Mívesen faragott kőszívek a temetőben

Balatonra általában fürdeni, vitorlázni és vízpart adta élményekért utazik az ember. Balatonudvari ebből a szempontból kicsit „kilóg” a sorból, hiszen az északi part falvacskáját különleges hangulatú műemlék temetője miatt is érdemes felkeresni.

travelzona_Balatonudvari27

A több mint félszáz szív alakú – fehér mészkőből mívesen faragott – sírkövet már messziről észrevenni a falu dimbes-dombos határában.
Magyarországon ritkaságszámba mennek a hasonló kidolgozású sírkövek. A XVIII. század vége felé megnyitott temetőben a sírkövek jelentős részét a XIX. század elején állították, de természetesen vannak későbbi időszakból származó síremlékek is. A XIX. század közepétől a temető más-más területére temetkeztek a reformátusok, valamint a katolikusok. A „szívkövek” többségénél még jól kivehető a felirat. A legidősebb – még olvasható – írás 1778-ból származik.

travelzona_Balatonudvari10

Több monda kering arról, hogy Balatonudvariban miért éppen szív alakúak a sírkövek: egyik szívet tépőbb, mint a másik, mivel többségének históriája egy fiatal lány tragikus haláláról szól, akit a tajtékzó Balaton habjai ragadtak el. Az ifjú hölgy kőműves szerelme szív alakú sírkővel kívánt örök emléket állítani szíve választottjának. Nem tudjuk, hogy ezen mondák rendelkeznek-e igazságtartalommal, de nem is az a lényeg, hanem az, hogy ma is elmerenghetünk a több mint 200 éves temető megható látványában. Minden emlékhely egy külön történet, sorsot rejt. A sírkövek elkészítéséhez a mester állítólag a Balatonakali közelében található mészkövekből „merített”.

travelzona_Balatonudvari7
A temető fennállása során több nehéz időszakot vészelt át, sajnos több sírkövet ismeretlen tettesek el is loptak. Éppen ezért kissé elgondolkoztató, hogy a védetté nyilvánított temető miért nem rendelkezik kerítéssel.
Az 1980-as években restaurálták a síremlékeket, de mivel ez nem vezetett megnyugtató eredményre, a település vezetősége 1998-99-ben újból nekilátott a felújításnak. Hajdani születési anyakönyvek alapján sikerült megerősíteni azokat a feliratokat, amelyeken az idő vasfoga már jelentős csorbát ejtett.

travelzona_Balatonudvari26

Így jutsz el Balatonudvariba:

Budapest M7-es autópálya – majd Balatonakarattya fele 71-es főút, Balatonudvari elején található a temető, amelyet a főútról is lehet látni. Kicsit illúzióromboló, hogy egy labdarúgópálya mellett található.

 

Képgaléria:

« 1 A 2 »

Írta: Szatmári Zoltán
Fotók: Szatmári Zoltán