Ahol “Isten szeme” rád figyel

Manapság egyre kevesebb olyan túraútvonal kínálkozik, ahonnan meseszép panorámából szemlélhetjük meg a lenyűgöző hűvös gleccserek birodalmát. Az innergschlößi gleccserútvonal viszont éppen ilyen. Kelet-Tirol hegyeinek és gleccsereinek gigantikus méretei rabul ejtenek, miközben megcsodálhatod a 3674m magas Großvenedigert körbeölelő jégfolyamokat is.

travelzona_gleccser1

A vad-romantikával megáldott Gschlöss-völgyben (Gschlösstal) bújik meg 1691 méteres tengerszint feletti magasságban a Venedigerhaus-Innergschlöss névre hallgató menedékház. A néhány hangulatos „ősrégi” Hüttéből álló aprócska település 13 km-re fekszik a Hohe Tauern kelet-tiroli régiójához tartozó Matreitől. Nem túlzás azt mondani, hogy a Gschlöss-völgy Kelet-Tirol egyik legcsodálatosabb vidéke, amelyet monumentális hegyek koszorúja övez.

Ha leparkolsz az 1511m magasan álló Matreier Tauernhausnál két lehetőség kínálkozik utad folytatására.

Ódon faházak a gleccserek lába előtt

Ha kényelmes „ficsúr” vagy, fogadhatsz lovas kocsit, amely egy fertályóra leforgása alatt idilli nyomvonalon repít el a gleccserek lábánál tanyázó Innergschlößbe. Ha viszont vállalkozó-szellemű tulajdonsággal áldott meg a mindenható, bakancsban vágj neki az egy órás – pár kilométeres – zöldellő erdőket és kristálytiszta vizű gleccserpatakot érintő kényelmes gyalogútnak, mert már útközben számos csodára bukkanhatsz.

travelzona_gleccser14

A kellemes, szintet alig-alig felmutató gyalogút első „állomása” az Außergschlössi Berghaus (1680 m.) otthonos, ódon, olykor szúette faházait érinti. Már innen mély benyomást szerezhetünk a Venediger-csoport jeges világáról, valamint a Großvenediger 3667 méteres csúcsáról. Az U-alakú völgyet évezredek óta gleccserek formálták, s a monumentális jégár szorgalmas munkája mind a mai napig érezteti hatását.

travelzona_gleccser16

A sziklakápolna rejtélyes titkai

A Berghaustól a vadregényes Gschlöss-patak mentén halad utunk, s néhány kilométer múlva jobb oldalon felbukkan egy rendkívül sajátságos építmény, egy sziklába vájt kápolna (Felskapelle), amelynek története 1688-ig nyúlik vissza. A legenda szerint az itt élő gazdák két Mária-kápolnát is emeltek, de az idők folyamán mindkettő lavinák martalékává vált. Ezt megelégelve 1870-ben úgy döntöttek, hogy sziklába vájják templomukat, amely így ellenáll az időjárás zabolátlan elemeinek. A kápolna azóta nyitva áll, érdemes egy pillantást vetni  belsejébe.

travelzona_gleccser9

Falu végén menedékház

A patak mentén Matreier Tauernhaustól a Venedigerhausig, csodás erdők által szegélyezett kellemes, vízszintes úton gyalogolhatunk.

Az 1691 méteren álló Venedigerhaus Tirol egyik legszebb fekvésű menedékháza, amely Innergschlöss településen található. A település kifejezés csak nagyon idézőjelesen értendő, mivel a jelképes falut csak néhány hangulatos, régimódi faház testesíti meg.

travelzona_gleccser10

A Venediger-ház teraszán ínycsiklandozó ételkülönlegességekkel és jó minőségű osztrák sörrel frissíthetjük fel magunkat. Aki itt szeretne aludni, nem dönt rosszul, mert az reggel a menedékház ablakából – ha korán kel – végignézheti, hogyan simogatják a nap első sugarai a Grossvenediger ormait és gleccsereit.

travelzona_gleccser12

Érkezés egy különleges világba

A menedékháztól 20 perc alatt juthatunk el a völgy végébe, ahol igen komoly emelkedő képében jön a „fekete leves”. Mellettünk dübörgő vízesések frissítik a levegőt. Minél feljebb és távolabb jutunk a civilizációtól, annál pazarabbá válik az amúgy sem unalmas panoráma. A Schlattenkees platójára felérve, teljes valójában bontakozik ki lábunk előtt a völgy makettnek tűnő faházaival.

travelzona_gleccser28

A Salzboden platón sétálva, olyan mintha az édenkertbe csöppentünk volna. A Salzbodensee (tó) is megállásra ösztönöz, partján nyáron piroslik az alpesi rózsa, a tavacskában pedig a szemben lévő hegyek havas csúcsai tükröződnek. A Salzboden neve – szó szerint –sóföld, arra utal, hogy évszázadokon át kecske- és birkanyájakat legeltettek itt, a gazdák pedig a kövekre sót szórtak az állatok táplálására (“Salzleck”). Egyébként a helyszínt lápos források formálták.

travelzona_gleccser21

Édenkert a gleccserek alatt

A billiárdasztal zöldjére emlékeztető fűben szerényen bújik meg az „Isten szeme” („Auge Gottes“) nevű parányi tavacska. Nevét találóan onnan kapta, hogy a tó egy picike szigetecskét rejt, amelyen fehér gyapjúsás bojtocskái ringatóznak a lágy szellőben. A havas hegyekkel körbeölelt platón az embernek tényleg olyan érzése lehet, mintha isteni édenkertbe érkezett volna.

travelzona_gleccser22

Ha jóllakattuk szemünket és lelkünket az „Auge Gottes“ idilli látványával, folytassuk kacskaringós utunkat az 5,5 km hosszú és 9 km² -es Schlatenkees (Kees gleccsert jelent) gleccsernyelve felé. Ez Kelet-Tirol legnagyobb jégfolyama, amelynek vastagsága elérheti a 120 métert is. Útközben megcsodálhatjuk a gleccser által évezredek alatt tükörsimára gyalult kőkemény kőzetet. Akadnak olyan részek is, ahol szinte ping-pongozni is lehetne, olyan sima a felszín.

travelzona_gleccser25

A gleccsernyelv 1989 és 2005 között sajnos több mint 150 méterrel húzódott vissza. Az örök jég birodalmától visszatérhetünk a völgybe az Alter Prager Hütte (2489  m.) érintésével, de ezt a kitérőt akár ki is hagyhatjuk. Ebben az esetben „nyílegyenesen” ereszkedünk le a völgybe a már jól ismert Venediger-menedékházhoz.
Kényelmes tempóban a körutat (Matreier Tauernhaustól a gleccserút érintésével a Venedigerházig) 6 óra alatt tehetjük meg. A túra magashegyekben jártas túrázóknak ajánlott.

travelzona_gleccser26

Túraidő: 6 óra (+ Tauernhaus – Venedigerhaus 1,5 óra – sétaútvonal akár lovas kocsival is megtehető) Egész napos túra.

Szint: 630 m (az Alte Prager Hütte érintésével 751m)

Útvonal: Matreier Tauernhaus (1511) parkolási lehetőség – Außergschlöss (1680 m), Venedigerhaus-Innergschlöss útközben (Sziklakápolna), Innergschlössből már látszanak a Venediger-csoport gleccserei és a Großvenediger (3667 m). (Berghaus Außergschlöss – Gschlössbach mentén halad az út) Vendigerhaustól – vízesésekkel tarkítva vezet a túraútvonal – Schlatenkees – Salzboden – See „Auge Gottes“ – a gleccsernyelv felé kanyarog a turistaút – (Schlatenkees, 5,5 km hosszú, felület: 9 km², vastagság: 120 m), Kelet-Tirol legnagyobb gleccsere – Az „ewigen Eis” útvonal visszavezet a völgybe, de opcióként érinteni lehet a Prager Hüttensteig-ot.

travelzona_gleccser24

A túra előfeltétele: ne légy szédülékeny

Táv: 8,0 km, az Alte Prager Hütte érintésével. 9,7 km

Táv – idő: Innergschlöß – Salzbodensee 1,5 óra, Salzbodensee – Auge Gottes 15 perc, Auge Gottes – Gletscherweg – letérő Alte Prager Hütte 1 óra, Alte Prager Hütte – Innergschlöß 1,5 óra

Írta: Szatmári Zoltán
Fotók: Szatmári Zoltán

Képgaléria