Uszadékfából kicsalt művészet

Létezik egy fiatalember, akinek művészetéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ő Kánya Tamás, aki a Duna parton összeszedett uszadékfákból és kövekből lélegzetelállító alkotásokat „farag”. Műveivel már Japántól Venezueláig kivívta magának a méltó elismerést.

 travelzona_uszadekfa38                                                     
Mióta érzel különös vonzalmat a fa és a kő iránt?

A változatos formájú különleges kövek már gyermekként is izgattak, de akkor még nem gondoltam, hogy bármit is kezdeni fogok velük.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen fergeteges alkotásokat készíts?

A Római-part közelében lakom, így sokat sétálgattam a Duna parton, és minden egyes alkalommal szép kövekbe, érdekes alakú uszadékfákba botlottam. A többi már jön magától…

travelzona_uszadekfa30

Mióta műveled ezt az inspiráló művészetet?

Csupán két –három éve. Első alkotásaimat 2013-ban készítettem.

Hogyan készülnek szobraid, műveid?

Ha meglátok egy fát, általában adja magát, hogy mi készüljön belőle. Belelátok bizonyos formákat, alakokat. Van olyan fa, amelyik úgy jó, ahogy van, míg a másikon dolgozni kell ahhoz, hogy elérjem az elképzelésemet.

travelzona_uszadekfa11

Milyen évszak a legalkalmasabb az alkotó munkára?

Szinte mindegyik, kivéve, ha árvíz van, mert az sajnos visz mindent.

Hol gyűjtögeted össze az „alapanyagot”, fát, követ?

Kizárólag a Duna partján, ahol bóklászni, sétálni szoktam. Gyalogosan vagy biciklivel járom a partot és összeszedem, ami megtetszik.

travelzona_uszadekfa18

Egyik – másik mű igen munkaigényesnek tűnik. Mennyi idő alatt készül el egy nagyobb alkotás?

Mindegyiknek megvan a maga trükkje. Néhány alkotás elkészítése csupán pár percet igényel, míg a nagyobb „lélegzetvételű” szobrokra rámegy akár egy óra is.

Milyen visszaigazolásokat kapsz, egyáltalán mit szólnak az emberek e különleges alkotásokhoz?

travelzona_uszadekfa21

Rengeteg pozitív visszacsatolást kapok itthonról és külföldről egyaránt. Venezuelától Japánig a világ számos szegletéből kaptam már biztató sorokat, e-maileket. Van olyan videóm, amelyet 4 nap alatt félmillióan töltöttek le.

Hol lehet élőben megcsodálni az alkotásaidat?

A Duna Római-part szakaszán építgetek egészen a szentendrei Bükkös-patakig, ott ahol kedvező helyszínt és alapanyagot találok. Az alkotásaimat lefotózom, majd általában szétszedem, mert sajnos vannak olyanok, akik a kész szobrokat megrongálják, a fát és a köveket pedig eldobják.

travelzona_uszadekfa39

Videó:

 

Írta: Szatmári Zoltán
Fotók: Kánya Tamás, Római-parti „Kőkert”

Képgaléria:

« 1 A 2 »