Szárnyalás fapadokon

Sokan szeretnek olcsón utazni, de ennek ára van, méghozzá az idő. Ahhoz ugyanis, hogy kiváló árfekvésű repülőjegyeket tudj megkaparintani, gyakran több órán át kell „szörfölnöd” a neten, de ha ügyes vagy és ismersz néhány trükköt, a végén megéri a befektetett idő. Alább néhány hasznos tippel gazdagodhatsz, így a jövőben „súlyos” ezreseket spórolhatsz a fapadosok jegyvásárlásánál.

A légitársaságok bizony számos csalafinta, körmönfont „eszközzel” elkövetnek mindent, hogy az olcsónak tűnő repülőjegyért csinos kis summát fizess, és ha nem vagy résen, a végén még többe kerülhet a leves, mint a hús…

DSC_1441

Szárnyalás fapadokon

Szerencsére az alcímet nem kell szó szerint érteni, bár azért a fapados légitársaságok szolgáltatásai hagynak némi kívánnivalót maguk után. Mindig lebegjen előtted az ár-érték arány.
Sokaknak ismerősként hangzik, sőt jó néhányan már „értékes” tapasztalatokat is szereztek a magyar piacon évek óta egyre hangsúlyosabb helyet követelő easyJet, Ryanair, Wizzair légitársaságokról.
Ha „fapados” jegyre adjuk a fejünket, az első aranyszabály, hogy csak azt várjuk el a szolgáltatás színvonalától és minőségétől, amennyit fizettünk érte. Ellenkező esetben nagy csalódások érhetik az embert. A fapadosok az alapszolgáltatásaikat a minimálisra „redukálják”, ezért kerülnek repülőjegyeik szinte „bagóba”, de minden egyéb extra szolgáltatásért súlyos forintokat, illetve eurókat kell „leszurkolnunk”.

DSC_4587

Erre figyelj, ha nem akarsz „ráfizetni”:

Darabszám:

Ha a poggyászszabályzatban foglaltakban az áll, hogy csak 1 db, azaz egy darab csomagot vihetsz fel a gépre, az ne legyen kettő, három pedig végképp ne.

Fontos a méret:

Mindenhol megvan adva a kézipoggyászra vonatkozó súly- és méretkorlátozás. Ha figyelmesen közlekedsz a reptereken, számos helyen olvashatod is ezeket, sőt a kihelyezett „szemléltető eszközök” segítségével ki is próbálhatod, hogy passzol-e a bőröndöd a kívánt mérethez.

Súlyproblémák:

Most nem a testsúlyra gondolok, bár van, akinek azzal is akad némi gondja, hanem a csomagok súlyára. Egy magányos „check in” pultnál gyorsan rádobhatjuk a mérlegre, és nem kell tovább töprengenünk, hogy elrejthetünk-e csomagjaink közé egy fél disznót, vagy inkább vegyük ki azt, hogy végül ne a pénzünk bánja. (Szinte mindenhol könyörtelenül és aránytalanul sokat kell fizetnünk a túlsúlyos és méreten felüli csomagokért.)

kep

Becsekkolás a fotelből:

A fapadosoknál igen hasznos, ha otthonról, kényelmesen elintézzük a becsekkolást, és ha lehetőségünk engedi, érdemes a beszállókártyát kinyomtatni is, ugyanis a „fapados szolgáltatásban” ez nincs benne, és ha elfelejtjük, szintén fizethetünk érte.

Erre figyelj jegyfoglalásnál:

Még a jegyvásárlás előtt tájékozódj, hogy egy esetleges jegymódosítás hogyan lehetséges és mennyiért.

Ne csak a repülőjegy „nettó” árát nézd.

Tájékozódj a csomagokra vonatkozó szabályzatról. Mi mennyibe kerül.

Nézz utána, hogy a célállomás repülőteréről hogyan jutsz el a kívánt desztinációba, hiszen a fapadosok – költségcsökkentés végett – egy távolabbi repülőtérre érkeznek, és általában egy távolabbiról is indulnak.

Számos fapados légitársaság extra összeget számol fel a kiválasztott fizetési opció után. Ez ellen lehet orvosság a légitársaság saját hitelkártyája, de érdemes mérlegelni, hogy ez megéri-e nekünk egyáltalán.

Foglalásnál figyelj a biztosításra. Szükséged van-e rá vagy sem, és ha igen, mennyiért.Nagyon résen kell lenni az online vásárlás teljes folyamatánál, hiszen számos szolgáltatással „bombáznak” minket.

DSC_2244

További hasznos tipp:

Érdemes hónapokra előre gondolkozni, átnézni a naptárunkat, hogy mielőbb lefoglalhassuk a hőn áhított jegyünket. Minél közelebbi kerül a vásárlás dátuma az indulási időponthoz, annál kevésbé lesz lehetőségünk olcsó jegyet vásárolni.

Skyscanner repülőjegy-kereső (magyar nyelven is elérhető)

Írta: Szatmári Zoltán
Fotók: Szatmári Zoltán, archív