Középkori kincs a megcsonkított Bélkő alatt

Egyik kéktúránk során vérzett a szívben, amikor idő hiányában nem tudtuk megtekinteni a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságot. Akkor határoztam el, hogy egyszer, ha törik, ha szakad, szentelek rá időt, hogy ez a mesebeli épület néhány órára „csak az enyém” legyen, és elmerülhessek az ódon falak titkaiban.

travelzona_Belapatfalva33

A Bükk-hegységben, a több mint 800 méter magasba nyúló „megcsonkított” Bélkő lábánál bújik meg Bélapátfalva. Ez a közel 3000 főt számláló Heves megyei település nem csupán arról híres, hogy itt tekereg az Országos Kéktúra nyomvonala, hanem arról is, hogy itt található Magyarország egyik legszebb ciszterci apátsága.

travelzona_Belapatfalva37

Egertől egy kőhajításnyira, északra, igazi csodára lelhetünk a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság templomában. Az aprócska városka az Országos Kéktúra felújításával bekerült az ország túraútvonalainak vérkeringésébe, s ezzel remélhetőleg méltó figyelmet kap majd a település sok titkot rejtő – közel 800 éves – apátsága is.

travelzona_Belapatfalva1

A városi rangra emelt település parkolójából néhányszáz méteres, kővel kirakott hangulatos „kaptatón” kapaszkodhatunk fel az apátság épületéhez. A román stílusú templom alapkövét 1232-ben tették le, így könnyű kiszámolni, hogy a varázslatos épület története közel 800 éves múltra tekint vissza.

travelzona_Belapatfalva9

Anno az apátság megálmodói templomuk felépítésére nem is találhattak volna alkalmasabb helyet: síri csend, tiszta levegőjű erdő és az évszázados fák övezte környezet idilli látványt nyújt, amelynek kiváló hátteréül szolgál az apátság fölé tornyosuló Bél-kő.

A ciszterci szerzetesrend Szent Benedek rendjének egyik ága, amelynek gyökerei Franciaországban keresendők. A ciszterciek nem voltak hivalkodók, a szerény körülményeket és az alázatot részesítették előnyben, ezért „mentsváraikat” nem a hegytetőkre, hanem az alacsonyabban fekvő völgyekben építették fel.

travelzona_Belapatfalva25

A Bélapátfalvi Ciszterci Apátságot – a pilisszentkereszti ciszterci monostor „testvéreként” – 1232-ben II. Kilit egri püspök alapította. A templom építtetője a környéken élő Bél nemzetség területeit hasznosította, s az írásos emlékek szerint az építkezés igencsak hosszú ideig tartott. Évszázadok jöttek- mentek a templom történetében mély nyomokat hagyva. A lényeg, hogy mind a mai napig fennmaradt a magyar egyháztörténelem egyik legékesebb lenyomata.

travelzona_Belapatfalva31

Belépve a templomba, tisztán érzékelhetjük az egyszerűséget, a fenséget, az ablakokon beszűrődő sárgás fényeknek köszönhetően a templom falait átitató melegséget.

Érdemes figyelmet szentelni a barokk stílusú Szent Imre oltárra és a mellékoltárokra csakúgy, mint a hullámos vonalvezetésű orgonakarzat mellvédjére, valamint az ország egyik legrégibb templomi orgonájára is.

travelzona_Belapatfalva17

Kísérőnktől tudjuk meg azt a titkot is, hogy az egyedi kialakítású, fából készült eredeti szószék korábban lila színben pompázott, de az idő vasfoga ezt sem kímélte, így a püspöklila színnek már hosszú ideje híre-hamva sincs. A templomban elmerenghetünk a többszáz éves építőköveken, oszlopmaradványokon, miközben a fenséges rózsaablak ránk szórja fényét. Az eredeti fapadozat is megér „egy misét”, miként érdemes megfigyelnünk a vaskos oszlopok boltíves összeköttetéseit, valamint felső díszítéseit is.

travelzona_Belapatfalva19

Tipp:

A bemutatóteremben megtekinthetjük azt a rövidfilmet, amely az apátság történetét mutatja be, valamint a ciszterci rendről nyújt átfogó képet. A film 5 nyelven érhető el.

Fejhallgatók segítségével szintén 5 nyelven hallgathatjuk meg az apátsági tárlatvezetést.

travelzona_Belapatfalva11

Írta: Szatmári Zoltán
Fotók: Szatmári Zoltán

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Térkép:

Bélapátfalva