A tiroli jégbarlang mélyén

A Natur Eis Palast nevű barlangot a hintertuxi gleccser alakította ki a Ziller völgyében. Aki bemerészkedik a hegy gyomrába, nemcsak a jégcsapok birodalmát fedezheti fel, hanem egy színes, tündöklő fényjátékot is megcsodálhat.

HG_Tuxer_Riese

Százhúsz méter jégpáncél

Nyugati szomszédunk hegyvidékén valamivel több, mint nyolcszáz jégár nyújtózik el a tájban. Közülük csupán nyolc rendelkezik sípályával, de csak a tiroli Hintertuxon csúszhatunk egész évben. A százhúsz méter vastagságot elérő, négy kilométer hosszú jégfolyam ugyanis nyáron is várja a kikapcsolódni vágyó kalandorokat.

A gleccser jege a nagy mennyiségű hó súlyának nyomására alakult ki, és lassú, de folyamatos mozgásban van. A jégár hol előrenyomul, hol visszahúzódik, évente átlagosan hatvan méternyi utat tesz meg. Hófehér tömegét harminc méter mély szakadékok szabdalják, ezért a kijelölt pályát nem veszélytelen elhagyni. A freeride hívei csak saját felelősségükre induljanak el.

HG_Eistraum

Titkokat rejtő mély

A tizennyolc kilométer hosszú pályarendszer alatt azonban van valami más is, ami csábító lehet a természetkedvelőknek. A felszín alatt egy titokzatos hasadék húzódik. Még tíz éve sincs, hogy napvilágra került az itt fellelhető barlang története. Akár meg is lepődhetnénk azon, milyen friss ez a felfedezés, főleg ha arra gondolunk, hogy a hintertuxi síterepet már 1968-ban megnyitották a téli sportok szerelmesei előtt. Mégis hogyan lehetséges, hogy senkinek sem tűnt fel korábban ez a sziklaüreg?

HG_Tuxer_Riese_2

Ha felkapaszkodunk a Gefrorene Wand 3250 méter magas csúcsára, csak az előttünk elterülő sípályát és a szemközti hegy, az Olperer (3476 méter) ormait látjuk – feltéve, ha nem burkolózik sejtelmes ködfátyol mögé az alpesi vidék, ami a helyi időjárási körülmények miatt sajnos nem ritka jelenség. Valójában nem sok jel utal arra, milyen természeti képződmény rejtőzik a lábunk alatt. A gleccser vágta mélyedést egy hegyi túrázás alkalmával fedezte fel Roman Erler 2007-ben. A nagyjából ötszáz – ezer éves barlangot a jégtömeg rendkívül lassú mozgása alakította ki. Ezt a feltárás utáni mérések is alátámasztottak. Ahogy az évszakok váltják egymást, és a hőmérséklet is állandóan ingadozik, úgy változik a jég vastagsága is az üregben. Jégcsapok tűnnek el és képződnek újra. A jég mozgása állandóan módosítja a gleccserszakadék szélességét, így a barlang fala folyamatosan formálódik.

HG_Ausblicke_ins_Eis

Csúszós terepen

A kíváncsi túrázóknak egészen a Gefrorene Wand csúcsáig kell felmászniuk, ha meg akarják csodálni a fagyos üreget, amelyet azonban a hármas gleccserbusszal is elérhetünk. Innen rövid kitérő után feltárul előttünk az a vájat, amely a hegy gyomrába vezet. A szűk átjáró után létrákon ereszkedhetünk le a mélybe. A rendkívül síkos terepen csak óvatosan lépkedjünk, ha nem akarunk négykézláb kúszni a jeges hóban. A föld alatti kacskaringós folyósokon haladva megfigyelhetjük, hogyan tömörül össze a jég. Még a tömbök színe is módosul. A nagy nyomás hatására eltűnnek belőlük a levegőbuborékok és tökéletesen átlátszóvá válnak. Míg egy cseppkőbarlangban azt érezhetjük, hogy szinte megállt az idő, addig itt a pillanat mulandóságán és a természet körforgásán merenghetünk.

HG_Eiskapelle

Színkavalkád a gleccserbarlangban

A hasadék legszebb részei kétség kívül a színes lámpákkal megvilágított jégcsapok, amelyek szivárványszerűen tündökölnek a misztikus félhomályban. Ezek a képződmények is csak ideiglenesek, amelyek az idő pergésével elolvadnak, tovatűnnek. A felszínről lefolyó vízcseppek megfagyásával azonban új oszlopok keletkeznek. Ha felfelé tekintünk, itt-ott megpillanthatjuk a repedéseken beszűrődő napsugarakat. A felszín alatti barlang belsejét még egy tizenöt méter mélységű gleccsertó is gazdagítja. A barlangot és a tavat egy negyvenöt perces, vagy egy valamivel hosszabb, egy órás túra részeként fedezhetjük fel. Ha a Ziller völgyében járunk, ne hagyjuk ki az egyedülálló élményt! Ráadásul a gleccserbarlang „saját életet él”, folyamatosan megújul, más és más arcát mutatja meg az évszakok változásának függvényében.

HG_Blaue_Kammer

Írta: Máté Viola
Fotók: Hintertuxergletscher

Így jutsz el ide:

Budapesttől 740 kilométert kell megtennünk, ha itt akarunk lesiklani.

Útvonal: M1– A21 – A1-Linz, Salzburg – Rosenheim (D) – A8 – A12 – B181 – B169

Térkép: