhetjük” le az egyre nagyobb szintkülönbséget, miközben alattunk zabolátlan tempóban morajlik és hömpölyög tova a Mixnitz-patak (Mixnitzbach).

travelzona_Medve_szurdok12

A – lépcsőkkel, létrákkal, fapallókkal – jól és biztonságosan kiépített túraútvonalon könnyű közlekedni, így gyermekek számára is kiváló útvonal. Igazi kihívást csak a viszonylag nagy szintemelkedés (750 méter) és a folyamatos „lépcsőzés” jelenthet.

A szurdok tavasszal, hóolvadás idején vagy ősszel a csapadékos időszakban igazán grandiózus, ilyenkor a Mixnitz-patak megmutatja brutális erejét.

travelzona_Medve_szurdok13

Pihenő a “Zum Guten Hirten”-ben

A szurdok tetején (1214 méter) erdős területre érünk, majd egy kellemes, 20 perces séta után megpihenhetünk a “Zum Guten Hirten” menedékháznál, sőt megkóstolhatjuk annak ínycsiklandozó ételkülönlegességeit is. Miután szusszantunk egyet, megtekinthetjük a menedékháztól néhány percre található impozáns fatemplomot, amely sok osztrák számára igazi „zarándokhelyként” szolgál.

travelzona_Medve_szurdok24

Ha kigyönyörködtük magunkat a vendégmarasztaló Hütte páratlan kilátással bíró teraszán és beteltünk az alattunk elnyújtózkodó völgyek és hullámvasútszerű hegyek mesebeli látványával, a 746. számú (Weg Nr. 746) úton leereszkedhetünk a parkolóba.

A vállalkozó szelleműek a menedékháztól továbbindulhatnak és meghódíthatják a Fischbacher Alpok 1720 méteres csúcsát, a Hochlantsch-ot, vagy másik alternatívaként felkapaszkodhatnak a Rote Wand 1505 méteres fokára.

travelzona_Medve_szurdok28

A Hochlantsch a Hüttétől még további 5 km-t és 500 m szintkülönbséget jelent. Aki viszont erre nem érez magában kellő mennyiségű erőt, az a hegy másik oldalán kellemesen leereszkedhet a csodaszép környezetben lévő Teichalm-tóhoz vagy a parkolóhoz.

Medve-szurdok:

Hétvégéken általában nagy a tumultus, ilyenkor gyakran előfordulhat, hogy a létráknál néhány percig sorba is kell állni.

A felszerelésnél érdemes arra figyelni, hogy stabil tartású túracipőt, esetleg bakancsot húzzunk.

travelzona_Medve_szurdok22

Tudtad?

A Medve-szurdok flóráját és faunáját tekintve mentsvárnak tekinthető számos növény- és állatfaj számára. A jégkorszakban bizonyos reliktumok (maradványfajok) „menedéket” kerestek maguknak a szurdok védett hasadékaiban, majd a jégkorszak végén melegkedvelő fajok vetették meg „lábaikat”. Ezek a növényfajok ma már közvetlenül egymás mellett élnek a sziklahasadékokban.

travelzona_Medve_szurdok3

Térkép:

F&B WK 131

Utazás:

Bruck an der Murtól vagy Frohnleiten az S35-ös úton Mixnitz-ig. A településen eltéveszthetetlenül ki van táblázva a Medve-szurdok a völgy végéiben lévő parkolóig.

Figyelem!

A szurdok május 1-től október 31-ig látogatható.

travelzona_Medve_szurdok20

Túraadatok:

A Medve-szurdok körtúra menetideje: 7-8 óra; távolság: 10 km

kezdőpont: 475 m legmagasabb pont: 1.214 m

szint: 740 méter

Térkép:

Képgaléria: